Ιταλία: 14 χρόνια κάθειρξης στην αδελφή του αφεντικού της σικελικής μαφίας

Ιταλία: 14 χρόνια κάθειρξης στην αδελφή του αφεντικού της σικελικής μαφίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη αδελφή του εκλιπόντος αρχηγού της σικελικής μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε μαφιόζικη οργάνωση και αποδοχή κλοπιμαίων.

Ο Μεσίνα Ντενάρο ήταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος της Ιταλίας μέχρι τη σύλληψή του τον περασμένο Ιανουάριο. Είχε περάσει τρεις δεκαετίες στο κυνήγι, κατά τη διάρκεια των οποίων κρίθηκε ένοχος για πολλαπλούς φόνους, και πέθανε από καρκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αδελφή του Ροζαλία συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 και παραπέμφθηκε σε δίκη, καθώς οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι κάλυπτε τον φυγόποινο αδελφό της, διαχειριζόταν τα οικονομικά του και τον βοηθούσε να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Η 69χρονη γυναίκα καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία η απόφαση μπορεί να προσβληθεί δύο φορές πριν καταστεί οριστική.

Ενώ διέφευγε, ο Μεσίνα Ντενάρο ακολουθούσε την παράδοση της μαφίας να επικοινωνεί με συγγενείς και συνεργάτες μέσω πιτσίνι, μικρών χαρτιών με εντολές και οδηγίες, μερικές φορές γραμμένες σε κώδικα. Η αστυνομία βρήκε μερικά από αυτά στο σπίτι της αδελφής του.

Ο μαφιόζος κρύφτηκε το 1993, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αποστατών άρχισε να δίνει λεπτομέρειες για την εμπλοκή του σε εγκλήματα της μαφίας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον σχεδιασμό των δολοφονιών των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992.

Με το παρατσούκλι «κοκαλιάρης», ο Μεσίνα Ντενάρο ήταν γιος μαφιόζου και στενός σύμμαχος των Κορλεονέζι με επικεφαλής τον Σαλβατόρε «το κτήνος» Ριίνα, ο οποίος έγινε το αδιαμφισβήτητο αφεντικό των αφεντικών της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT