Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το στοίχημα του Μπάιντεν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το στοίχημα του Μπάιντεν

Οι εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο της Συμμαχίας αποτελούν για τον Λευκό Οίκο μια ευκαιρία να απαντήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε όσους αμφισβητούν την ικανότητά του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν καλωσορίζει σήμερα Τρίτη τους επικεφαλής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον για ετήσια σύνοδο κορυφής.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για «ευκαιρία» που θα έχει να πείσει συμμάχους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μπορεί ακόμα να ηγηθεί.

Ο 81χρονος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία εναντίον του 78χρονου Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και οι δωρητές του κόμματος ότι θα χάσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έπειτα από την κακή εμφάνιση στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου.

Ο Μπάιντεν προβάλλει την αποκατάσταση των παραδοσιακών συμμαχιών των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της απειλής «των απολυταρχιών» ως κεντρικό σημείο της εξωτερικής του πολιτικής, σε αντίθεση με τον Τραμπ, που αμφισβητεί την αξία των συμμαχιών στο πλαίσιο της εκστρατείας του «Πρώτα η Αμερική».

Τι θα πει στην εναρκτήρια ομιλία του

Το ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο μελλοντικά τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρώπη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι σε μία δεύτερη θητεία του δεν θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν τον στόχο της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ κάθε μέλους, ακόμη και αν δεχθούν στρατιωτική επίθεση.

Εχει ασκήσει κριτική για το ύψος της βοήθειας που προσφέρθηκε στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Μπάιντεν θα υπογραμμίσει κάτι που η κυβέρνησή του θεωρεί ως βασικό της επίτευγμα, όπως ανέφεραν συνεργάτες του: επί των ημερών του, το ΝΑΤΟ αύξησε τις δυνάμεις του και ενίσχυσε την ενότητά του, υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, με περισσότερα μέλη να εντάσσονται στη συμμαχία και με αποφασιστικότητα «να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της συλλογικής ασφάλειας».

Οι πολίτες θα παρακολουθήσουν τον Μπάιντεν να μιλά για ένα «έργο με απτά οφέλη για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου: μία ασφαλέστερη χώρα, με ισχυρότερη διεθνή οικονομική θέση, περισσότερες συμμαχίες στο εξωτερικό και λιγότερους κινδύνους να συγκρουστεί με τους αντιπάλους της.

Και μόνο η παρουσία ηγετών του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει την ικανότητα του Μπάιντεν να συσπειρώνει τις συμμαχικές δυνάμεις και να εμπνέει εμπιστοσύνη, ανέφεραν οι σύμβουλοί του, επιχειρήματα που ο Τραμπ και πολλοί από τους Ρεπουμπλικανούς απορρίπτουν.

Τίθεται καθημερινά ζήτημα «καταλληλότητας»

Το ΝΑΤΟ, που γιορτάζει την 75η επέτειό του, βρήκε νέο σκοπό στην αντιμετώπιση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και καλωσόρισε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως νέα μέλη.

Ο κλιμακούμενος πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας θα κυριαρχήσει στις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και στο άνοιγμα κάποιας οδού προς την ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα όμως, οι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για την προοπτική της επιστροφής του Τραμπ, καθώς περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το ντιμπέιτ, αμφισβητείται δημοσίως, σχεδόν καθημερινά, από πολιτικούς αντιπάλους του και άλλους, η «καταλληλότητα του Μπάιντεν». Κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές τον έχουν καλέσει να δώσει τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία.

Δύο κρίσιμα «τεστ» για τον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα αστάθειας στην Ευρώπη, καθώς και κίνδυνο πολιτικής παράλυσης στη Γαλλία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, όπου δεν προέκυψε κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης ο συνασπισμός του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς αποδυναμώνεται μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές.

Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον θα δώσουν στον Μπάιντεν την ευκαιρία να δώσει έμπρακτη «απάντηση» στις ανησυχίες που εκφράζονται, με ομιλία την Τρίτη και συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν πρωτοβουλία για τον συντονισμό των προμηθειών όπλων και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων κατά της ρωσικής εισβολής. Ενδέχεται επίσης να ληφθούν αποφάσεις για περισσότερη υποστήριξη στον τομέα της αεράμυνας.

«Η Ουκρανία κινείται προς το ΝΑΤΟ»

Η Ουκρανία επιδιώκει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία, αλλά κάθε νέο μέλος πρέπει να λάβει έγκριση από όλα τα παλαιότερα, και στην περίπτωση του Κιέβου κάποια είναι επιφυλακτικά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης άμεσου πολέμου με τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει κατηγορήσει τη συμμαχία ότι επιστρέφει στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η σύνοδος κορυφής θα προσφέρει στην Ουκρανία «γέφυρα προς την ένταξη».

Κάποια μέλη επιθυμούν η συμμαχία να καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία κινείται προς το ΝΑΤΟ «αμετάκλητα» και επιθυμούν περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μετά την περυσινή δέσμευση ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στη Συμμαχία».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT