Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν

Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν

Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) των κομμάτων της Αριστεράς αποτελεί μια διαφορετικού τύπου πρόκληση για τον Μακρόν, ο οποίος είδε τις έδρες του να μειώνονται στην εθνοσυνέλευση. Στην τρίτη θέση, κάτω από τον Μακρόν, το RN της Λεπέν. Κανένα μπλοκ δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε, μέσα σε μόλις λεπτά το βράδυ της Κυριακής, να μετακινείται ξαφνικά από την προοπτική μιας αναγκαστικής «συγκατοίκησης» με την άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά στην προοπτική μιας «συγκατοίκησης» με την Αριστέρα του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν την πρωτιά, το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση αλλά τελικώς ήρθε… τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της εκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς και το κεντρώο μπλοκ ENSEMBLE που πρόσκειται στον πρόεδρο Μακρόν.  

Εάν η Εθνική Συσπείρωση (RN) της 55χρονης Λεπέν είχε ένα μομέντουμ ανόδου έπειτα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στις οποίες ήρθε πρώτη, αυτό το μομέντουμ δείχνει τώρα να ξεφουσκώνει, προσωρινά ή όχι, μένει να φανεί.

Ανακούφιση μεν, αλλά… 

Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν-1
(REUTERS/Benoit Tessier/File Photo)

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, πολλοί στη Γαλλία -αλλά και διεθνώς- έβγαλαν το βράδυ της Κυριακής έναν αναστεναγμό ανακούφισης, βλέποντας τη γαλλική ακροδεξιά να παραμένει μακριά από την εξουσία.

Επί της ουσίας ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν αναστεναγμούς επανάπαυσης. Αντιθέτως.

Το RN (Εθνική Συσπείρωση/Εθνικός Συναγερμός) της Λεπέν μπορεί να μην ήρθε πρώτο όπως πολλοί ανέμεναν αλλά αύξησε σημαντικά τις έδρες του στην εθνοσυνέλευση, όπερ σημαίνει ότι παραμένει απειλητικό.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ήρθε πρώτο αλλά δεν συγκέντρωσε τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.  

Όσο για το μπλοκ ENS των κομμάτων που στηρίζουν τον Μακρόν, εκείνο είδε τις έδρες του να μειώνονται μεν αλλά λιγότερο από όσο πολλοί ανέμεναν, όπερ σημαίνει ότι επιβιώνει πολιτικά αλλά αποδυναμωμένο.

Πριν και μετά

Με βάση όσα ίσχυαν πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόωρα στη Γαλλία μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου,

  • το μπλοκ του Μακρόν είχε 249 έδρες
  • το NFP (πρώην NUPES) είχε 149 έδρες
  • το RN της Λεπέν είχε 89
  • και οι Ρεπουμπλικανοί LR είχαν 54

Πλέον, με βάση όσα κυκλοφορούσαν το βράδυ της Κυριακής ως προβλέψεις για το «πόρισμα» της κάλπης

  • το μπλοκ του Μακρόν πέφτει κάτω από τις 170 έδρες
  • το NFP ανεβαίνει πάνω από τις 170 με 180 έδρες
  • το RN της Λεπέν ανεβαίνει πάνω από τις 120 με 130
  • και οι Ρεπουμπλικανοί ανεβαίνουν πάνω από τις 60

Όπως διαμορφώνονται πια οι νέοι συσχετισμοί των δυνάμεων στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει μπλοκ κομμάτων το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:

  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το NFP
  • της ακυβερνησίας 
  • της σύμπηξης ενός νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή ποιων;)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Το ενδεχομένο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν, η θητεία του οποίου στην προεδρία λήγει επισήμως το 2027, θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει. 

Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο NFP έσπευσαν το βράδυ της Κυριακής, από την πλευρά τους, να δηλώσουν έτοιμοι να κυβερνήσουν.

Το περιβάλλον του Μακρόν από την άλλη πλευρά, διευκρίνησε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα προτού τοποθετηθεί επί των μελλοντικών εξελίξεων.

Όσο για την ακροδεξιά του Ζορντάν Μπαρντελά, εκείνη ανεβάζει πια τους τόνους της πόλωσης βάζοντας στο στόχαστρο την «ακροαριστερά» και τον Μακρόν οι «ατιμωτικές συμμαχίες» των οποίων «δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν» όπως διαμηνύει.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απαλλαγμένο από την απειλή της ακροδεξιάς, το στοίχημα του σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει πολύ δύσκολο στη Γαλλία και είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή σε νέους κύκλους εντάσεων, ανησυχίας και αντιπαράθεσης. Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν έχει, άλλωστε, ορισμένους εχθρούς εντός αλλά και εκτός των συνόρων.

Πρώτη δήλωση από Μελανσόν – Λέει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls-4
(AP Photo/Louise Delmotte)

«Ο πρόεδρος πρέπει να αποδεχθεί την ήττα του», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν η παράταξη του οποίου (Ανυπότακτη Γαλλία-LFI) αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Νέου Λαϊκού Μετώπου το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες στη νέα εθνοσυνέλευση. «Πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο», ανέφερε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. «Είναι μια τεράστια ανακούφιση για ένα μεγάλο μέρος της χώρας», συνέχισε. «Ο πρόεδρος πρέπει να υποκύψει και να αποδεχθεί την ήττα του», πρόσθεσε. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει. Ο πρόεδρος πρέπει να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει», υποστήριξε.

«Θα κυβερνήσουμε», λένε Οικολόγοι και Σοσιαλιστές

Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Οικολόγων και ηγετικό στέλεχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός έχουν νικήσει». «Θα κυβερνήσουμε», προσέθεσε κινούμενη και εκείνη σε γραμμή Μελανσόν.

«Σήμερα το βράδυ, η Γαλλία είπε “όχι” στο να έρθει στην εξουσία το RN», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, η παράταξη του οποίου συμμετέχει στο NFP.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε κανέναν συνασπισμό αντιθέτων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της νέας σελίδας στην ιστορία μας», πρόσθεσε.

«Ζητώ από εκείνους που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους» και «ότι δεν θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά για να εμποδίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», είπε ο Φορ, απευθυνόμενος στο μπλοκ του Μακρόν.

Ικανοποίηση από Ολάντ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πήρε τη βουλευτική έδρα για λογαριασμό του NFP στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με ποσοστό 43,29%, χαιρέτισε τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), λέγοντας ότι η ενωμένη αριστερά ανέλαβε τις ευθύνες της και κατάφερε να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν 

Η «προεδρική συμμαχία ζει και βασιλεύει», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν στο AFP. Ο Μακρόν φέρεται, από την πλευρά του, να κάλεσε σε «σύνεση», τονίζοντας πως τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε» αυτές τις εκλογές, «ειδικά ο κ. Μελανσόν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Μακρόν, Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει τη σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού «λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρώτη αντίδραση από Μπαρντελά: «Ατιμωτικές συμμαχίες έριξαν τη χώρα στην αγκαλιά της ακροαριστεράς»

Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν-2
Ο Ζορντάν Μπαρντελά (AP Photo/Louise Delmotte)

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους μας. Σήμερα, η Εθνική Συσπείρωση έκανε τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της. Δυστυχώς, ατιμωτικές συμμαχίες στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης. Απόψε, οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν […] Ολοι καταλαβαίνουν ότι οι συμμαχίες που ενορχηστρώθηκαν από τα Ηλύσια… δεν θα πάνε πουθενά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπάρχηγός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξή του μπορεί να μην ήρθε πρώτη αλλά αύξησε σημαντικά τις έδρες της στην εθνοσυνέλευση. 

Πρώτη αντίδραση από Λεπέν

Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν-3
Η Μαρίν Λεπέν (AP Photo/Louise Delmotte)

Η 55χρονη δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον του κόμματός της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί εφαλτήριο για τις «αυριανές νίκες» του RN, νίκες που μπορεί να «καθυστερούν» αλλά θα έρθουν, όπως είπε.

 
Παραιτείται από πρωθυπουργός ο Ατάλ αλλά θα μείνει για όσο χρειαστεί
Ανατροπή στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μια διαφορετική «συγκατοίκηση» τώρα ο Μακρόν-4
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ (AP Photo/Aurelien Morissard)
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του για όσο χρόνο χρειαστεί.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT