Ουκρανία: Πώς η Ρωσία προσαρμόζεται απέναντι στα δυτικά όπλα
ουκρανία-πώς-η-ρωσία-προσαρμόζεται-απ-563119630

Ουκρανία: Πώς η Ρωσία προσαρμόζεται απέναντι στα δυτικά όπλα

Η Μόσχα μαθαίνει με τον καιρό να αντιμετωπίζει τα δυτικά πυρομαχικά ακριβείας στην Ουκρανία

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2022, όταν το δυτικό βλήμα πυροβολικού «Excalibur» εισήχθη στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, έδειχνε ιδιαίτερα αποδοτικό όσον αφορά τη ζημιά που προκαλούσε στον ρωσικό στρατό. Καθοδηγούμενα από GPS, τα βλήματα έπλητταν τα ρωσικά άρματα μάχης και το πυροβολικό με χειρουργική ακρίβεια.

Αυτή όμως η κατάσταση δεν κράτησε για πολύ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός άρχισε να προσαρμόζεται, διεξάγοντας ηλεκτρονικό πόλεμο (Jamming). Η Ρωσία κατάφερε να παρέμβει στην καθοδήγηση του GPS αλλά και στους πυροκροτητές, έτσι ώστε τα βλήματα είτε να παρεκκλίνουν, είτε να μην πυροδοτούνται, είτε και τα δύο. Μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους, τα πυρομαχικά M982 Excalibur, που κατασκευάστηκαν από τις οπλοβιομηχανίες Raytheon και BAE Systems, είχαν καταστεί πλέον άχρηστα και σύμφωνα με Ουκρανούς διοικητές σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται.

Αρκετά άλλα δυτικά όπλα προηγμένης τεχνολογίας είχαν παρόμοια μοίρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος των Ρώσων, για παράδειγμα, έχει μειώσει σημαντικά την ακρίβεια των κατευθυνόμενων με GPS πυραύλων που εκτοξεύονται από τα συστήματα Himars. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των Himars στην Ουκρανία αποτέλεσε, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους του Κιέβου, το όπλο που ανέτρεψε τη δυναμική του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2022.

Στο μεταξύ, ένα ολοκαίνουργιο πυρομαχικό, η λεγόμενη «βόμβα μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb), που κατασκευάστηκε από την Boeing και τη σουηδική Saab, απέτυχε πλήρως να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, εν μέρει λόγω του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου, όπως λένε Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι. Πλέον και αυτό έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιδόσεις των συγκεκριμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, επικαλούμενο θέματα ασφαλείας. Ορισμένα άλλα δυτικά όπλα ακριβείας, που παρασχέθηκαν πιο πρόσφατα στην Ουκρανία, συνεχίζουν πάντως να πλήττουν σημαντικούς ρωσικούς στόχους. Οι αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS και οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που κατασκευάζονται από τη γαλλοβρετανική-ιταλική αμυντική εταιρεία MBDA έχουν καταστρέψει φέτος αρκετά αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις επικοινωνιών στην Κριμαία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές από τους Ρώσους. Μεταξύ των επιτυχημένων χτυπημάτων ήταν και ορισμένες από τις περίφημες ρωσικές συστοιχίες αεράμυνας S-400. 

Ωστόσο, και όσον αφορά τα συγκεκριμένα όπλα Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δυτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου ο ρωσικός στρατός να μάθει πώς θα μειώσει την αποτελεσματικότητά τους αλλά και να βελτιώσει τα ποσοστά αναχαίτισης. «Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η προσαρμογή [των Ρώσων] θα συμβαίνει συνεχώς», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνας Εξωτερικής Πολιτικής. «Οι δυνατότητες [των όπλων] είναι πιο αποτελεσματικές αμέσως μετά την εισαγωγή τους στο πεδίο, και οι αντίπαλοι αναπτύσσουν αντίμετρα με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Το στρατηγικό πρόβλημα της Δύσης

Η επιτυχία της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο, που φέρεται να παρακολουθείται στενά και από τους Κινέζους, δημιουργεί ένα στρατηγικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους, αναφέρει το αμερικανικό μέσο.

Το δυτικό στρατιωτικό δόγμα βασίζεται εδώ και καιρό στην πεποίθηση ότι η ακρίβεια μπορεί να νικήσει το πλήθος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χτυπήματα ακριβείας έχουν τη δυνατότητα να νικήσουν έναν πολυπληθέστερο εχθρό, μειώνοντας την ανάγκη για μαζικές δαπάνες σε στρατεύματα, άρματα μάχης και πυροβολικό. Το εν λόγω δόγμα δεν είχε δοκιμαστεί σε έναν μεγάλο διακρατικό πόλεμο όπως αυτός της Ρωσίας με την Ουκρανία που ξέσπασε το 2022. 

Ουκρανία: Πώς η Ρωσία προσαρμόζεται απέναντι στα δυτικά όπλα-1
Φωτ.: Shutterstock

Τα δυτικά όπλα απέδωσαν απέναντι στον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, τους Ταλιμπάν ή τους τζιχαντιστές του ISIS αλλά δεn σημαίνει ότι θα αποδώσουν ικανοποιητικά και εναντίον ενός σύγχρονου στρατού όπως της Ρωσίας ή της Κίνας. «Πιθανώς κάναμε κάποιες κακές υποθέσεις επειδή τα τελευταία 20 χρόνια εκτοξεύαμε όπλα ακριβείας εναντίον ανθρώπων που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», δήλωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. «Τώρα το κάνουμε εναντίον ενός ισότιμου αντιπάλου καθώς και η Ρωσία και η Κίνα έχουν δυνατότητες», πρόσθεσε.

Ενα από τα «διδάγματα» που αντλούνται από τον πόλεμο της Ουκρανίας αφορά τη διαχρονική σημασία των παλαιού τύπου μη κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού, η κατασκευή των οποίων μόλις τώρα αρχίζει να ανακάμπτει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ύστερα από δεκαετίες παρακμής, δήλωσε ο αντιστράτηγος Εσα Πούλκινεν, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Φινλανδίας. «Εχουν ανοσία σε κάθε είδους παρεμβολές και θα πάνε στον στόχο ανεξάρτητα από το είδος των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να υπάρχουν», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT