ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Η εκλογή Τραμπ θα ήταν «ευκαιρία ειρήνης» για την Ουκρανία

ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Η εκλογή Τραμπ θα ήταν «ευκαιρία ειρήνης» για την Ουκρανία

«Βλέπουμε μια ευκαιρία για ειρήνη αν κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ. Βλέπουμε μια ευκαιρία για καλές ουγγροαμερικανικές σχέσεις» υποστήριξε ο Πέτερ Σιγιάρτο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, θεωρεί ότι μία επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ήταν μια «ευκαιρία για ειρήνη» στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Σιγιάρτο δήλωσε ότι στόχος της Ουγγαρίας, με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα, ήταν να τερματίσει τον πόλεμο, μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες θα μετείχαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι μόνο μια πολύ ισχυρή εξωτερική επίδραση θα μπορούσε να κάνει τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν. Ποιος θα έχει την ευκαιρία για αυτό την επόμενη περίοδο; Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ, εφόσον εκλεγεί», σχολίασε. Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του Ορμπαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέδειξαν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει, ενώ «άλλοι δυτικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να τους φέρουν πιο κοντά».

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα φρόντιζε να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει παρουσιάσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο για αυτό. Τον περασμένο μήνα το Reuters ανέφερε ότι σύμβουλοι του πρώην προέδρου έθεταν ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια προς το Κίεβο τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Βλέπουμε μια ευκαιρία για ειρήνη αν κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ. Βλέπουμε μια ευκαιρία για καλές ουγγροαμερικανικές σχέσεις, αν κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ», είπε.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή για το ΝΑΤΟ ή τα μέλη της Ε.Ε.» προσθέτοντας ότι η ρωσική ηγεσία είναι «λογική» και δεν θα διακινδύνευε μια απευθείας σύγκρουση με τη Δύση. Σημείωσε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.

Πηγή Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT