Στόλτενμπεργκ: Ρωσικά σαμποτάζ και παραπληροφόρηση κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ρωσικά σαμποτάζ και παραπληροφόρηση κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ πρόωρο να πούμε αυτή τη στιγμή, το πότε η Ουκρανία θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες «βλέπουμε ένα μοτίβο αυξημένων ρωσικών εχθρικών ενεργειών κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που οργανώνονται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας», σημειώνοντας ότι «οι εχθρικές ενέργειες κυμαίνονται από την παραπληροφόρηση έως το σαμποτάζ».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «δεν βλέπουμε καμία επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου του ΝΑΤΟ», καθώς «η Ρωσία τώρα είναι πλήρως απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο ίδιος αναμένει οι σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, «που θα δημιουργήσει τη γέφυρα για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «οι σύμμαχοι θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους, να γίνει η Ουκρανία μέλος της συμμαχίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός και σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ».

«Μη αναστρέψιμη» η πορεία ένταξης της Ουκρανίας

Πηγή του ΝΑΤΟ κατέστησε γνωστό ότι στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή συμπληρώνει ότι στο προσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τους 32 συμμάχους, υπάρχει η φράση: «Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία, όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT