Ανάλυση CNN: Ο Μπάιντεν κέρδισε χρόνο, αλλά κάθε μέρα θα είναι ένα τεστ

Ανάλυση CNN: Ο Μπάιντεν κέρδισε χρόνο, αλλά κάθε μέρα θα είναι ένα τεστ

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως διατηρεί δυνάμεις εντός των Δημοκρατικών, ενώ η ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ διασκέδασε εν μέρει τις εντυπώσεις μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ - Ωστόσο, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οποιοδήποτε νέο ολίσθημα μπορεί να αποτελέσει τη «χαριστική βολή».

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση του Τζο Μπάιντεν να «κάνει στην άκρη» κατέπνιξε τις φωνές υπέρ της απομάκρυνσής του από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών χθες Τρίτη, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, στον απόηχο των πρώτων συνεδριάσεων του κυβερνώντος κόμματος μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της χθεσινής εμφάνισης του Αμερικανού προέδρου κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Παρόλα αυτά, συμπληρώνει το αμερικανικό δίκτυο, ο προβληματισμός στις τάξεις των Δημοκρατικών κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί. 

Τα «απόνερα» του ντιμπέιτ και η μετέπειτα στάση του Μπάιντεν αποδυνάμωσαν σημαντικά το κύρος του στο κόμμα, τα μέλη του οποίου ήδη δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα με την εκστρατεία του, προστίθεται στην ανάλυση.

Νέα εμπόδια εμφανίστηκαν στην πορεία του προς την επανεκλογή απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα, εννέα μόλις ημέρες πριν αποδεχθεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις προοπτικές επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου σε συνεδριάσεις για την εκτόνωση του αρνητικού κλίματος που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, πίσω από κλειστές πόρτες.

Εκστρατεία σε κρίση

Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κρίσιμη μάζα βουλευτών που να απειλεί σοβαρά την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και η ηγεσία του κόμματος τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τελικά πρόσφεραν σαφή, αν και όχι ενθουσιώδη, υποστήριξη στον πρόεδρο.

Η προειδοποίηση του Μπάιντεν, σε επιστολή του προς τους βουλευτές τη Δευτέρα – «Είμαι σταθερά αποφασισμένος να παραμείνω σε αυτό τον αγώνα» – και η επίγνωση ότι οι ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών έχουν «μιλήσει» άφησαν στους επικριτές του ελάχιστα περιθώρια δράσης, σημειώνει το CNN.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει νέα δοκιμασία αύριο Πέμπτη, με τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Οποιοδήποτε ολίσθημα ή σύγχυση θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον πρόεδρο και την ήδη ισχνή πολιτική στήριξη από το ίδιο του το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι στους κόλπους των Δημοκρατικών έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα, τη δυναμική και την ίδια την πνευματική ικανότητα του υποψηφίου τους, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών, δείχνει το μέγεθος της κρίσης όπου έχει εισέλθει η εκστρατεία του προέδρου.

Αλλωστε, όπως σχολιάζουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, αρκετές είναι οι φωνές που ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει δείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει μια προεκλογική εκστρατεία που απαιτεί εντατική παρουσία σε Μέσα και πλήθος δημοσίων εμφανίσεων. 

Κάποιοι Δημοκρατικοί, δε, θεωρούν ήδη απίθανη μία νίκη του τον Νοέμβριο απέναντι στον Τραμπ ο οποίος σπάνια έχει βρεθεί σε ισχυρότερη πολιτική θέση από τότε που εισήλθε στην πολιτική, συμπληρώνει το CNN.

Κάθε μέρα μία δοκιμασία

Η Τρίτη είχε χαρακτηριστεί ως «κρίσιμη ημέρα» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι βουλευτές του κόμματός του συγκεντρώθηκαν μαζικά για πρώτη φορά μετά το ντιμπέιτ και την αργία της 4ης Ιουλίου που ακολούθησε.

Παρόλο που ο αριθμός των βουλευτών που τον κάλεσε να παραιτηθεί αυξήθηκε, ο πρόεδρος μέχρι στιγμής έχει καταφέρει εν πολλοίς να σταθεροποιήσει το πολιτικό κλίμα και να μετριάσει τις συνέπειες του καταστροφικής εμφάνισής του στο ντιμπέιτ.

«Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ.

Ακολούθησε μία από τις πιο δυναμικές στο πρόσφατο παρελθόν, δημόσιες εμφανίσεις του Αμερικανού προέδρου κατά το καλωσόρισμα των παγκόσμιων ηγετών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη.

«Να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι μία νίκη της Ρωσίας  στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου».

Η σύνοδος κορυφής κανονικά θα είχε ως στόχο την προβολή της ηγεσίας του ως ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Δύσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάδειξη της αντίθεσης με τον Τραμπ, ο οποίος πέρασε την πρώτη του θητεία «επιτιθέμενος» τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής.

Αντ’ αυτού, η εκδήλωση μετατράπηκε σε τεστ αντοχής σχετικά με την «πνευματική οξύτητα» του προέδρου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν στο CNN ότι η ομιλία της Τρίτης κύλησε όπως είχε προγραμματιστεί, τονίζοντας πως το επιτελείο της εκστρατείας του ελπίζει ότι ο Μπάιντεν θα ανακάμψει.

Κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με το CNN, που σημειώνει πως σε κάθε δημόσια εμφάνιση, οι επικριτές περιμένουν στη γωνία για τυχόν γκάφες, αμήχανες στιγμές ή παγώματα του Αμερικανού προέδρου.

«Κάθε εμφάνισή του στις κάμερες διαθλάται μέσα από το πρίσμα της παρουσίας του στο ντιμπέιτ, που έγραψε στο μυαλό 50 εκατομμυρίων τηλεθεατών μία μη κολακευτική εικόνα ενός Μπάιντεν με μεγαλύτερο αντίπαλο τον εαυτό του», όπως επισημαίνει στην ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου.

Από την πλευρά του, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου έχει χαράξει «γραμμές άμυνας», υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν και όχι στους επικριτικούς βουλευτές, ούτε στα Μέσα που βρίθουν από καυστικά σχόλια. 

Ο Τραμπ από την πλευρά του, ο πρώτος τέως πρόεδρος που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας, χαρακτηρίζεται για το ότι αποξενώνει μετριοπαθείς, ανένταχτους ή αναποφάσιστους ψηφοφόρους με την ακραία ρητορική του και τις απειλές κατά των αντιπάλων του, όπως επισημαίνει το CNN.

Ο τέως πρόεδρος θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι, το οποίο είναι πιθανό να μετατραπεί σε «πανηγύρι» των υποστηρικτών του.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχασε κάποιες μονάδες από τον Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία, που αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να αναδείξει τις οξείες αντιθέσεις με τον Τραμπ στα καίρια ζητήματα για τους Δημοκρατικούς, όπως οι αμβλώσεις, οι φόροι και η απειλή, που όπως υποστηρίζουν, συνιστά ο τέως πρόεδρος για τη δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες των ΗΠΑ.

Αυτό προκάλεσε απόγνωση στο κόμμα των Δημοκρατικών. Το αίσθημα απογοήτευσης ήταν εμφανές, καθώς οι βουλευτές εισέρχονταν στις αίθουσες των συνεδριάσεων την Τρίτη. Πολλοί αρνήθηκαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό τους.

Σύμφωνα με πηγή από τους κόλπους των Δημοκρατικών που μίλησε στο CNN, οι γερουσιαστές Μάικλ Μπέντετ από το Κολοράντο, Σέροντ Μπράουν από το Οχάιο και Τζον Τέστερ από τη Μοντάνα ανέφεραν, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Αντίθετα, ο Τζον Φέτερμαν, γερουσιαστής της Πενσιλβάνια και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου έσπευσε να τον υπερασπιστεί. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι γέρος, αλλά συμφωνήσαμε επίσης ότι είναι ο άνθρωπός μας», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του στο αμερικανικό δίκτυο. 

Ο πρόεδρος φέρεται επίσης να έχει ενισχυθεί από την υποστήριξη της Μαύρης Συμμαχίας του Κογκρέσου, σημαντικού παράγοντα στη Δημοκρατική Συμμαχία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η «εναλλακτική» της Κάμαλα Χάρις 

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της, επικεντρώθηκε σε μία νέα ρητορική επίθεση έναντι του Τραμπ: «Κάποιος που συκοφαντεί τους μετανάστες, που προωθεί την ξενοφοβία, κάποιος που υποδαυλίζει το μίσος δεν θα έπρεπε ποτέ ξανά να έχει την ευκαιρία να σταθεί πίσω από ένα μικρόφωνο έχοντας τη σφραγίδα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Χάρις.

Για όσους Δημοκρατικούς θεωρούν τη Χάρις καλύτερη υποψήφια από τον Μπάιντεν, η φλογερή της ομιλία αποτέλεσε υπενθύμιση της «εναλλακτικής πορείας», δηλαδή να βρεθεί η ίδια απέναντι στον Τραμπ, επισημαίνει το CNN. Ωστόσο, η στάση του Αμερικανού προέδρου – ο οποίος επιμένει ότι «μόνο ο Θεός θα μπορούσε να τον θέσει εκτός κούρσας» – μπλοκάρει προς το παρόν αυτή την εναλλακτική. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT