Ο Μπάιντεν επιμένει, η «καταιγίδα» δεν πέρασε

Ο Μπάιντεν επιμένει, η «καταιγίδα» δεν πέρασε

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πιο μαχητικός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου επιχείρησε ένα damage control για το καταστροφικό ντιμπέιτ – Ωστόσο, οι δύο γκάφες σε διάστημα λίγων ωρών απλώς επιβεβαίωσαν ότι «κάθε στιγμιαίο ατόπημα αποκτά πλέον δυσανάλογη σημασία», όπως γράφουν οι New York Times – Παρά το μήνυμα παραμονής στην κούρσα, όλα μοιάζουν να είναι ανοιχτά

7' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πραγματικά πιστεύει ο πρόεδρος Μπάιντεν πως αντιπρόεδρός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και όχι η Κάμαλα Χάρις; Ασφαλώς και όχι. Οντως πιστεύει πως συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι; Κάθε άλλο. Ωστόσο, έχει σημασία αυτή η σύγχυση ονομάτων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες; Οπωσδήποτε δεν βοήθησε», σχολιάζουν οι New York Times, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις της πιο πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου της προεδρίας του, τa ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). 

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει το τέλος της Συνόδου για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, αναπόδραστα το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι ερωτήσεις για το προχωρημένο της ηλικίας Μπάιντεν, τη νοητική του επάρκεια, την οξύνοια και τη λεκτική του ικανότητα – ιδίως μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, που ενέτεινε τον σκεπτικισμό απέναντί του. 

Δεν επελέγη τυχαία το «βαρύτιμο» σκηνικό μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτιμούν οι αναλυτές, αφού ο Μπάιντεν ήθελε να τονίσει την παγκόσμια ηγετική του θέση, μεταξύ ομολόγων που «σέβονται εκείνον και τρέμουν τον Τραμπ»

Στο κέντρο μιας μεγάλης σκηνής, με φόντο το μπλε λογότυπο του ΝΑΤΟ και οκτώ αμερικανικές σημαίες, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για σχεδόν μία ώρα, επιδεικνύοντας μεν μια διαύγεια στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, αλλά χωρίς να αποφεύγει –για ακόμη μία φορά– τα «ολισθήματα». Φάνηκε να νιώθει αρκούντως άνετα μιλώντας για την εξωτερική πολιτική –από τις εμπόλεμες ζώνες έως τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ευρώπη, Κίνα και Μέση Ανατολή–, υποστήριξε πως η ηλικία τού δίνει σοφία και ξεκαθάρισε, για ακόμη μία φορά, πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την κούρσα. 

Ο Μπάιντεν επιμένει, η «καταιγίδα» δεν πέρασε-1

Στο σύνολό της, η χθεσινή εμφάνιση του Μπάιντεν ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη και στιβαρή σε σχέση με την τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ, η πρόκληση πλέον είναι πως «κάθε στιγμιαίο ατόπημα, κάθε λεκτικό σφάλμα, ακόμη κι αν διορθώνεται άμεσα, αποκτά πλέον δυσανάλογη σημασία, διακινούμενο στο Διαδίκτυο με viral βίντεο, ορισμένα πιο διαστρεβλωμένα από άλλα, που θα ενισχύουν τις αμφιβολίες για τις ικανότητές του. Τέλος, πλέον, η άφεση αμαρτιών, ιδίως μετά το τελευταίο ντιμπέιτ. Στην πραγματικότητα, η κάθε δημόσια εμφάνιση από τώρα έως τον Νοέμβριο θα διυλίζεται για ενδείξεις ανεπάρκειας». 

Οι γκάφες 

Για όσους δεν παρακολούθησαν ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου, αναπόφευκτα είδαν τις νέες γκάφες του προέδρου να πλημμυρίζουν τα social media. 

Ερωτηθείς αν, στην περίπτωση προεδρικής υποψηφιότητάς της, η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν απάντησε: «Κοιτάξτε, δεν θα είχα επιλέξει την αντιπρόεδρο Τραμπ για τη θέση, αν δεν πίστευα πως έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος». 

Αντιλαμβανόμενοι το φραστικό ολίσθημα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας που βρίσκονταν στο κοινό διατήρησαν τη στωικότητα στην έκφραση του προσώπου τους, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, έξυνε το πηγούνι του. 

Λιγότερο από δύο ώρες πριν, ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον οποίο προσφώνησε… Πούτιν, καλώντας τον στο βήμα. 

«Τώρα, θέλω να δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας που διαθέτει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε, απομακρυνόμενος από το βήμα και επιστρέφοντας όταν διαπίστωσε το λάθος. «Πούτιν. Θα νικήσουμε τον πρόεδρο Πούτιν. Υποδεχτείτε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Είμαι υπερβολικά επικεντρωμένος στο να νικήσουμε τον Πούτιν», δικαιολογήθηκε. 

Ο πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος να αποδείξει την αντοχή του, δεχόμενος ερωτήσεις επί μία ώρα. Δεν απέφυγε το μπέρδεμα κάποιων λέξεων. Ενώ, όταν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να ολοκληρώσει μια σκέψη, στράφηκε περίπου δέκα φορές στη δημοφιλή λύση μετάβασης, τη λέξη «τέλος πάντων», για να προχωρήσει. 

Ηταν ιδιαίτερα μαχητικός μιλώντας για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και τα δικαιώματα στην άμβλωση, καταφέρνοντας να «παντρέψει» τα δύο θέματα. «Ελέγξτε τα όπλα, όχι τα κορίτσια», διεμήνυσε. 

Ο Μπάιντεν θέλησε να αξιοποιήσει το βήμα του ΝΑΤΟ για να αποκηρύξει «αυτό το ηλίθιο λάθος» του ντιμπέιτ, το οποίο απέδωσε στην αδιαθεσία και την κόπωση μετά από ένα ταξίδι του πριν από την τηλεμαχία. «Στο επόμενο ντιμπέιτ, δεν πρόκειται να ταξιδέψω 15 ζώνες ώρας μία εβδομάδα πριν», είπε. Δεν προσποιήθηκε ότι είναι νεότερος από ό,τι είναι, υπενθυμίζοντας στους δημοσιογράφους, όπως κάνει συχνά, ότι γνώριζε την Γκόλντα Μέιρ, πρωθυπουργό του Ισραήλ από τη δεκαετία του 1970. «Τόσο πίσω πάω», είπε.

Ο Μπάιντεν επιμένει, η «καταιγίδα» δεν πέρασε-2

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι η ηλικία, ή τουλάχιστον η εμπειρία που συνεπάγεται η ηλικία του, τον έχει κάνει καλύτερο πρόεδρο. «Αυτό που συνειδητοποίησα ήταν ότι η μακρά θητεία μου στη Γερουσία με είχε εξοπλίσει ώστε να έχω τη σοφία και να ξέρω πώς να αντιμετωπίζω το Κογκρέσο, να πετυχαίνω πράγματα», είπε, αναφερόμενος σε μια σειρά νομοθετημάτων που πέρασε για τις υποδομές, την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική περίθαλψη και άλλα θέματα.

Δεσμεύτηκε να αντισταθεί στις πιέσεις των Δημοκρατικών για απόσυρση από την προεδρική κούρσα υπέρ της αντιπροέδρου του, ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας καταδείξουν πως η Χάρις έχει τη δυναμική νίκης έναντι του Τραμπ. 

«Δεν γίνεται κάθε ημέρα να κρατάμε την ανάσα μας»

Μέχρι την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, 16 Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας γερουσιαστής είχαν καλέσει τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Μέσα σε λίγα λεπτά από το τέλος της, μεταδίδουν οι New York Times, τουλάχιστον τρεις ακόμη Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους 17. Αρκετοί, ωστόσο, πείστηκαν από την εμφάνισή του, δίνοντας φαινομενικά περαιτέρω πίστωση χρόνου, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή ημέρα για τις αντιδράσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Τέτοια ολισθήματα μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς να υποδηλώνουν μη διαύγεια ή ανεπάρκεια. Μόνο τους τελευταίους μήνες, ο 78χρονος Τραμπ έχει μπερδέψει τον Μπάιντεν με τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Νίκι Χέιλι με τη Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της Ουγγαρίας με τον ηγέτη της Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ, μετά το ντιμπέιτ του Ιουνίου, ο Μπάιντεν δεν έχει πια το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις των εμφανίσεών του όπου δεν υποπίπτει σε κάποιο ολίσθημα, η αγωνία Δημοκρατικών και ψηφοφόρων για τυχόν λάθος επαναφέρουν την αμηχανία της πανωλεθρίας της 27ης Ιουνίου. 

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του βουλευτή των Δημοκρατικών στο Ιλινόις, Μπραντ Σνάιντερ: «Δεν γίνεται κάθε ημέρα να κρατάμε την ανάσα μας, είτε πρόκειται για συνέντευξη Τύπου, προεκλογική εκδήλωση ή ντιμπέιτ».

Γιατί δεν καταθέτει τα όπλα; 

Ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, φέρονται να είναι οι τελευταίοι σε μια μακρά λίστα προσωπικοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος που εξέφρασαν –όχι δημοσίως–ανησυχίες για τη δυσκολία νίκης του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται μέλη του Κογκρέσου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους τους δύο πολιτικούς. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και αναλυτές στο Reuters, η απόφαση του Μπάιντεν να θέσει εξαρχής υποψηφιότητα για επανεκλογή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, έγκειτο στην πεποίθησή του πως είναι ο μοναδικός υποψήφιος των Δημοκρατικών που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. «Η αποτυχία κάποια στιγμή στη ζωή σου είναι αναπόφευκτη. Η παραίτηση είναι ασυγχώρητη», αναφέρει, δε, συχνά ο ίδιος, επικαλούμενος τη μητέρα του. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο Μπάιντεν εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με την ικανότητα τόσο της αντιπροέδρου του να κερδίσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, ειδικά στις κρίσιμες πολιτείες, όσο και οποιουδήποτε άλλου από τον «πάγκο» των Δημοκρατικών

Την ίδια πεποίθηση με τον Μπάιντεν συμμερίζεται και ο στενός κύκλος των συνεργατών του –μεταξύ αυτών οι σύμβουλοί του, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρικέτι– καθώς και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Μπρους Ριντ, που φέρεται να τον παροτρύνει να μην αποσυρθεί. 

«Εχω ακούσει ότι ο Στιβ, ο Μπρους και ο Μάικ είναι πιο απόλυτοι και από τον ίδιο τον Μπάιντεν. Εμφανίζονται αμετακίνητοι», δήλωσε στο Reuters πρώην σύμβουλος του Μπάιντεν με δεσμούς με τον Λευκό Οίκο. 

Αλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημειώνει πως πολλοί άνθρωποι από τον στενό κύκλο του εκτιμούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζεται άδικα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πως δεν λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει ακόμη και για το «κατόρθωμα» της εκθρόνισης του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και ότι υποτιμάται συστηματικά. 

Χωρίς εναλλακτική 

Οπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, η επιμονή του Μπάιντεν να μην καταθέτει τα όπλα ίσως σχετίζεται με τις «χλιαρές» έως αδιάφορες εναλλακτικές υποψηφιότητες των επίδοξων αντικαταστατών του, ακόμη και της Χάρις. 

Πολλοί από το κόμμα θεωρούν πως, αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορέσουν να παρακάμψουν για τη διαδοχή του την πρώτη μαύρη και γυναίκα αντιπρόεδρο της χώρας. 

«Θα πρέπει να αναλάβει η Χάρις, και αυτό δεν νομίζω πως μας βάζει σε καλύτερη τροχιά νίκης απ’ ό,τι με έναν μέτριο Τζο», εκτιμά ανώτερος Δημοκρατικός στην Πενσιλβάνια, αν και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως η Χάρις θα μπορούσε να φέρει νέο αέρα στο κόμμα, συσπειρώνοντας τη νεολαία και τους μαύρους ψηφοφόρους.

με πληροφορίες από New York Times, Reuters, CNN, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT