Ασκήσεις ισορροπίας του Μόντι στη Μόσχα

Ασκήσεις ισορροπίας του Μόντι στη Μόσχα

Συνάντηση με τον Πούτιν μία ημέρα μετά το χτύπημα με πύραυλο σε νοσοκομείο παίδων – Αρνείται την επίθεση η Ρωσία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη ρωσική επίθεση σε παιδικό νοσοκομείο στην Ουκρανία, ο Ινδός πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στη Μόσχα, νομιμοποιώντας τη βαρβαρότητα, όπως τη χαρακτήρισε η Ουάσιγκτον. Την αξία της ειρήνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ο Ναρέντρα Μόντι στον οικοδεσπότη του, Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες στη Μόσχα. «Η ειρήνη έχει πρωταρχική σημασία και μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία δεν μπορεί να βρεθεί στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. «Σας ευχαριστώ για την προσοχή που αφιερώνετε στα οξύτερα προβλήματα, όπως οι προσπάθειές σας να βρείτε ειρηνική λύση στην ουκρανική κρίση», του απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν.

Το Νέο Δελχί έχει αποφύγει να ασκήσει κριτική στη Μόσχα για τον πόλεμο, ενισχύοντας τις παραγγελίες για ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά καλώντας την ίδια ώρα τις δύο πλευρές της σύρραξης σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο. «Σαν φίλος σας, πρέπει να πω ότι το θέαμα αθώων παιδιών να σκοτώνονται προκαλεί αφόρητο πόνο», είπε ο Μόντι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι «μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία δεν μπορεί να βρεθεί στο πεδίο της μάχης», χωρίς να κριτικάρει το Κρεμλίνο για τον πόλεμο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία μετά το 2019, ελπίζοντας να συσφίγξει την ενεργειακή και αμυντική συνεργασία με τη Μόσχα. Ο Ινδός ηγέτης καλείται, όμως, να ισορροπήσει προσεκτικά προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τις δυτικές δυνάμεις, τις οποίες επίσης προσπαθεί να γοητεύσει.

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Ροζατόμ ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού στην Ινδία.

Την επίσκεψη Μόντι στη Μόσχα επέκρινε, τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «τεράστια απογοήτευση και αποφασιστικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες».

«Πρόκειται για τεράστια απογοήτευση να βλέπει κανείς τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιμοσταγή εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα, μία ημέρα όπως η σημερινή», τόνισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του παιδικού νοσοκομείου στο Κίεβο. Από την πλευρά της, η Μόσχα διέψευσε ότι ρωσικά πυρά έπληξαν το νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, αντιτείνοντας ότι την καταστροφή της Δευτέρας προκάλεσε ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε πως η Μόσχα δεν πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές επιμένουν ότι ρωσικός πύραυλος τύπου Κρουζ έπληξε το νοσοκομείο, καθώς και δεκάδες ακόμη στόχους σε όλη τη χώρα προκαλώντας 41 νεκρούς, όλοι τους άμαχοι. Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει θραύσματα του πυραύλου, ένα από τα οποία εμφανίζει τον αριθμό σειράς του βλήματος. Ερωτηθείς ο Πεσκόφ πώς μπορεί να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους, ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε: «Σας καλώ να διαβάσετε το ανακοινωθέν του υπουργείου Αμυνας, που αποκλείει κατηγορηματικά τον βομβαρδισμό κατοικημένων ζωνών τη Δευτέρα και προσκομίζει στοιχεία που συνηγορούν στη δυσλειτουργία ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος στην περιοχή του νοσοκομείου παίδων».

Στο μεταξύ, τη σύλληψη της χήρας του ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, διέταξε δικαστήριο της Μόσχας με την κατηγορία «συμμετοχής σε εξτρεμιστική οργάνωση». Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου σε στρατόπεδο εργασίας της Σιβηρίας, όπου εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης μετά την καταδίκη του τον Αύγουστο για σύσταση εξτρεμιστικής κοινότητας, χρηματοδότηση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων και άλλα εγκλήματα. Το Φεβρουάριο, η Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν ως υπαίτιο του θανάτου του συζύγου της, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει την αντικαθεστωτική του δράση.

Η Ρωσία πάντως δεν πρόκειται να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη τους ερχόμενους μήνες, καθώς τα ελλιπώς εκπαιδευμένα στρατεύματα του Κρεμλίνου δεν είναι ικανά να διασπάσουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Την άνοιξη και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, ρωσικά στρατεύματα αποπειράθηκαν να καταλάβουν περιοχές έξω από το Χάρκοβο. Η Ρωσία έχασε χιλιάδες στρατιώτες για να κατακτήσει ελάχιστο έδαφος. Παρότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προκαλεί απώλειες στους Ουκρανούς, ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης έχει περιορισθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η προοπτική η Ουκρανία να ανακτήσει εδάφη μέσα από αντεπιθέσεις απομακρύνεται και αυτή. Υπό την πίεση Αμερικανών συμβούλων, ο ουκρανικός στρατός εστιάζει τώρα στην ενίσχυση των αμυντικών γραμμών του και στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να πείσουν τον Ζελένσκι ότι ακόμη και αν δεν ανακτήσει το σύνολο των χαμένων ουκρανικών εδαφών, η Ουκρανία θα αναδειχθεί νικήτρια χάρη στην προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT