Γιάνος Μπόκα: Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία

Γιάνος Μπόκα: Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους της επίσκεψης Ορμπαν στη Μόσχα, που προκάλεσε οργή στην Ε.Ε.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πεποίθηση ότι για να επιτευχθεί «σύντομα λύση στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία» και «βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη, θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, εξέφρασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, για τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο Γιάνος Μπόκα ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπαν –που προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών– έγινε σε διμερές επίπεδο.

«Η επίσκεψη δεν έγινε εκ μέρους της Ε.Ε. ή εξ ονόματός της», επισήμανε ο Γιάνος Μπόκα, αλλά δεν θέλησε να εξηγήσει γιατί ο Ρώσος πρόεδρος εξέλαβε τις συνομιλίες με τον Βίκτορ Ορμπαν σαν να πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και εκ μέρους της Ε.Ε. «Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω την ερμηνεία του προέδρου Πούτιν», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γιάνος Μπόκα σημείωσε ότι η Ουγγαρία δίνει σημασία στην εθνική κυριαρχία των κρατών όπως και της Ουκρανίας και πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βομβαρδισμού του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο, με τις συνομιλίες του Ορμπαν στη Μόσχα.

«Οπως όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πιστεύουμε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε πλήρως την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός, ενώ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ανέφερε ότι αποτελεί έναν ακόμα λόγο που δικαιώνει τη στάση της Βουδαπέστης να διεξαγάγει «ειρηνευτικές αποστολές».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους Ευρωπαίους ηγέτες –που διέρρευσε μέσω του γερμανικού πρακτορείου DPA– o Βίκτορ Ορμπαν επιχείρησε να δικαιολογήσει το ταξίδι του στη Μόσχα, λέγοντας ότι ο Πούτιν αναμένει πλήρη κατάρρευση της ουκρανικής πλευράς, τους επόμενους μήνες.

Αν και δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής, που είναι εμπιστευτικού περιεχομένου, όπως τόνισε, ο Γιάνος Μπόκα σημείωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός ενημέρωσε ως όφειλε και τον Σαρλ Μισέλ και τους ομολόγους του και ότι έδωσε όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις για την επιλογή του να βρεθεί στη Μόσχα. «Εναπόκειται στην Ε.Ε. να αποφασίσει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα ότι η επίσκεψη στη Μόσχα «δεν παραβίασε κανέναν κανόνα» και το γεγονός ότι ο Ορμπαν ενημέρωσε τους ομολόγους του δεν αποτελεί «ένδειξη απειθαρχίας», αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς συνεισέφερε πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και πως «εναπόκειται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αποφασίσουν την πολιτική τους έναντι της άμεσης γειτονίας τους».

Ο Ούγγρος υπουργός επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη «μπλόκαραν» την άτυπη συνάντηση των υπουργών Βιομηχανίας στη Βουδαπέστη, την περασμένη Τρίτη, στέλνοντας πρέσβεις ή γενικούς γραμματείς και ότι αυτή θα είναι μια τακτική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε λάβει κάποιο πολιτικό μήνυμα από κανένα κράτος-μέλος», σημείωσε ο Γιάνος Μπόκα προσθέτοντας ότι η ουσία αφορά το περιεχόμενο και τις αποφάσεις των συναντήσεων και όχι την εκπροσώπησή τους. Σε ειρωνικό, μάλιστα, τόνο, ανέφερε ότι οι συμμετοχές στην άτυπη συνάντηση της Βουδαπέστης ήταν αρκετά περισσότερες από κάποιες επίσημες υπουργικές συναντήσεις, στις Βρυξέλλες.

Ο Βίκτορ Ορμπαν σκόπευε να εμφανιστεί στην πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να παρουσιάσει –ως είθισται– τις προτεραιότητες της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη των προέδρων του ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να προφασιστεί φόρτο εργασίας και «βαριά» ατζέντα, ώστε να αναβληθεί η επίσκεψη Ορμπαν για τον Σεπτέμβριο.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο Γιάνος Μπόκα ανέφερε ότι θα σεβαστούν την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, που αναμένεται αύριο να κοινοποιηθεί στη Βουδαπέστη και ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν, όποτε το ευρωκοινοβούλιο κρίνει, τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας.

Ερωτηθείς για τα σενάρια, που ήδη κυκλοφορούν, περί αναστολής της ουγγρικής προεδρίας τον Σεπτέμβριο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά συνέπεια επέκτασης της πολωνικής προεδρίας, που κανονικά ξεκινά την 1η Ιανουαρίου, ο Γιάνος Μπόκα ανέφερε ότι «έως τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση και καμία επίσημη πρωτοβουλία να αλλάξει η εκ περιτροπής προεδρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT