Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τους Σαουδάραβες για τη σύλληψη δημοσιογράφου

Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τους Σαουδάραβες για τη σύλληψη δημοσιογράφου

Η σύλληψη έγινε για φερόμενα σχόλια του δημοσιογράφου σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τη Σαουδική Αραβία μετά τη σύλληψη Τούρκου δημοσιογράφου για φερόμενα σχόλια σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, όπως ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή.

Ο Κουρτουλούς Ντεμίρμπας τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα στη σαουδαραβική πόλη Ταΐφ, όπου βρισκόταν για να καλύψει δημοσιογραφικά αγώνα της τουρκικής ομάδας ποδοσφαίρου U19.

Η σύλληψη έγινε για φερόμενα σχόλια του δημοσιογράφου σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι, όπως ανέφεραν το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Anka και άλλα τουρκικά Μέσα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές τι είπε ο Ντεμίρμπας για τη δολοφονία του Κασόγκι ή πώς και πού το έκανε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έλαβε γνώση του περιστατικού τη Δευτέρα και ζήτησε αμέσως να ενημερωθεί από τις σαουδαραβικές αρχές, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ενημερώνει τακτικά την οικογένεια του Ντεμίρμπας.

Το βράδυ της Τετάρτης, η ίδια διπλωματική πηγή –η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί– τόνισε ότι ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ριάντ θα επισκεφθεί τον Ντεμίρμπας, ο οποίος κρατείται, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Πλήγμα για τις σχέσεις

Η δολοφονία του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη το 2018 έπληξε σοβαρά τις σχέσεις Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας, με την Αγκυρα να κατηγορεί τότε κορυφαίους Σαουδάραβες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι ενορχήστρωσαν τη δολοφονία.

Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ των δύο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής έχουν βελτιωθεί από το 2021, καθώς η Τουρκία απέσυρε τις κατηγορίες για ανάμειξη του σαουδαραβικού κράτους στη δολοφονία, με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ριάντ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν το 2021 στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος ενέκρινε επιχείρηση σχετικά με τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και έχει υποστηρίξει ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν ειδεχθές έγκλημα για το οποίο φέρει την ευθύνη εγκληματική οργάνωση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT