Ο Μπάιντεν κατήγγειλε ρωσική «κτηνωδία», πριν υποδεχθεί τους ηγέτες του ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν κατήγγειλε ρωσική «κτηνωδία», πριν υποδεχθεί τους ηγέτες του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύεται να ενισχύσει την αεράμυνα την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη ρωσική αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στην Ουκρανία –μία από τις σφοδρότερες από την έναρξη του πολέμου– ως «φρικτή υπενθύμιση της κτηνωδίας της Ρωσίας», εν μέσω γενικευμένου διεθνούς αποτροπιασμού και ενώ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για να ανακοινώσουν νέα μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους, καθώς τουλάχιστον 38 άμαχοι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων.

Πλήγμα δέχθηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο για παιδιά της Ουκρανίας, με άγνωστο αριθμό παγιδευμένων να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στο Κίεβο. Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν παιδιά, όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι κρίσιμο ο κόσμος να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτή τη σημαντική στιγμή και να μην αγνοούμε τη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας:

«Θα ανακοινώσουμε νέα μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, για να βοηθήσουμε στην προστασία των πόλεων και των πολιτών της».

Ζελένσκι: Τα συλλυπητήρια δεν είναι όπλο

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, που σηματοδοτεί την 75η επέτειο της διατλαντικής συμμαχίας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ζελένσκι και ηγέτες χωρών που έχουν παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Τρίτη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μετά τις επιθέσεις της Δευτέρας στο Κίεβο, καθώς και στις πόλεις Κρίβι Ριχ και Ντνίπρο.

Οπως είπε, 190 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 64 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Περισσότερα από 100 κτίρια υπέστησαν ζημιές. «Οι Ρώσοι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Η ανησυχία δεν σταματά την τρομοκρατία. Τα συλλυπητήρια δεν είναι όπλο».

«Ιστορικό» πακέτο

Παρατηρητές περιμένουν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα υποσχεθούν τη διάθεση τουλάχιστον τεσσάρων επιπλέον συστοιχιών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Το πακέτο που προτάθηκε από τις χώρες του ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε ως «ιστορικό» και θεωρείται ευρέως ως προσπάθεια «μελλοντικής εξασφάλισης» της συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία, ωστόσο, ενδέχεται να μην ικανοποιήσει πλήρως το Κίεβο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισημερινού, της Σλοβενίας και των ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις και ρωσική απάντηση

Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι καταδίκασε έντονα τα «ιδιαίτερα σοκαριστικά» πλήγματα κατά του νοσοκομείου για παιδιά και άλλης ιατρικής εγκατάστασης.

Ο επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, καταδίκασε τα ρωσικά πλήγματα ως «αποτρόπαια».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου «βάρβαρο» και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρίντό, χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τους θανάτους της Δευτέρας. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας απέδωσε το περιστατικό, χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στην έκρηξη στο νοσοκομείο, σε ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε στο σημείο συντρίμμια πυραύλου κρουζ.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT