Σινορωσική αντεπίθεση στις νατοϊκές κατηγορίες

Σινορωσική αντεπίθεση στις νατοϊκές κατηγορίες

Σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις πρωτοβουλίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφορικά με την Ουκρανία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονα αντέδρασαν χθες Πεκίνο και Μόσχα στις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία κατά της Κίνας για τις «διευκολύνσεις» που προσφέρει στη ρωσική πολεμική μηχανή, από το βήμα της επετειακής συνόδου για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Σε αυστηρό ανακοινωθέν το βράδυ της Τετάρτης, οι σύμμαχοι χαρακτήρισαν την Κίνα «καθοριστικό αρωγό» του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου και τις ενισχυμένες κινεζικές διαστημικές ικανότητες. «Η άνευ ορίων συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο που παρουσιάζει η Ρωσία για την ευρωατλαντική ασφάλεια», αναφέρει το ασυνήθιστα αυστηρό κείμενο.

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την Κίνα ως δικαιολογία για τη διείσδυσή του στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπου προσπαθεί να διαταράξει την περιφερειακή δυναμική», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο. «Ουδέποτε προμηθεύσαμε οπλικά συστήματα ή φονικά εργαλεία στη μία ή στην άλλη πλευρά του πολέμου και ασκούμε αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές υλικού διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων και των drones. Η κρίση στην Ουκρανία σοβεί εδώ και χρόνια. Ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ποιος τροφοδοτεί τις φλόγες; Ποιος επιδιώκει να επωφεληθεί; Η απάντηση είναι πασιφανής», κατέληξε ο Λιν.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες το Κρεμλίνο προς τους συγκεντρωμένους ηγέτες της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ανασχέσει τη Ρωσία και να διαταράξει τις σχέσεις με το Πεκίνο «πολύ σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

Μιλώντας νωρίτερα χθες σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στην επιπλέον αμυντική βοήθεια που πρόκειται να λάβει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ. «Η μη αναστρέψιμη –όπως τη χαρακτήρισαν ηγέτες του ΝΑΤΟ– πορεία της Ουκρανίας προς τη Συμμαχία αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι στόχος των ηγετών της Δύσης είναι η στρατηγική ποδηγέτηση της Ρωσίας. Η Μόσχα θα απαντήσει με συντονισμένες πρωτοβουλίες για να κρατήσει το ΝΑΤΟ υπό έλεγχο», είπε ο Πεσκόφ. Σε μήνυμά του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει ότι «η μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα καταλήξει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε του ΝΑΤΟ, ή ακόμη καλύτερα και των δύο». Μιλώντας χθες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκρινε «ανησυχητική» την προοπτική ένοπλης σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της εξέφρασε χθες η ουκρανική αντιπροσωπεία στη σύνοδο για τη δέσμευση των συμμάχων για βοήθεια 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το επόμενο έτος και για τα F-16. O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύθηκε για πλήρη στήριξη. Είχε προηγηθεί συζήτηση Ζελένσκι – Ερντογάν, όπου ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία άρχισε να αναβιώνει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσκεψη Ορμπαν στον Τραμπ

ΜΑΪΑΜΙ. Στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και στην έπαυλη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να μεταβεί αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Το ταξίδι Ορμπαν στη Φλόριντα έχει διπλωματικό στόχο, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να παρουσιάζει εσχάτως τον εαυτό του ως μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ορμπαν συναντήθηκε στις αρχές του μήνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας κατακραυγή μεταξύ των νατοϊκών και Ευρωπαίων εταίρων του, ενώ επαίνεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ως «τον μόνο ηγέτη ο οποίος έχει μεσολαβήσει επιτυχημένα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στον πόλεμο της Ουκρανίας». Ο Ορμπαν, που κατέχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., φιλοδοξεί να εμφανισθεί ως εκπρόσωπος της Ευρώπης και μεσολαβητής μεταξύ των Βρυξελλών και της ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης Τραμπ από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο Ορμπαν είχε την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου σύντομη και ψυχρή χειραψία με τον πρόεδρο Μπάιντεν, με τον οποίο δεν έχει συναντηθεί ποτέ επισήμως. Εξάλλου, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι ο Τραμπ ουδέποτε ζήτησε από τον Ορμπαν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική κρίση για λογαριασμό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT