Μπάιντεν: Αστέρια του Χόλιγουντ του γυρίζουν την πλάτη

Μπάιντεν: Αστέρια του Χόλιγουντ του γυρίζουν την πλάτη

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Στίβεν Κινγκ ζήτησαν δημόσια την απόσυρση του Μπάιντεν από την κούρσα ενώ ο Μάικλ Μουρ έκανε λόγο για «κακοποίηση ηλικιωμένων» από αυτούς που τον «πιέζουν» να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εσωκομματική αμφισβήτηση στην υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν να εντείνεται, τη σκυτάλη τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει μεγάλα ονόματα του αμερικανικού θεάματος τα οποία τον καλούν να αποσυρθεί. Το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα ονόματα πρόσκεινται διαχρονικα στο Δημοκρατικό κόμμα, εντείνει την πίεση απέναντι στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.

Μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο 81χρονος Μπάιντεν παρά τις παροτρύνσεις για απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επιμένει να δηλώνει ότι είναι ικανός να αναλάβει για άλλη μια τετραετία τον προεδρικό θώκο, νικώντας τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. 

Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση του Μπάιντεν δεν φαίνεται να κατεύνασε ορισμένους από τους άλλοτε ένθερμους υποστηρικτές του. Σε άρθρο γνώμης στους New York Times, ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ έγραψε ότι αν και «αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν», οι Δημοκρατικοί «χρειάζονται έναν νέο υποψήφιο».

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο μου και πιστεύω σε αυτόν. Πιστεύω στον χαρακτήρα του. Πιστεύω στην ηθική του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κέρδισε πολλές από τις μάχες που αντιμετώπισε. Ομως η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στον χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί. Είναι οδυνηρό που το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν μαζί πριν από τρεις εβδομάδες σε φιλανθρωπική εκδήλωση δεν ήταν ο Τζο Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ηταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ», έγραψε ο Κλούνεϊ. 

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal περιγράφει εκείνη τη φιλανθρωπική εκδήλωση στην οποία αναφέρεται ο ηθοποιός ως «τη νύχτα που ο Μπάιντεν έχασε τη στήριξη του Κλούνεϊ».

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ηθοποιό μαζί με άλλους αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς και η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, περιελάμβανε και μια συζήτηση του Μπάιντεν με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον κωμικό Τζίμι Κίμελ. Ο Μπάιντεν καταχειροκροτήθηκε από το κοινό όταν ανέβηκε στη σκηνή. Ωστόσο, η διάθεση ορισμένων άλλαξε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να δέχεται ερωτήσεις. Ο Μπάιντεν φάνηκε πολλές φορές να δυσκολεύεται να απαντήσει ή να συμβαδίσει με τους συνομιλητές του. Μερικές ημέρες μετά συνέβη το επίμαχο ντιμπέιτ με τον Τραμπ το οποίο και προκάλεσε τη «χιονοστιβάδα» καλεσμάτων για απόσυρση από την προεδρική κούρσα. 

Μπάιντεν: Αστέρια του Χόλιγουντ του γυρίζουν την πλάτη-1
Οι Τζίμι Κίμελ, Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα – Φωτ.: AP

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν ο Κλούνεϊ κάλεσε μέσω του editorial των New York Times, «κορυφαίους Δημοκρατικούς» συμπεριλαμβανομένων του Τσακ Σούμερ και της Νάνσι Πελόζι, να «ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποχωρήσει οικειοθελώς».

Και μπορεί η παρέμβαση του Κλούνεϊ να προκάλεσε «θόρυβο» αλλά δεν είναι η μόνη. Τη Δευτέρα ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε στο Twitter ότι αν και «ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας καλός πρόεδρος», ήρθε η ώρα «για το συμφέρον της Αμερικής που τόσο ξεκάθαρα αγαπά, να ανακοινώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός συγγραφέας έχει εκφράσει, εδώ και καιρό, την αντίθεσή του στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ είχε παρόμοια άποψη. «Αν κερδίσει ο καταδικασμένος εγκληματίας, χάνουμε τη δημοκρατία μας. Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε αποτελεσματικά τις ΗΠΑ με τιμή και αξιοπρέπεια. Ηρθε η ώρα ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί», έγραψε σε ανάρτησή του. 

Ο συνδημιουργός του Lost, Ντέιμον Λίντελοφ που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «διά βίου Δημοκρατικός», δήλωσε ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να φύγει και οι Δημοκρατικοί πρέπει να ξυπνήσουν». Σε άρθρο που έγραψε στο Deadline, ο Λίντελοφ προέτρεψε να «συγκρατηθούν» οι δωρεές προς το Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι «να υπάρξει αλλαγή στην κορυφή του ψηφοδελτίου». «Οταν ο Τζο επιτέλους φύγει από την κορυφή, θα σταθώ όρθιος και θα χειροκροτήσω. Γιατί πραγματικά έπαιξε ένα σπουδαίο παιχνίδι», ανέφερε. 

Τη σκυτάλη πήρε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, ο συνιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέστινγκς ο οποίος επίσης ζήτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο να εγκαταλείψει την κούρσα. «Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη για να επιτρέψει σε έναν σθεναρό ηγέτη των Δημοκρατικών να νικήσει τον Τραμπ και να μας κρατήσει ασφαλείς και ευημερούντες» δήλωσε στους New York Times. 

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ ήταν πιο ακραίος στην επιχειρηματολογία του κατά του Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο MSNBC, ο Μουρ κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι διαπράττει «κακοποίηση ηλικιωμένων» πιέζοντας τον Μπάιντεν να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία: «Το πρόβλημα εδώ είναι ότι υπάρχει μια μορφή κακοποίησης ηλικιωμένων, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα και οι άνθρωποι που είναι μέρος του μηχανισμού τον πιέζουν να παραμείνει. Και μετά βγαίνει και λέει “θα μείνω” και η οικογένεια λέει “θα μείνει”», δήλωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT