Σορός αγνοούμενου ορειβάτη βρέθηκε 22 χρόνια μετά

Σορός αγνοούμενου ορειβάτη βρέθηκε 22 χρόνια μετά

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν, φέρνοντας στην επιφάνεια μακάβρια ευρήματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μουμιοποιημένη σορό ενός Αμερικανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε το 2002 σε μία από τις υψηλότερες κορυφές των Ανδεων ανέσυραν οι ομάδες διάσωσης, καθώς ο πάγος των περουβιανών ορέων υποχωρεί ραγδαία. 

Στο μουμιοποιημένο, σκελετωμένο πτώμα υπήρχαν ακόμη καλά διατηρημένες μπότες ορειβασίας, κραμπόν και ρούχα, καθώς και άδεια οδήγησης και διαβατήριο, μέσω των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του. Ηταν ο Γουίλιαμ Σταμπφλ, ο Αμερικανός που πιστεύεται πως σκοτώθηκε μετά από χιονοστιβάδα πριν από 22 χρόνια. 

Το αναπάντεχο τηλεφώνημα

Η οικογένεια του Μπιλ Σταμπλφ είχε χάσει προ πολλού την ελπίδα της πως ο άνθρωπός τους θα εντοπιζόταν κάπου ζωντανός. Δεν πίστευε καν ότι θα μπορούσε να ανευρεθεί ακόμη και το πτώμα του στις αχανείς παγωμένες εκτάσεις του ορεινού Περού. 

Σορός αγνοούμενου ορειβάτη βρέθηκε 22 χρόνια μετά-1
Η βέρα στο μουμιοποιημένο χέρι του Σταμπφλ, που πιστεύεται πως σκοτώθηκε σε χιονοστιβάδα το 2002 – Φωτ.: Policia Nacional del Peru (PNP)/Handout via REUTERS.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, ο γιος του Σταμπφλ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο ο οποίος τον ενημέρωσε πως είχε βρει σχεδόν άθικτη την παγωμένη σορό του Αμερικανού αλπινιστή, κατά τη δική του ανάβαση στο Χουασκαράν. 

«Ηταν τόσο ξαφνικό. Μιλάμε για τον πατέρα μου, που τον σκεφτόμαστε διαρκώς. Ποτέ, όμως, δεν φαντάζεσαι πως θα λάβεις ένα τέτοιο τηλεφώνημα», παραδέχεται ο γιος του, Τζόζεφ. 

Σορός αγνοούμενου ορειβάτη βρέθηκε 22 χρόνια μετά-2
Η μουμιοποιημένη σορός του Σταμπφλ βρέθηκε σχεδόν άθικτη, με τα ρούχα και τα προσωπικά του αντικείμενα ακόμη στη θέση τους – Φωτ.: Peruvian National Police via AP.

«Ηταν ένα σοκ» δήλωσε η κόρη του, Τζένιφερ. «Οταν σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε πως βρέθηκε, καταρρέεις. Στην αρχή δεν ξέρεις πώς ακριβώς να νιώσεις». 

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία γνωστοποίησε πως περισυνέλεξε τη σορό στις 5 Ιουλίου, σε υψόμετρο 5.200, πολύ χαμηλότερα από την κορυφή των 6.768 μέτρων του Χουασκαράν. 

Η παγετώδης μάζα στην περιοχή υποχωρεί εδώ και περίπου 10 χρόνια, εξηγεί ο Εντσον Ραμίρεζ, δασοφύλακας στο Εθνικό Πάρκο Χουασκαράν. «Ο,τι ήταν θαμμένο εδώ και χρόνια έρχεται πλέον στην επιφάνεια». 

Σορός αγνοούμενου ορειβάτη βρέθηκε 22 χρόνια μετά-3
Μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων, και το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης, τα γυαλιά και μια φωτογραφική μηχανή του Σταμπφλ – Φωτ.: Policia Nacional del Peru (PNP)/Handout via REUTERS. 

Το Περού διαθέτει περίπου το 68% των τροπικών παγετώνων του κόσμου, οι οποίοι είναι από τους πιο ευάλωτους παγετώνες σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται. Πρόσφατη έκθεση της κυβέρνησης του Περού καταδεικνύει πως η χώρα έχει χάσει το 56% των τροπικών παγετώνων της τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Πηγή: Associated Press/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT