Ρουέν: Απετράπη ο εφιάλτης της Νοτρ Νταμ

Ρουέν: Απετράπη ο εφιάλτης της Νοτρ Νταμ

Η φωτιά στη σπείρα του καθεδρικού της Ρουέν δεν επηρέασε την οροφή του ναού στην πόλη της Νορμανδίας, όπως το 2019 στην Παναγία των Παρισίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πυρκαγιά που ξέσπασε στη σπείρα του κωδωνοστασίου στον καθεδρικό ναό της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία, έθεσε χθες υπό έλεγχο η πυροσβεστική. Το περιστατικό, που θύμιζε την καταστροφική πυρκαγιά στη σπείρα και στην ξύλινη οροφή της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι το 2019, σημειώθηκε χθες το πρωί. Περαστικοί στον πεζόδρομο που περιβάλλει τον ιστορικό γοτθικού ρυθμού ναό παρακολουθούσαν έντρομοι τις φλόγες που ξεπηδούσαν από το κτίσμα.

Η σπείρα είχε καλυφθεί με σκαλωσιές για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο μνημείο στην πρωτεύουσα της Νορμανδίας. Η πυροσβεστική χρειάσθηκε περίπου 90 λεπτά προκειμένου να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής της Ρουέν, Στεφάν Γκουεζέκ, σημείωσε ότι η εστία της φωτιάς εντοπίσθηκε σε σημείο όπου πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης στη σπείρα, για να προσθέσει ότι οι τελευταίες μικροεστίες είχαν αντιμετωπισθεί. Η φωτιά δεν εξαπλώθηκε καθώς η σπείρα του ναού είναι μεταλλική και η ξυλεία της οροφής δεν επηρεάσθηκε από τη θερμότητα. Εργάτες συνεργείου συντήρησης εντόπισαν πρώτοι τη φωτιά και ειδοποίησαν την πυροσβεστική. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 63 πυροσβέστες και 33 οχήματα.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας της Ρουέν, κόσμημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, οικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα και ενέπνευσε τον ζωγράφο Κλοντ Μονέ τον 19ο αιώνα για τη διάσημη σειρά ιμπρεσιονιστικών ελαιογραφιών του. Το «πυργοφάναρο» (tour-lanterne), σπείρα, του ναού καταστράφηκε από πυρκαγιά κεραυνού το 1822 και αντικαταστάθηκε τρία χρόνια αργότερα από μεταλλική σπείρα ύψους 151 μέτρων από χυτοσίδηρο.

Η Παναγία της Ρουέν είναι ο ψηλότερος καθολικός ναός στη Γαλλία και τρίτος πιο ψηλός στον κόσμο, πίσω από τους καθεδρικούς της Κολωνίας και της Ουλμ στη Γερμανία.

Η φωτιά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού, το 2019, μεταδόθηκε γρήγορα από τη σπείρα στην ξύλινη οροφή βάρους 500 τόνων, η οποία κατέρρευσε στο δάπεδο του ναού, μαζί με 250 τόνους λιωμένου μολύβδου της σπείρας. Η κατάρρευση είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Παρά την καταστροφή, ωστόσο, η Νοτρ Νταμ του Παρισιού διατήρησε τη στατική της ακεραιότητα, με τους τρούλους να παραμένουν αλώβητοι και το μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο να διασώζεται άθικτο.

Ο καθεδρικός της Ρουέν έχει ακόμη μεγαλύτερη ιστορία από εκείνον της Νοτρ Νταμ. Στη ρωμαϊκή τότε πόλη Ροτομάγνα, σημερινή Ρουέν, καταγράφεται από περιηγητή το πρώτο κήρυγμα χριστιανού επισκόπου το 314 μ.Χ. και η κατασκευή ναού στο κέντρο της πόλης.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1986 επιβεβαίωσαν την ύπαρξη γαλλορωμαϊκής βασιλικής στη θέση του σημερινού επιβλητικού οικοδομήματος.

Στις αρχές του 9ου αιώνα, οι επιδρομές των Βίκινγκς και η πυρπόληση της πόλης προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στον ναό, ο οποίος αναστηλώθηκε και επεκτεινόταν έκτοτε διαρκώς, για να αποκτήσει τα γοτθικά χαρακτηριστικά του στα χρόνια της δυναστείας των Πλανταζενέ, στα μέσα του 12ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT