Γαλλία: Αναταραχή στο κόμμα της Λεπέν μετά την εκλογική ήττα

Γαλλία: Αναταραχή στο κόμμα της Λεπέν μετά την εκλογική ήττα

Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) παραιτήθηκε, εν μέσω αλληλοκατηγοριών στο ακροδεξιό κόμμα για το εκλογικό αποτέλεσμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα έντασης επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν σχετικά με τις ευθύνες για την ήττα της Κυριακής στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς το αποτέλεσμα απομάκρυνε το σενάριο η Ακροδεξιά να έχει λόγο στη νέα κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) παραιτήθηκε, εν μέσω αλληλοκατηγοριών στο κόμμα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ζιλ Πενέλ, ένας από τους γενικούς διευθυντές του RN, ο οποίος είχε μεγάλο ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων για τις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού πολλά άλλα στελέχη του κόμματος άσκησαν κριτική στις επιλογές του.

Σήμερα εξάλλου γνωστοποιήθηκε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022 αποτελεί αντικείμενο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση. Η Λεπέν και άλλα στελέχη του RN πρόκειται επίσης να δικαστούν τον Σεπτέμβριο για κατηγορίες απάτης σχετικά με πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αφού κέρδισε άνετα τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου, η Εθνική Συσπείρωση ήρθε τρίτη στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής – σε μεγάλο βαθμό λόγω της στρατηγικής που ακολούθησε το κέντρο του Μακρόν με την Αριστερά για απόσυρση υποψηφίων προκειμένου να ενισχυθεί η ψήφος εναντίον της Ακροδεξιάς.

Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν θεωρείται ότι έκανε και σημαντικά λάθη κατά την προεκλογική εκστρατεία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ζορντάν Μπαρντελά να απαγορεύονται οι πολίτες διπλής υπηκοότητας από «ευαίσθητες» κυβερνητικές θέσεις που προώθησε ένα πιο ακραίο προεκλογικό προφίλ. Επίσης, αρκετοί αρχάριοι υποψήφιοι του RN, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Πενέλ, εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι ή κακώς πληροφορημένοι, ενώ άλλοι έκαναν ανοιχτά ρατσιστικά ή ξενοφοβικά σχόλια.

Και μπορεί η Λεπέν και ο Μπαρντελά να απέδωσαν την ήττα της Κυριακής στις «ανίερες συμμαχίες» της Αριστεράς και του Κέντρου αλλά ο Μπαρντελά ανέλαβε επίσης την ευθύνη για κάποιες λανθασμένες κινήσεις. «Υπήρξαν κάποια λάθη στο διανομή που έδωσαν μια κακή εικόνα του κινήματός μας» δήλωσε ο Μπαρντελά αναλαμβάνοντας, όπως είπε «μερίδιο της ευθύνης» ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT