Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αισθάνονται πως ο κόσμος τους θεωρεί υπεύθυνους για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και πως το 80% νιώθει ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί στην ευρωπαϊκή χώρα όπου κατοικεί την τελευταία πενταετία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει συμβάλει στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτικής παρενόχλησης και βίας στην Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη.

Ερευνα του FRA, που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023, έδειξε ότι ο αντισημιτισμός ήταν ήδη σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη πριν από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Πληροφορίες που συνέλεξαν 12 οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας δείχνουν πως το φαινόμενο εντάθηκε περαιτέρω έκτοτε, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τους θεωρούν υπεύθυνους για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης

«Οι Εβραίοι έχουν βιώσει κλιμάκωση των κρουσμάτων αντισημιτισμού από τον Οκτώβριο του 2023, με κάποιες οργανώσεις να αναφέρουν αύξηση άνω του 400% των περιστατικών», όπως επισημαίνεται.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αισθάνονται πως ο κόσμος τούς θεωρεί υπεύθυνους για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και πως το 80% νιώθει ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί στην ευρωπαϊκή χώρα όπου κατοικεί την τελευταία πενταετία, όπως έδειξε η έκθεση.

Ενα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας, το 90% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα αντισημιτισμού στο Διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πως έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά εκτός Διαδικτύου, σε συναναστροφές με γνωστούς ή λόγω αντισημιτικών παρεμβάσεων και σχολίων στα ευρωπαϊκά Μέσα.

Πάνω από το ένα τρίτο δηλώνει πως παρενοχλήθηκε λόγω της καταγωγής του, οι περισσότεροι μάλιστα πολλές φορές, κατά την ίδια περίοδο.

Συμβαίνει σε δρόμους, πάρκα και καταστήματα

«Η αντισημιτική παρενόχληση και η βία λαμβάνουν χώρα κυρίως σε δρόμους, πάρκα ή καταστήματα», σύμφωνα με το FRA.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων κρύβουν την εβραϊκή τους ταυτότητα, τουλάχιστον περιστασιακά, και περισσότεροι από το ένα τρίτο αποφεύγουν εβραϊκές εκδηλώσεις και τις συναγωγές λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 13 κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν το 96% του εκτιμώμενου εβραϊκού πληθυσμού της Ε.Ε., τον οποίο ο FRA ανεβάζει σε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο.

Παρατηρητήριο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο αντισημιτισμός εντάθηκε σε ποσοστό άνω του 80% πέρυσι στη Γερμανία.

Δίκτυο ΜΚΟ που παρακολουθεί την ισλαμοφοβία και το αντιμουσουλμανικό μίσος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι τα αντιμουσουλμανικά περιστατικά που καταγράφηκαν στη Γερμανία έχουν επίσης αυξηθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT