ΗΠΑ: Γάλα, σνακ και πλέον… σφαίρες σε αυτόματους πωλητές τριών πολιτειών

ΗΠΑ: Γάλα, σνακ και πλέον… σφαίρες σε αυτόματους πωλητές τριών πολιτειών

Έξαρση βίας φοβούνται πολίτες και οργανώσεις.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από γλυκίσματα, αναψυκτικά, γάλα και λογής χρήσιμα της καθημερινότητας, οι Αμερικανοί πολίτες τριών -προσώρας- πολιτειών θα μπορούν πλέον να αγοράζουν και… σφαίρες από αυτόματους πωλητές. 

Η εταιρεία American Rounds εγκατέστησε ηλεκτρονικούς αυτόματους πωλητές για την πώληση πυρομαχικών σε παντοπωλεία σε Αλαμπάμα, Οκλαχόμα και Τέξας. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μηχανήματά της διαθέτουν σκάνερ ταυτοποίησης και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ώστε να πιστοποιείται η ηλικία του καταναλωτή. Είναι δε, «γρήγορα και εύκολα» στη χρήση, όσο ένα τάμπλετ. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν πως η πώληση σφαιρών σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης θα εντείνει το κύμα βίας, οδηγώντας σε περισσότερα επεισόδια πυροβολισμών στις ΗΠΑ. 

Η εταιρεία αντιτείνει πως η τεχνολογία επαλήθευσης της ηλικίας σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι εξίσου ή και περισσότερο ασφαλείς από τις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να μην απαιτούν από τον αγοραστή να προσκομίσει έγγραφο ηλικίας, ή από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου υπάρχει κίνδυνος κλοπής.

ΗΠΑ: Γάλα, σνακ και πλέον… σφαίρες σε αυτόματους πωλητές τριών πολιτειών-1
Δίπλα σε αυτόματους πωλητές γεμάτους με νερά, αναψυκτικά, σνακ και λογής άλλα απαραίτητα της καθημερινότητας, πλέον πωλούνται και σφαίρες «εύκολα και γρήγορα» – Φωτ.: American Rounds via AP

«Είμαστε υπέρ της δεύτερης τροπολογίας (σ.σ του αμερικανικού συντάγματος περί δικαιώματος οπλοκατοχής), αλλά και υπέρ της υπεύθυνης κατοχής όπλων και φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον για την κοινότητα» σημειώνει ο Γραντ Μέιγκερς, διευθύνων σύμβουλος της American Rounds. 

Βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, η ηλικία για αγορά πυρομαχικών για κυνηγετικά όπλα και τουφέκια είναι το 18ο έτος, ενώ για την αγορά πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα το 21ο έτος. Σύμφωνα με τον Μέιγκερς, οι αυτόματοι πωλητές πωλούν σε καταναλωτές άνω των 21 χρόνων. 

Το μηχάνημα ζητά από τον πελάτη να σαρώσει την άδεια οδήγησής του ώστε να επιβεβαιώσει πως είναι τουλάχιστον 21 ετών. Μέσω της ίδιας σάρωσης ελέγχεται ακόμη και η γνησιότητα της άδειας, ενώ η αναγνώριση προσώπου επαληθεύει στη συνέχεια πως «είστε αυτός που λέτε ότι είστε ως καταναλωτής», προσθέτει ο Μέιγκερς. 

Φυσίγγια, σφαίρες, εκρηκτική ύλη πωλούνται από καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και ηλεκτρονικά – συχνά, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων, χωρίς την πιστοποίηση της ηλικίας του καταναλωτή. 

Σημειώνεται πως από την αρχή του 2024 έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες 15 επεισόδια βίας με όπλα, ενώ μόνο την 4η Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Ανεξαρτησίας, τουλάχιστον 33 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε περιστατικά με πυροβολισμούς. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT