Γρίπη των πτηνών: Mέτρα «εποχών Covid» σε φάρμες του Μίσιγκαν

Γρίπη των πτηνών: Mέτρα «εποχών Covid» σε φάρμες του Μίσιγκαν

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πανδημία μόλις λίγα χρόνια μετά τον κορωνοϊό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, όμως γαλακτοπαραγωγοί στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών αντιστέκονται στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, υπό τον φόβο ότι τα μέτρα που επιβάλλονται θα πλήξουν τα εισοδήματά τους. 

Οι περιορισμοί της πολιτειακής κυβέρνησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του ποιος έρχεται και φεύγει από τις φάρμες, θυμίζουν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Το Μίσιγκαν έχει δύο από τα τέσσερα γνωστά κρούσματα σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, όλοι τους εργαζόμενοι σε γαλακτοκομεία. Η εν λόγω αμερικανική πολιτεία έχει εξετάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη από τις 12 πολιτείες με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αγελάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. 

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία μόλις λίγα χρόνια μετά τον κορωνοϊό. Καθώς οι ανησυχίες αυτές αυξάνονται, η αποδοχή και η επιτυχία ή η αποτυχία της προληπτικής αντίδρασης του Μίσιγκαν παρακολουθούνται από άλλες πολιτείες που αναζητούν έναν οδικό χάρτη ενάντια στη νόσο.

Περισσότερες από δώδεκα συνεντεύξεις με παραγωγούς του Μίσιγκαν, κρατικούς αξιωματούχους υγείας, ερευνητές και βιομηχανικές ομάδες, μαζί με προκαταρκτικά στοιχεία, δείχνουν μέχρι στιγμής περιορισμένη συμμετοχή των γαλακτοπαραγωγών στις προσπάθειες ανάσχεσης και μελέτης του ιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κλήσεις από τους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους μένουν αναπάντητες, τα χρήματα για έρευνα στις μονάδες είναι στα αζήτητα και οι εργάτες εξακολουθούν να αρμέγουν αγελάδες χωρίς επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Μπράιαν ΝτεΜάν, γαλακτοπαραγωγός από το Μάρτιν του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της γρίπης και η αντίδραση της πολιτείας θυμίζουν τις εποχές της πανδημίας COVID-19. Ο 37χρονος θεωρεί ότι οι κανόνες του Μίσιγκαν για τον περιορισμό της γρίπης των πτηνών θα υιοθετούνταν ευρύτερα, αν είχαν τη μορφή σύστασης και όχι απαίτησης για τους κτηνοτρόφους.

«Κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα πράγματα που μας ζητούν να κάνουμε θα ανακόψουν τη γρίπη των πτηνών», δήλωσε ο ΝτεΜάν, ο οποίος απηχεί την αβεβαιότητα και άλλων κτηνοτρόφων. «Οπως και το 2020, στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε τι να κάνουν», πρόσθεσε. Ο ΝτεΜάν παραδέχθηκε ότι δεν επένδυσε σε νέο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, για τους εργαζομένους του, επειδή, όπως λέει, «δεν είναι σαφές πώς εξαπλώνεται ο ιός».

Κοινωνικό στίγμα και οικονομικές επιπτώσεις

Περίπου 900 γαλακτοπαραγωγικές φάρμες βρίσκονται στην ύπαιθρο του Μίσιγκαν, με αγελάδες σε υπαίθριους στάβλους και σωρούς ζωοτροφών καλυμμένους με προστατευτικούς μουσαμάδες και παλιά ελαστικά που χρησιμοποιούνται ως βαρίδια.

Ο Τιμ Μπόρινγκ, διευθυντής γεωργίας του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι το κοινωνικό στίγμα και οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις λοιμώξεις, έχουν αποθαρρύνει τους αγρότες από το να εξετάζουν τις αγελάδες για τη γρίπη των πτηνών, στην έκτη μεγαλύτερη παραγωγό γάλακτος της χώρας.

Η πολιτεία κατέγραψε για τελευταία φορά μόλυνση σε κοπάδι αγελάδων στις 9 Ιουλίου – πρόκειται για το 26ο θετικό δείγμα. Πέντε άλλες πολιτείες έχουν επιβεβαιωμένα καταγράψει κρούσματα τον τελευταίο μήνα. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 140 κοπάδια έχουν καταγράψει κρούσματα από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν προσφέρει στις φάρμες έως και 28.000 δολάρια για να δελεάσει όσους έχουν μολυσμένα κοπάδια να συμμετάσχουν στους ελέγχους. Πάνω από δώδεκα φάρμες έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει οικονομική βοήθεια. Δώδεκα από τα 21 κοπάδια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις για οικονομική στήριξη, είναι από το Μίσιγκαν.
Για να ενισχύσει τους ελέγχους, το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι Αμερικανοί αγρότες μπορούν να ελέγχουν δεξαμενές γάλακτος για τη γρίπη των πτηνών σε εβδομαδιαία βάση. Μέχρι στιγμής, έξι αγρότες σε έξι πολιτείες έχουν εγγράψει από ένα κοπάδι έκαστος. Κανένας από αυτούς δεν δραστηριοποιείται στο Μίσιγκαν.

«Θα ήθελα να γίνεται αυτό σε κάθε κοπάδι», δήλωσε ο Ζέλμαρ Ροντρίγκεζ, κτηνίατρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που μελετά τις λοιμώξεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT