Αποστάσεις Τραμπ από το Σχέδιο 2025

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να μην ταυτιστεί με το λεγόμενο Σχέδιο 2025 (Project 2025), μια σειρά από συντηρητικές πολιτικές προτάσεις μιας μελλοντικής ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης που έχει εξοργίσει τους Δημοκρατικούς. Πρόσφατα δήλωσε ρητά πως δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται, ούτε ξέρει κάποιον που να συμμετέχει σε αυτό.

Το Σχέδιο 2025 ενορχηστρώθηκε από το Heritage Foundation, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον που έχει σμιλεύσει πολιτικές και πρόσωπα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήδη από την εποχή του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια ευρεία λίστα από πολιτικές προτάσεις σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Κέβιν Ρόμπερτς, επικεφαλής του ιδρύματος και «αρχιτέκτονας» του σχεδίου, θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εισέλθει σε μια πιο συντηρητική εποχή και πιστεύει πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι αυτό που θα αναλάβει αυτή την προσπάθεια.

«Είμαστε στη διαδικασία μια δεύτερης Αμερικανικής Επανάστασης», δήλωσε ο ίδιος στο δεξιό καλωδιακό κανάλι Real America’s Voice πριν από λίγες ημέρες. «Θα είναι μια επανάσταση χωρίς αίμα, εάν οι αριστεροί την αφήσουν να γίνει». Ενας εκπρόσωπος του Σχεδίου 2025 είπε πως το πρότζεκτ δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο, ούτε είναι, φυσικά, δεσμευτικό: «Επαφίεται απόλυτα στη βούληση του προέδρου, ο οποίος πιστεύουμε πως θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν και ποιες προτάσεις μας θα εφαρμόσει».

Ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται στο κείμενο έκτασης περίπου 900 σελίδων αφορούν την ποινικοποίηση της πορνογραφίας, την αφαίρεση της άμβλωσης από το εθνικό σύστημα υγείας και το «ψαλίδισμα» των πολιτικών για την προστασία του κλίματος. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία περιγράφεται ως «ένα από τα βασικότερα μέλη της βιομηχανίας πανικού για την κλιματική αλλαγή», ενώ προτείνει «να συνδράμουν στις επιχειρήσεις σύλληψης» στα σύνορα με το Μεξικό μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα σχέδια αυτά ακούγονται υπερβολικά, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν δηλώσει πως σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη απέλαση στην Ιστορία των ΗΠΑ και να κυνηγήσει ποινικά τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Την Παρασκευή έγραψε στον ιστότοπο Truth Social (ιδιοκτησία του ιδίου) ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το Σχέδιο 2025 αλλά και ότι διαφωνεί με μέρη του: «Ορισμένα από τα πράγματα που λένε είναι απολύτως γελοία και τρομακτικά». Δεν διευκρίνισε για ποια στοιχεία μιλούσε. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο ίδιο το κείμενο του ιδρύματος, εκτός από τις διάφορες συμβουλές, το όνομα του τέως προέδρου καθώς και η φράση «κυβέρνηση Τραμπ» αναφέρονται αρκετές εκατοντάδες φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT