Μηνύματα Μπάιντεν προς Ρωσία, συμμάχους και Δημοκρατικούς

Μηνύματα Μπάιντεν προς Ρωσία, συμμάχους και Δημοκρατικούς

Σε μία σαφή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, τα πιο ισχυρά αμερικανικά όπλα που θα εγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώκει να συσπειρώσει διεθνείς συμμάχους αλλά και ψηφοφόρους και να στείλει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δίνουν σαφή έμφαση στη βοήθεια προς το Κίεβο και στην αντιμετώπιση της «αυξανόμενης απειλής που συνιστά η Ρωσία για την Ευρώπη», όπως επισημαίνουν.

Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της θητείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

«Τεστ» διαύγειας σε συμμαχικό κλοιό

Ο 81χρονος Μπάιντεν, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία έχει ευρέως χαρακτηριστεί ως ακόμη ένα «τεστ» διαύγειας για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι δημοσιογράφοι αναμένεται να θέσουν εκ νέου ζήτημα σχετικά με την ικανότητά του να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, παρά τις προσπάθειές του να αλλάξει την ατζέντα, όντας περιτριγυρισμένος από συμμάχους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους, φοβούνται ότι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα οδηγήσουν σε αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον και σε μείωση τόσο της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία όσο και προς το ΝΑΤΟ.

Ο 78χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει κριτική για το ύψος της βοήθειας προς την Ουκρανία και για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους συμμάχους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη είχε συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος επιθυμεί να εδραιώσει τους δεσμούς του με Αμερικανούς βουλευτές και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και με μέλη επιτροπών που ασχολούνται με την άμυνα, τις δαπάνες, τη διπλωματία και την εθνική ασφάλεια.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι προσκάλεσε τον Μάικ Τζόνσον, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να επισκεφθεί το Κίεβο.

Προειδοποίηση προς Πούτιν

Σε μία σαφή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, τα πιο ισχυρά αμερικανικά όπλα που θα εγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Δήλωση του ΝΑΤΟ αναφέρει επίσης ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια το επόμενο έτος.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος θα φιλοξενήσει εκδήλωση για την Ουκρανία, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ είναι σήμερα «ισχυρότερο από ποτέ» και ότι η Ουκρανία μπορεί και θα σταματήσει τον Πούτιν «με την πλήρη, συλλογική μας υποστήριξη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέθεσε δείπνο για τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στη διασφάλιση της «ελευθερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας» για όλους τους πολίτες των κρατών μελών.

Συναντήθηκε επίσης με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθούσε να συσπειρώσει συμμάχους και ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.

Χθες Τετάρτη, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο ραδιόφωνο του Fox News ότι δεν θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε ότι θα επιδιώξει τα μέλη να πληρώνουν περισσότερα. «Θέλω απλώς να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Εμείς προστατεύουμε την Ευρώπη και εκείνοι μας εκμεταλλεύονται πολύ άσχημα», ανέφερε.

Ο Τραμπ είχε πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να καθυστερήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά τελικά άλλαξε τη στάση του.

Η κακή επίδοση του Μπάιντεν απέναντι στον Τραμπ στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου και τα χαμηλά ποσοστά δημόσιας αποδοχής του πυροδότησαν νέες τάσεις αμφισβήτησης στο κόμμα του, με εννέα Δημοκρατικούς βουλευτές και έναν γερουσιαστή να τον καλούν να παραιτηθεί.

Ο Ζελένσκι, σε ομιλία του την Τρίτη, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ να μην περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και να κινηθούν δυναμικά για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ζήτησε ακόμη να μειωθούν οι περιορισμοί στη χρήση αμερικανικών όπλων.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT