Σερβία: «Στροφή» στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ρεύματος

Σερβία: «Στροφή» στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ρεύματος

Η σερβική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με 20 ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς. «Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μία απάντηση στις προκλήσεις που προκαλεί η αυξανόμενη ζήτηση ρεύματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εξετάζει η κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με 20 επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς, «για την εξέταση των δυνατοτήτων χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Ουσιαστικά, η υπογραφή του μνημονίου σηματοδοτεί την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε εξαγγείλει στις αρχές του 2024 η τότε πρωθυπουργός, Ανα Μπρνάμπιτς.

Παράλληλα, στο κοινοβούλιο ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 1989, τρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Η Σερβία σήμερα παράγει το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδεσμευτεί οριστικά από τον λιγνίτη μέχρι το 2050, περνώντας σταδιακά στη χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε το Βελιγράδι να επανεξετάσει τα σχέδιά του, αφού η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον «σίγουρη» πηγή προμήθειας φθηνού αερίου. Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γαλλίας, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνήθηκε η δημιουργία συνθηκών για μια στρατηγική εταιρική σχέση στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σερβία».

Ενα μήνα πριν από την υπογραφή του μνημονίου με τους Γάλλους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Σερβίας «να αποκτήσει τέσσερις μικρούς αντιδραστήρες, με δυνατότητα παραγωγής 1200 MW». Ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, η Σερβία δεν μπορεί να διαθέσει, γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν εταίροι οι οποίοι θα συγχρηματοδοτήσουν το έργο.

Στην ανάπτυξη και κατασκευή SRMs αντιδραστήρων προπορεύεται η Κίνα και δεν αποκλείεται το θέμα να βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με τη σερβική ηγεσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, τον Μάιο.

Είναι πλέον σαφές ότι η Σερβία προσανατολίζεται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαιρετίζοντας την υπογραφή του μνημονίου με τους 20 επιστημονικούς φορείς τόνισε ότι «η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μία ουσιαστική και σωστή απάντηση στις προκλήσεις που προκαλεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT