Ε.Ε.: Αναστέλλεται προς το παρόν η ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας

Ε.Ε.: Αναστέλλεται προς το παρόν η ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας

Η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας έχει ανασταλεί προσωρινά και τουλάχιστον έως τα μέσα του φθινοπώρου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανασταλεί προσωρινά και τουλάχιστον έως τα μέσα του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ε.Ε. στην Τιφλίδα, Πάβελ Γκερτσίνσκι.

«Οι προθέσεις της σημερινής γεωργιανής κυβέρνησης είναι ασαφείς για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανασταλεί», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. χαρακτήρισε θλιβερές τις εξελίξεις στη Γεωργία.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Γκερτσίνσκι, ελπίζει ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας, «όποια κι αν είναι», θα «αρχίσει και πάλι σοβαρή δουλειά» για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι βουλευτικές εκλογές στη δημοκρατία αυτή του Καυκάσου θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Οι δυτικές χώρες άρχισαν να απειλούν τη Γεωργία μετά την υιοθέτηση του νόμου για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής. Η νέα νομοθεσία προβλέπει την καταγραφή νομικών προσώπων και Μέσων Ενημέρωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα των οποίων ιδίως, άνω του 20%, λαμβάνονται από το εξωτερικό.

Οι αντίπαλοι το αποκαλούν ανάλογο του ρωσικού νόμου για τους ξένους πράκτορες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις παράλογες, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυτική απάντηση

Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε μια πολύπλευρη αναθεώρηση της συνεργασίας με τη Γεωργία. Η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε επίσης μια νέα πολιτική για τους περιορισμούς των θεωρήσεων και άρχισε να επανεξετάζει όλα τα προγράμματα συνεργασίας με την Τιφλίδα. Αντιστοίχως το Πεντάγωνο ανέβαλε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γεωργία.

Η Ε.Ε. απειλεί να εισαγάγει μέτρα λόγω της υιοθέτησης του νόμου και επίσης δηλώνει ότι θα αρνηθεί την ένταξη της Γεωργίας στην Ε.Ε. Δυτικοί πολιτικοί είπαν ότι ο νόμος ήταν αντίθετος με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
 
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας χαρακτήρισε κωμική και άνευ προηγουμένου την απόφαση των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι η πολιτική του εκβιασμού και των απειλών δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πηγή: RIA Novosti

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT