Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας

«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε εμάς», διαβεβαίωσε ο Τουσκ τον Ζελένσκι

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία μια διμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού, η συνολική αξία της βοήθειας της Πολωνίας προς την Ουκρανία «ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ».

Το έγγραφο της συμφωνίας διευκρινίζει ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις αρχές του 2022, «η Πολωνία έχει δωρίσει 44 παρτίδες διαφόρων όπλων και πυρομαχικών» και έχει παράσχει βοήθεια «με τη μορφή εκπαίδευσης, επιμελητείας, προμηθειών, συντήρησης και επισκευών, καθώς και στον τομέα της ιατρικής βοήθειας».

Συνολικά, όπως αναφέρει η συμφωνία, η Πολωνία έχει εκπαιδεύσει 22.000 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε εμάς», διαβεβαίωσε ο Τουσκ τον Ζελένσκι, μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, συνεργασία στους τομείς των αμυντικών βιομηχανιών, της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

Η Πολωνία έχει, επίσης, δεσμευθεί να στηρίξει την προοπτική ένταξης του Κιέβου σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT