Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση
πυρ-ομαδόν-κατά-μπάιντεν-η-πλειονότητ-563121970

Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση

Οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος εκτιμούν πια, στην πλειοψηφία τους, ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος εκτιμούν, στην πλειονότητά τους, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Washington Post, ABC News και Ipsos. 

Οπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post, τα αποτελέσματα διαψεύδουν τον ισχυρισμό του ιδίου του Μπάιντεν ότι είναι μόνον οι ελίτ του Δημοκρατικού κόμματος που του ζητούν να αποχωρήσει. Αντιθέτως, όπως φαίνεται, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θεωρούν πια, σε ποσοστό άνω του 55%, ότι θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει. 

Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριζε, από την πλευρά του, ότι η θετική αλληλεπίδραση που είχε με τους υποστηρικτές του κατά την προεκλογική του εκστρατεία τον έπεισε να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, παρά την κατά κοινή ομολογία απογοητευτική παρουσία που εκείνος είχε στο προεδρικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos, το 56% των Δημοκρατικών παρουσιάζεται να θεωρεί ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τερματίσει την υποψηφιότητά του.

Συνολικά δε, μεταξύ όλων των ψηφορόρων και όχι μόνο των Δημοκρατικών, 2 στους 3 λένε ότι ο νυν πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει. 

Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση-1

Κατά τα λοιπά ωστόσο, η εν λόγω σφυγμομέτρηση βρίσκει τον Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ισόπαλους, καθώς αμφότεροι παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν 46%

Ωστόσο, σε άλλες οκτώ δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έπειτα από το προεδρικό ντιμπέιτ του Ιουνίου, ο Τραμπ προηγείται κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, ενώ το προβάδισμά του ήταν περίπου 1 μονάδα στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις πριν από το ντιμπέιτ.

Ο Μπάιντεν προηγούνταν του Τραμπ κατά 9 έως 11 μονάδες σε αυτό το σημείο της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τέσσερα χρόνια. Τελικά, κέρδισε με διαφορά 4,5%.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας πέρασαν αυτήν την εβδομάδα προσπαθώντας να προσελκύσουν την υποστήριξη σημαντικών ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά με περιορισμένη επιτυχία.

Εως το βράδυ της Τετάρτης, περισσότεροι από δέκα Δημοκρατικοί σε Βουλή και Γερουσία είχαν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει.

Επίσης, την Τετάρτη, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προέτρεψε τον Μπάιντεν να λάβει μια απόφαση σχετικά με το αν θα αποσυρθεί ή όχι από την προεδρική κούρσα.

Πολλοί Δημοκρατικοί φοβούνται ότι αν ο Μπάιντεν συνεχίσει, ο Τραμπ θα μπορούσε να έχει έναν ευκολότερο δρόμο προς τη νίκη και ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να καταλήξουν να έχουν τις πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, δήλωσε ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN το βράδυ της Τρίτης.

Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση-2

Η έρευνα διαπιστώνει μικρή μεταβολή στην αποδοχή του Μπάιντεν, καθώς το 57% παρουσιάζεται να τον αποδοκιμάζει.

Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων πιο συγκεκριμένα, το 75% εγκρίνει τον Μπάιντεν και το 22% τον αποδοκιμάζει, ποσοστό που δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου τους τελευταίους μήνες.

Οι απόψεις των Αμερικανών για τον Τραμπ και την απόδοσή του ως προέδρου έχουν επίσης αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με την περίοδο πριν από το ντιμπέιτ του Ιουνίου, με το 43% να τον εγκρίνει και το 52% να τον αποδοκιμάζει.

Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση-3

Ωστόσο, το ντιμπέιτ του περασμένου μήνα φαίνεται ότι ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την καταλληλότητα του Μπάιντεν για το προεδρικό αξίωμα.

Το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν είναι πιο εύστροφος από τον Τραμπ έπεσε από 23% τον Απρίλιο σε 14% αυτόν τον μήνα.

Το ποσοστό που λέει ότι ο Μπάιντεν έχει καλύτερη σωματική υγεία από τον Τραμπ έπεσε από 20% σε 13%.

Ωστόσο, ούτε ο Τραμπ κατέγραψε μεγάλα κέρδη, ενώ όλο και περισσότεροι λένε ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει την οξύτητα ή τη σωματική υγεία που απαιτείται για την προεδρία.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να υπηρετήσουν άλλη μια θητεία ως πρόεδροι – το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε από 53% τον Απρίλιο σε 58%.

Το ποσοστό που λέει ότι μόνον ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία παραμένει αμετάβλητο στο 28%.

Συνολικά, ο Μπάιντεν θεωρείται πολύ γηραιός από το 85% των ψηφοφόρων και ο Τραμπ από το 60%. Τον Απρίλιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 81% και 55%.

Η δύναμη κάθε υποψηφίου βρίσκεται στο κόμμα του, με το 92% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν τον Μπάιντεν σε μια αμφίρροπη κούρσα και το 93% των Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τον Τραμπ.

Μεταξύ των ανεξάρτητων, οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι, με τον Τραμπ στο 42% και τον Μπάιντεν στο 40%.

Πυρ ομαδόν κατά Μπάιντεν: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών «ψηφίζει» αποχώρηση-4

Οταν στην ερώτηση μπαίνουν τα ονόματα και άλλων υποψηφίων, η διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ δεν μετατοπίζεται σημαντικά, με το 42% να υποστηρίζει τον Μπάιντεν και το 43% τον Τραμπ. 

Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν συμφωνήσει ποιος θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν εάν εκείνος αποχωρήσει, αν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλους πιθανούς υποψηφίους.

Το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς τους Δημοκρατικούς παρουσιάζονται να προτιμούν τη Χάρις, το 7% τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και το 4% την Μισέλ Ομπάμα ενώ από 3% συγκεντρώνουν ο Πιτ Μπούτιτζετζ και η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Οι μισοί δεν κατονόμασαν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ως εναλλακτική επιλογή στη θέση του Μπάιντεν.

Το 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνουν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι αν η Χάρις αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν ως υποψήφια πρόεδρος του κόμματος.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 85% μεταξύ των μαύρων Δημοκρατικών.

Η Χάρις αντιμετωπίζει περισσότερες αντιδράσεις από το ευρύτερο εκλογικό σώμα, με το 53% των Αμερικανών συνολικά να δηλώνουν ότι θα ήταν δυσαρεστημένοι με τη Χάρις εάν αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν ως υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Η Χάρις παρουσιάζεται, πάντως, να λαμβάνει 49% έναντι 47% του Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT