Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά εξαρτήματα μέσω Κίνας στον ρωσικό πύραυλο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά εξαρτήματα μέσω Κίνας στον ρωσικό πύραυλο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο παίδων Οκμαντίτ του Κιέβου, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, έρευνες δείχνουν πως οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Μόσχα στην Ουκρανία εξακολουθούν να βασίζονται σε δυτική τεχνολογία.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το χτύπημα στο νοσοκομείο έγινε με πύραυλο Κρουζ τύπου Kh-101, ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα που διαθέτει το Κρεμλίνο. Η Ρωσία παράγει σχεδόν 8 φορές περισσότερους Kh-101 απ’ όσους παρήγαγε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Για την κατασκευή τους απαιτούνται εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε χώρες της Δύσης, προπαντός στις ΗΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση Πούτιν έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει τα δυτικά κράτη.

Αν και οι κυρώσεις έχουν καταφέρει να στερήσουν στη Ρωσία πολλά όπλα υψηλής τεχνολογίας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν στραφεί προς τους μικροεπεξεργαστές και άλλα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτική χρήση κι έτσι δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις. Η μεταποίηση που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές ώστε να λειτουργήσουν εντός του σώματος του πυραύλου που έπεσε στο δυτικό Κίεβο είναι εμφανής, δηλώνουν Ουκρανοί ερευνητές στη βρετανική εφημερίδα.

Δύο από τα εξαρτήματα του πυραύλου φαίνεται πως κατασκευάζονται από την STMicroelectronics που εδρεύει στην Ελβετία, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Texas Instruments, η Analog Devices και η Intel. Η έρευνα των FT φανερώνει πως η Ρωσία απλώς αγόρασε τα εξαρτήματα στην κοινή αγορά και τα εισήγαγε μέσω της Κίνας. Αν και τα ρωσικά αρχεία επιβεβαιώνουν πως τα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν στη Δύση, όλα τους είναι καταχωρισμένα ως προϊόντα Κίνας, Μαλαισίας, Φιλιππίνων, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης.

Η κυβέρνηση Πούτιν καταφέρνει να αποφεύγει τις κυρώσεις και ταυτόχρονα προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα όπλα που λαμβάνει η Ουκρανία.

Η ανάλυση των ευρημάτων από την επίθεση της Δευτέρας είναι πιθανό να υποτιμά τον βαθμό εξάρτησης που έχει η Ρωσία με το εξωτερικό. Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας υποστήριξε πως ένας ολοκληρωμένος Kh-101 μπορεί να περιέχει περισσότερα από 50 εξαρτήματα κατασκευασμένα εκτός συνόρων.

Σε συνδυασμό με την ικανότητα να κατασκευάζει διαρκώς νέα όπλα, ο ρωσικός στρατός παρουσιάζει και μία εντυπωσιακή ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα όπλα που καταφθάνουν στο μέτωπο από τις ΗΠΑ και άλλες συμμάχους της Ουκρανίας.

Οταν το αμερικανικό σύστημα Εξκάλιμπερ έφτασε στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα του 2022, πολλοί πίστεψαν ότι θα άλλαζε τις δυναμικές του πολέμου. Τα χειρουργικής ακριβείας πλήγματα που κατάφερναν τα βλήματά του σε ρωσικά τεθωρακισμένα και εγκατεστημένα αντιαεροπορικά συστήματα εντός του ουκρανικού εδάφους ήταν πρωτοφανή. Οπως αναλύει χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Ρώσοι είχαν καταστήσει το σύστημα ουσιαστικά άχρηστο.

Ανάλογη τύχη είχαν και οι εκτοξευόμενες από το έδαφος βόμβες μικρού διαμετρήματος που κατασκεύασε για λογαριασμό των Ουκρανών η Boeing σε συνεργασία με τη σουηδική Saab, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι και ξένοι ειδικοί θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου μέχρι η Ρωσία να βρει τρόπο να μειώσει την αποτελεσματικότητα των διαβόητων αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, που έφτασαν στην Ουκρανία με κάποια καθυστέρηση κι έχουν πλήξει σημαντικούς ρωσικούς στόχους εντός των κατεχομένων εδαφών στο Ντονμπάς.

Η επιτυχία της Ρωσίας στη γρήγορη κατασκευή ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων πιστεύεται ευρέως πως οφείλεται στην Κίνα με την οποία, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι Ρώσοι «συζητούν τα όσα γίνονται στο πεδίο της μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT