Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν

Εξελέγη ευρωβουλευτής πριν από μόλις ένα μήνα και ήταν ο «αρχιτέκτονας» του «Σχεδίου Ματινιόν» και της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζιλ Πενέλ παραιτήθηκε από τη θέση του την επομένη των βουλευτικών εκλογών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Le Monde.

Εξελέγη ευρωβουλευτής πριν από μόλις ένα μήνα και ήταν ο «αρχιτέκτονας» του «Σχεδίου Ματινιόν» του ακροδεξιού κόμματος που αφορούσε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κάτι που συνέβη μετά τις ευρωεκλογές και φέρεται να απαιτούσε μόνο «το πάτημα ενός κουμπιού» για να ενεργοποιηθεί.

Δεκάδες υποψήφιοι κατηγορήθηκαν για ρατσισμό

Το «Σχέδιο Ματινιόν», το οποίο υπερασπίστηκαν τα στελέχη του κόμματος πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης, αποδείχθηκε τελικά λανθασμένο, ιδίως όσον αφορά τους υποψηφίους που προτάθηκαν, δεκάδες από τους οποίους δέχτηκαν σφοδρή κριτική για ρατσιστικά, αντισημιτικά ή συνωμοτικά σχόλια.

Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της κέρδισαν 143 έδρες στις εκλογές από 89 που είχαν κερδίσει το 2022, αλλά λιγότερες από όσες ήλπιζαν μετά τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT