Πακιστάν: Η υπηρεσία πληροφοριών έλαβε «πράσινο φως» για υποκλοπές κλήσεων

Πακιστάν: Η υπηρεσία πληροφοριών έλαβε «πράσινο φως» για υποκλοπές κλήσεων

Η χώρα κυβερνάται από στρατιωτικά καθεστώτα σχεδόν τα μισά χρόνια της ανεξάρτητης Ιστορίας του

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πακιστάν έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η υπηρεσία πληροφοριών, την οποία διοικεί ο στρατός, να παρακολουθεί τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα. Σημειώνεται ότι η χώρα κυβερνάται από στρατιωτικά καθεστώτα σχεδόν τα μισά χρόνια της ανεξάρτητης Ιστορίας του.

Ο ισχυρός στρατός έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό και στη διάλυση κυβερνήσεων. Οι νέες υπερεξουσίες που αποκτά η υπηρεσία Inter-Services Intelligence (ISI) προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αζάμ Ναζίρ Ταράρ ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για το ότι το υπουργείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ήξερε για την αλλαγή από τις 8 Ιουλίου.

«Οποιος κάνει κατάχρηση του νόμου θα έρχεται αντιμέτωπος με συνέπειες», προειδοποίησε ο Ταράρ χθες, Τρίτη, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα περιοριστεί στην παρακολούθηση εγκληματικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των πολιτών.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας και για τη σύλληψη εγκληματιών, είναι στην ευχάριστη θέση να επιτρέψει στους υπαλλήλους … να υποκλέπτουν κλήσεις και μηνύματα ή να εντοπίζουν κλήσεις μέσω του τηλεπικοινωνιακού συστήματος», ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Στην κίνηση αντιτάχθηκε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Ο Χαν είχε υποστηρίξει στο παρελθόν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων των πολιτικών ή ακόμη και των δικών του, ελλείψει νομικής εξουσιοδότησης.

Ηγέτης του κόμματος, ο Ομάρ Αγιούμπ Χαν, επισήμανε ότι η υπηρεσία θα ασκεί τις εξουσίες της ακόμη και εναντίον κυβερνητικών βουλευτών και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα προβεί σε δικαστική προσφυγή κατά του μέτρου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT