«Πατριώτες» στην Ε.Ε. με Λεπέν και Σαλβίνι

«Πατριώτες» στην Ε.Ε. με Λεπέν και Σαλβίνι

Συστάθηκε η ακροδεξιά ευρωομάδα του Ορμπαν με επικεφαλής τον Μπαρντελά – Πλήγμα για την ECR της Μελόνι

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα από τη σύστασή τους, οι Πατριώτες για την Ευρώπη κατόρθωσαν όχι μόνο να σχηματίσουν ευρωομάδα, αλλά και να αναδειχθούν σε τρίτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή ήταν άλλωστε και η διακηρυγμένη επιδίωξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν από την ημέρα που ανακοίνωσε τη σύσταση της ακροδεξιάς ευρωομάδας του στη Βιέννη στις 30 Ιουνίου, όταν τόνιζε ότι «στόχος μας είναι –και πιστεύω ότι θα συμβεί– να γίνουμε σύντομα η ισχυρότερη δεξιά ομάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική». Χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες ώστε να ανακοινωθεί επισήμως η συμμετοχή της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Η αποχώρηση των δύο κομμάτων από την ακροδεξιά ευρωομάδα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) επί της ουσίας οδήγησε στη διάλυσή της και στην αντικατάστασή της από τους Πατριώτες, που προκάλεσαν ταυτόχρονα πλήγμα στην Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η ευρωομάδα της, Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), γίνεται πλέον τέταρτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με 78 ευρωβουλευτές.

Οι Πατριώτες, μάλιστα, ξεπέρασαν κατά πολύ τα κριτήρια σχηματισμού ευρωομάδας (επτά κράτη-μέλη και 23 ευρωβουλευτές), καθώς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 84 ευρωβουλευτές από 12 κράτη-μέλη. Επιχειρώντας να αποτινάξουν το πρόσημο της Ακροδεξιάς, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «πατριωτική» ομάδα, που θα γίνει «η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο».

Τον «πατριωτικό» τόνο έδωσε εξαρχής ο νέος επικεφαλής της ευρωομάδας, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά –ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Γαλλίας με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν–, ο οποίος, αν και απουσίαζε από τη χθεσινή συνάντηση και διαδικασία εκλογής στις Βρυξέλλες, σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι εκπροσωπείται πλέον «η ελπίδα για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες των ευρωπαϊκών εθνών που δίνουν αξία στην ταυτότητα, στην κυριαρχία και στην ελευθερία τους». Με συνολικά 30 ευρωβουλευτές η Εθνική Συσπείρωση έγινε το πρώτο κόμμα εντός των Πατριωτών και δεν προκάλεσε έκπληξη η εκλογή του Μπαρντελά, ενώ τη θέση της πρώτης αντιπροέδρου έλαβε η Κίνκα Γκάαλ από το κόμμα Fidesz του Ορμπαν. Η Γκάαλ έδωσε το στίγμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ομάδα, τονίζοντας ότι «οι ευρωεκλογές έδειξαν ξεκάθαρα ότι ισχυρός αριθμός ψηφοφόρων θέλει τα ευρωπαϊκά σύνορα να φυλάσσονται ξανά».

Οι αντιπροεδρίες στην ευρωομάδα, πάντως, «μοιράστηκαν» ανάμεσα στα κόμματα με τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών, δηλαδή τη Λέγκα του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι με οκτώ ευρωβουλευτές, τη Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (Ano) του Τσέχου Αντρέι Μπάμπις με επτά ευρωβουλευτές, όσους εξέλεξε και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Θέση αντιπροέδρου έλαβε ευρωβουλευτής και από την ισπανική Φωνή (Vox), που εξέλεξε έξι ευρωβουλευτές, όπως αντιστοίχως και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Ολλανδού Γκερτ Βίλντερς.

Η αντιπρόεδρος Γκάαλ έδωσε το στίγμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ομάδας, τονίζοντας ότι «οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ισχυρός αριθμός ψηφοφόρων θέλει τα ευρωπαϊκά σύνορα να φυλάσσονται ξανά».

Την ευρωομάδα πλαισιώνουν και άλλα ακροδεξιά κόμματα, όπως το νεοσύστατο Αρκετά (Chega) της Πορτογαλίας –με δύο ευρωβουλευτές–, το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον (Vlaams Belang) με τρεις, το τσεχικό Oath and Motorists με δύο, καθώς και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας με έναν ευρωβουλευτή, η Λετονία Πρώτα επίσης με έναν, όπως εξάλλου και η ελληνική Φωνή Λογικής με επικεφαλής την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Εκτός της ευρωομάδας έμεινε με σχετική απόφασή της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παρά το γεγονός ότι οι Πατριώτες είναι ελάχιστα περισσότεροι από την ακροδεξιά ευρωομάδα ID –που διέθετε 73 ευρωβουλευτές όταν συστάθηκε το 2019–, η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο θα είναι πιο «ορατή» λόγω της μείωσης του αριθμού των ευρωβουλευτών στον νέο θεσμικό κύκλο (λόγω Brexit) από 751 σε 720.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, είχε απομονωθεί τα τελευταία χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την «οικειοθελή» αποχώρησή του το 2021 από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καθώς το κεντροδεξιό κόμμα είχε ούτως ή άλλως σκοπό να το αποβάλει, κυρίως λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου και την ενεργοποίηση του άρθρου 7 των ευρωπαϊκών συνθηκών «για σοβαρή παραβίαση των αξιών της Ε.Ε. από την Ουγγαρία».

Για το ΕΛΚ, πάντως, η νέα ευρωομάδα είναι ξεκάθαρα ακροδεξιά. Σχολιάζοντας στην «Κ» τη σύστασή της, στέλεχος του ΕΛΚ ανέφερε ότι «θα έχουν την ίδια μεταχείριση όπως η (σ.σ. ακροδεξιά) ID, θα εφαρμόσουμε τη ζώνη ασφαλείας (cordon sanitaire)», εννοώντας δηλαδή τη συμμαχία κομμάτων του φιλοευρωπαϊκού Κέντρου, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τους Φιλελεύθερους (Renew).

Σε κάθε περίπτωση, πρόκληση για τους Πατριώτες θα είναι η διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά ζητήματα των κομμάτων που τους απαρτίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η φανερή αμηχανία και σιωπή των εκλεγμένων αντιπροέδρων τους όταν ρωτήθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου εάν συμφωνούν με τον Αυστριακό συνάδελφό τους που τόνισε ότι ήταν «σωστή» η πρόσφατη συνάντηση του Βίκτορ Ορμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT