ΝΑΤΟ: Η Ρωσία διεξάγει μυστική εκστρατεία υπονόμευσης στην Ευρώπη

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία διεξάγει μυστική εκστρατεία υπονόμευσης στην Ευρώπη

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζει σκληρά την Ευρώπη σε «πολλαπλά μέτωπα», συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μιας μυστικής εκστρατείας με σχέδια δολοφονίας, σαμποτάζ και εμπρησμούς για να υπονομεύσει τη δημόσια υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εκτιμάται πως μπορεί να αντέξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία για τουλάχιστον 3-4 χρόνια.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Πούτιν «εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του» και είναι πρόθυμος να υπομείνει «πραγματικά συγκλονιστικούς αριθμούς στρατιωτικών απωλειών».

Η Ρωσία στρατολογεί περίπου 30.000 στρατιώτες τον μήνα, γεγονός που της επιτρέπει να αντέχει μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, αποκάλυψε.

«Η Ρωσία δεν διαθέτει τα πυρομαχικά και τα στρατεύματα για να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία και πρέπει να εξασφαλίσει σημαντικές προμήθειες πυρομαχικών από άλλες χώρες πέραν αυτών που ήδη διαθέτει», τόνισε.

Αφού σημείωσε ότι υπάρχουν «πολύ υψηλές ρωσικές απώλειες», είπε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να πάρει έδαφος», αλλά «είδαμε την ουκρανική άμυνα να βελτιώνεται σημαντικά».

Δήλωσε ότι «θα περάσει αρκετός καιρός» προτού η Ουκρανία συγκεντρώσει τα πυρομαχικά και το προσωπικό που χρειάζεται για να οργανώσει νέες επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Παρ’ όλα αυτά «βλέπουμε ότι βελτιώνονται μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ αναμένεται να απαντήσει στη ρωσική μυστική εκστρατεία υπονόμευσης της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία με την έκδοση δύο δηλώσεων που θα προειδοποιούν τη Μόσχα ότι η συμμαχία γνωρίζει τι κάνει.

«Εχει επίσης αυξηθεί σημαντικά η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της συμμαχίας, ώστε να έχουμε μια κοινή εικόνα για το τι συμβαίνει», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αντιδράς σε κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι είναι πέραν των ορίων… είναι να του δείξεις ότι ξέρουμε τι συμβαίνει».

Είπε επίσης ότι η Κίνα συνεχίζει να παρέχει «κρίσιμα κομμάτια για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους πυραύλους και τη ρωσική αμυντική βιομηχανία».

Το πλάνο της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο σινοδυτικός ανταγωνισμός, τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Βρετανία, το Μεσανατολικό και οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η φετινή επετειακή Σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η κατά σειρά τέταρτη που φιλοξενούν οι ΗΠΑ (1978, 1999, 2012, 2024).

Δυτικοί αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Γκάρετ Μάρτιν (American University), βλέπουν ως κεντρικά κατά βάση τέσσερα ζητήματα:

  1. Την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
  2. Τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία
  3. Την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που προέρχονται από την Κίνα και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού
  4. Τη διατήρηση της νατοϊκής ενότητας και συνοχής.

Ο Ζελένσκι ζητεί πρόσθετες εγγυήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι θα «παλέψει» για ισχυρές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16. «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αρχίζει σήμερα», δήλωσε κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον.

«Αγωνιζόμαστε για πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – και αυτές είναι όπλα και οικονομικά, πολιτική υποστήριξη», είπε.

Καταδίκη από ΟΗΕ

Η στοχοποίηση νοσοκομείων στην Ουκρανία συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, μετά τα φονικά χθεσινά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις, που αποδίδονται στη Ρωσία. 

«Το να εξαπολύει κανείς σκόπιμα επιθέσεις σε ένα νοσοκομείο που προστατεύεται (σ.σ. από το διεθνές δίκαιο) είναι έγκλημα πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε η Τζόις Μσούγια, κάνοντας λόγο για «μια ανησυχητική τάση συστηματικών επιθέσεων σε κέντρα περίθαλψης και άλλες πολιτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία». 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η Ρωσία ασκεί αυτήν την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.

Στα χθεσινά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT