Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη των πρεβιοτικών στον οργανισμό

Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη των πρεβιοτικών στον οργανισμό

Κάποια αναψυκτικά περιέχουν διαιτητικές ίνες που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει, αλλά που μπορούν να τροφοδοτήσουν ευεργετικά μικρόβια

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά αναψυκτικά που κυκλοφορούν σε γεύσεις όπως cherry vanilla και orange cream λέγεται πως κάνουν καλό στο έντερο. Αυτή η ιδέα έχει δώσει ώθηση σε μάρκες αναψυκτικών με πρεβιοτικά να ξεχωρίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τα αναψυκτικά περιέχουν πρεβιοτικά, δηλαδή διαιτητικές ίνες που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει, αλλά οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ευεργετικά μικρόβια που ζουν στο έντερό μας, λέει η Χάνα Χόλσερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Ουρμπάνα-Σαμπέιν. (Τα προβιοτικά προϊόντα, αντιθέτως, περιέχουν τα ίδια τα ζωντανά μικρόβια.)

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής λένε ότι δεν χρειάζεστε κάποιο ειδικό αναψυκτικό για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη: πολλά τρόφιμα, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές, τα δημητριακά και ορισμένα φρούτα, είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες. «Αν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φροντίζετε αρκετά καλά τα πρεβιοτικά σας», λέει η Μάριον Νεστλ, ομότιμη καθηγήτρια επιστημών διατροφής, μελέτης τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η ποσότητα των φυτικών ινών στα πρεβιοτικά ποτά ποικίλλει. Ενα κουτάκι Orange Cream Poppi περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, ένα Strawberry Vanilla Olipop, 9 γραμμάρια. Οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν 28 γραμμάρια φυτικών ινών για μια διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί υπολείπονται κατά πολύ αυτού του στόχου.

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις φυτικές ίνες από μια ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, διότι είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμες ενώσεις που ονομάζονται φυτοχημικά και βρίσκονται μόνο στα φυτά, λέει η Χόλσερ. Ενα μέτριο μήλο, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης περιέχουν το καθένα 5 γραμμάρια φυτικών ινών, μισό φλιτζάνι φακές και ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχουν από 8 γραμμάρια.

Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν επίσης πολλούς τύπους φυτικών ινών, όχι μόνο έναν ή δύο όπως τα αναψυκτικά ή άλλα προϊόντα με πρόσθετες φυτικές ίνες. «Αυτά τα σύνθετα μείγματα διαφορετικών ινών είναι που υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών στο έντερο» και βοηθούν στη γενική υγεία του εντέρου, εξηγεί η Χόλσερ.

Αλλά, προσθέτει, τα τρόφιμα ή τα ποτά με πρόσθετες φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους πρόσληψης φυτικών ινών. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα πρεβιοτικά, τόσο σε συμπληρώματα όσο και πρόσθετα σε τρόφιμα, με ένα υγιέστερο τοίχωμα του εντέρου, καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξημένο αίσθημα πληρότητας. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα πρεβιοτικά μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι αντικρουόμενα, καθώς άλλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει οφέλη από τα πρεβιοτικά.

Συνήθως χρειάζεστε τουλάχιστον 3 γραμμάρια πρεβιοτικών ινών για να αρχίσετε να βλέπετε οφέλη και απαιτούνται γενικά τουλάχιστον 12 γραμμάρια ινουλίνης για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, λέει η Χόλσερ.

Αλλά οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν και μειονεκτήματα, ειδικά αν αυξήσετε την κατανάλωσή τους πολύ απότομα. Οι ίνες ινουλίνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά με πρεβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις του πεπτικού, σημειώνει η Χόλσερ. Μόλις 1 έως 5 γραμμάρια μπορεί να προκαλέσουν ήπιο μετεωρισμό, για παράδειγμα, και μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Μερικοί άνθρωποι «δεν μπορούν ούτε να κοιτάξουν ένα τρόφιμο που περιέχει ινουλίνη χωρίς να έχουν αέρια και φούσκωμα», λέει η Χόλσερ, ενώ άλλοι μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε τέτοιες επιδράσεις. H ινουλίνη και άλλες πρεβιοτικές ίνες θεωρούνται FODMAP, δηλαδή τύποι υδατανθράκων που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ σε ορισμένα άτομα. Ενώ αυτά τα αναψυκτικά έχουν συνήθως πολύ μικρότερη προσθήκη ζάχαρης από τα παραδοσιακά, εξακολουθούν να περιέχουν ζάχαρη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ, επισημαίνει ο δρ Σον Πολ Σπένσερ, γαστρεντερολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε και να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα, λέει, είναι να τρώτε τρόφιμα ολικής αλέσεως και να περιορίσετε τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους γαλακτωματοποιητές, που μπορεί να το επηρεάσουν αρνητικά.

Το αναψυκτικό Poppi περιέχει και μηλόξιδο, το οποίο σύμφωνα με κάποιες μικρές μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σακχάρων στο αίμα όταν καταναλώνεται πριν από το γεύμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ένα κουτάκι Poppi περιέχει αρκετό ξίδι για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, λέει η Κάρολ Τζόνστον, καθηγήτρια επιστημών διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Το Olipop διατίθεται στο εμπόριο ως προϊόν που περιέχει «βότανα» και στα συστατικά αναφέρονται διάφορα φυτικά εκχυλίσματα, όπως καλέντουλα και φραγκόσυκο. Οσον αφορά τα οφέλη από αυτές τις ουσίες, η Τζόνστον λέει: «Ποιος ξέρει;». Τα συστατικά αυτά δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT