Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανισορροπία στην πράσινη ενέργεια

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανισορροπία στην πράσινη ενέργεια

EΡΕΥΝΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ι. Μπιρμπίλη

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια δείχνει πως συνεχίζεται η αύξησή τους, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει επανειλημμένως τις ανισορροπίες που εντοπίζονται στη ροή των ενεργειακών επενδύσεων στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες. Οι πρώτες, όπου συνολικά κατοικούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάνουν μόνο το 15% των επενδύσεων καθαρής ενέργειας. Παρότι διακρίνονται ορισμένα σημάδια βελτίωσης (για παράδειγμα, οι επενδύσεις της Αφρικής σε καθαρή ενέργεια που έγιναν το 2024, είναι διπλάσιες από εκείνες του 2020), απαιτούνται ακόμη ισχυρότερες προσπάθειες για χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Η Κίνα παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο

Η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει την αυξητική της τάση. Αθροιστικά, από το 2000 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 415%. Πιο συγκεκριμένα από το 2000, που η συνολική δυναμικότητα ήταν στα 0,75 TW, έχει φτάσει στα 3,87 TW. Τον σπουδαιότερο ρόλο παίζει η Κίνα, η οποία, στο διάστημα που εξετάζουμε, πρόσθεσε 1,45 TW (το οποίο σημαίνει αύξηση 1.817% από το 2000). Στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με αύξηση 322% και 313% αντίστοιχα. Οπως φαίνεται, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι σημαντικά πιο αργή από εκείνη της Κίνας. Συνολικά, η περιοχή της Ασίας έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με την Κίνα να πρωτοστατεί.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανισορροπία στην πράσινη ενέργεια-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT