Politico για Τουρκία: Χαράσσει τη δική της πορεία εντός του ΝΑΤΟ – Δεν είναι τυπικό μέλος της Συμμαχίας

Politico για Τουρκία: Χαράσσει τη δική της πορεία εντός του ΝΑΤΟ – Δεν είναι τυπικό μέλος της Συμμαχίας

«Μαζί με την Ουγγαρία, η Τουρκία είναι η νατοϊκή χώρα που έχει τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία», αναφέρει το Politico.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν είναι ένα τυπικό μέλος του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο ιστοχώρος Politico σε άρθρο του με θέμα τη χώρα του Ρ.Τ. Ερντογάν που «χαράσσει τη δική της διακριτή πορεία» εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως σημειώνεται.

«Μαζί με την Ουγγαρία, η Τουρκία είναι η νατοϊκή χώρα που έχει τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία», συνεχίζει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα βλέπει παράλληλα με καχυποψία και επιφυλακτικότητα και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Αυτές οι τουρκικές τάσεις στις οποίες αναφέρεται το Politico, επιβεβαιώνονται, άλλωστε, και από τις δηλώσεις που έκανε στον συγκεκριμένο ιστοχώρο ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δήλωση ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστη. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Σε ένα περιβάλλον όπου 32 σύμμαχοι είναι μαζί, είναι αδιανόητο να έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις για κάθε θέμα», δηλώνει ο Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερώτηση του Politico.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Τούρκο ΥΕΘΑ, «το πραγματικό ζήτημα που δημιουργεί δυσπιστία στο εσωτερικό της συμμαχίας» απορρέει από τις κινήσεις χωρών όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία που έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις/εξαγωγές αμυντικού (βλ. μαχητικά Eurofighter) στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Politico, «η Ρωσία καλύπτει το 49% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, κυρίως μέσω της πώλησης φυσικού αερίου» και «είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για την Τουρκία, με εισαγωγές ύψους 45,6 δισ. δολ. το 2023». «Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί σε 1.363 από μόλις 177 που ήταν το 2022».

«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30 έως 40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μας με το Ιράκ και τη Συρία και να καθαρίσουμε πλήρως την περιοχή από τους τρομοκράτες», υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στα άλλα ανοιχτά για την Αγκυρα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Αναφερόμενος, δε, στο άλλο μεγάλο θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ο Τούρκος ΥΕΘΑ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός της ομπρέλας ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα βλάψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της συμμαχίας. Ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή είναι το ΝΑΤΟ. Κατανοούμε τις προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται κανένας άλλος σχηματισμός (σ.σ. πέραν του νατοϊκού)».

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT