Τρίτος σταθμός στη «μυστική διπλωματία» Ορμπαν η Κίνα

Τρίτος σταθμός στη «μυστική διπλωματία» Ορμπαν η Κίνα

Μετά τη Μόσχα και το Αζερμπαϊτζάν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειρηνευτική αποστολή 3.0» χαρακτήρισε τη χθεσινή επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, δηλαδή τρίτο σταθμό της λεγόμενης περιοδείας του με στόχο την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας, σχέδιο για το οποίο, ωστόσο, δεν έχει πάρει εντολή ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από το ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έγιναν λίγες μόνον ημέρες μετά τις αντίστοιχες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που προκάλεσαν την οργή Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διευκρίνισαν σε έντονο ύφος ότι αν και η Ουγγαρία ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., δεν την εκπροσωπεί στη Μόσχα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, βέβαια, υπερασπίστηκε την επιλογή του να βρεθεί και στο Πεκίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «Κίνα είναι δύναμη-κλειδί στη δημιουργία συνθηκών για την ειρήνη στον ρωσοουκρανικό πόλεμο». Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να παράσχει βοήθεια στις δύο πλευρές να αποκαταστήσουν τον απευθείας διάλογο και τις διαπραγματεύσεις». Και μπορεί ο πρόεδρος Σι να έχει καταδικάσει την ένοπλη σύγκρουση, όμως, διπλωματικά στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τη «χωρίς όρια» συνεργασία που έχει προσφέρει από το 2022 στη Μόσχα. «Μόνον όταν οι μεγαλύτερες δυνάμεις εξάγουν θετική ενέργεια μπορεί η αυγή μιας κατάπαυσης του πυρός να γίνει εφικτή», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Και οι δύο επισκέψεις σε Μόσχα και Πεκίνο προκάλεσαν έκπληξη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να θεωρούν ότι ο Ορμπαν διεξάγει εν αγνοία τους «μυστική διπλωματία». Για τον λόγο αυτό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. Μπάλιντ Οντορ έχει κληθεί από τους ομολόγους του να εξηγήσει την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίασή τους (Coreper) τον σκοπό της επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού τόσο στη Μόσχα όσο και στο Αζερμπαϊτζάν (όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών με τη συμμετοχή και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ), αλλά και στο Πεκίνο, αναφέρουν στην «Κ» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το Πεκίνο είναι δύναμη-κλειδί στη δημιουργία συνθηκών για την ειρήνη στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ηδη, πάντως, αρκετοί αναλυτές –όπως ο Ντάνιελ Χέγκεντους από το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες– εκτιμούν ότι είναι ακόμη εφικτό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στερήσει από τον Βίκτορ Ορμπαν την εξάμηνη προεδρία, δίνοντας τη «σκυτάλη» στην Πολωνία, που αναλαμβάνει κανονικά την 1η Ιανουαρίου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας, χρειάζεται πρωτοβουλία εκ μέρους του προέδρου Σαρλ Μισέλ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συζητηθεί τουλάχιστον προσώρας, διευκρινίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

Με ενδιαφέρον αναμένει και το ΝΑΤΟ –που επίσης αντέδρασε στην επίσκεψη Ορμπαν στη Μόσχα– όπου σήμερα ξεκινά η σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον, να ακούσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρουσίασε και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα. Για την έλλειψη ειρηνευτικού σχεδίου, ωστόσο, ο Ορμπαν κατηγόρησε ευθέως τον οικοδεσπότη της συνόδου, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν με εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή του την Κυριακή σε γερμανικά μέσα ιδιοκτησίας του Αξελ Σπρίνγκερ και ερωτηθείς εάν ο Τραμπ έχει σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία, ο Ορμπαν δήλωσε ότι πιστεύει πως «η νέα ηγεσία θα παράσχει νέες ευκαιρίες».

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η νατοϊκή σύνοδος –που συμπίπτει με την 75η επέτειο ίδρυσης της Συμμαχίας– ξεκινά στη «σκιά» των χθεσινών συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία, που προκάλεσαν την καταστροφή του παιδιατρικού νοσοκομείου Οχμαντίτ. Η αυξημένη επιθετικότητα της Ρωσίας –παρά τη «μυστική διπλωματία» του Ορμπαν– ίσως βοηθήσει τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να αποσπάσει τη δέσμευση των 32 ηγετών της Συμμαχίας για 40 δισ. δολάρια ετησίως στήριξη στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον τελευταίο στόχο του Στόλτενμπεργκ, όμως, δύσκολα αναμένεται να εγκριθεί, λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία, στη Γερμανία, αλλά και εν αναμονή των αποφάσεων στις ΗΠΑ σχετικά με το εάν θα παραμείνει στην κούρσα των εκλογών ο Τζο Μπάιντεν, εκτιμούν νατοϊκές πηγές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT