Ντέιβιντ Φάρις στην «Κ»: Υπάρχουν 50-50 πιθανότητες να αποσυρθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ντέιβιντ Φάρις στην «Κ»: Υπάρχουν 50-50 πιθανότητες να αποσυρθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν

Πολύ λίγοι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί φάνηκαν να κατανοούν τον βαθμό στον οποίο η κατάσταση του Μπάιντεν επιδεινώθηκε το περασμένο έτος

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντέιβιντ Φάρις στην «Κ»: Υπάρχουν 50-50 πιθανότητες να αποσυρθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν-1Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προτιμά τον Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς αυτήν τη στιγμή τον θεωρούν ως τον πιο αδύναμο υποψήφιο των Δημοκρατικών. Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται με την «Κ» ο Ντέιβιντ Φάρις (φωτ.), καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Roosevelt University με έδρα το Σικάγο, o οποίος τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί δεν είχαν αντιληφθεί επαρκώς την επιδείνωση της φυσικής κατάστασης του υποψηφίου τους. Ο ίδιος θεωρεί υποτιμημένη, αλλά και στρατηγικά περιορισμένη από τον Λευκό Οίκο, την Κάμαλα Χάρις. Αναφέρεται δε στη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι φαίνεται πως καταβάλλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τον Τραμπ «σιωπηλό και πειθαρχημένο».

– Πόση ζημιά έχει προκαλέσει το ντιμπέιτ στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν;

– Η πραγματική ζημιά στις κάλπες είναι περιορισμένη – ίσως δύο μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικές συνέπειες, ωστόσο, είναι σοβαρές. Αυτό ήταν σίγουρα το πιο σοβαρό φιάσκο σε ντιμπέιτ στην αμερικανική ιστορία. Και είναι μια εξέλιξη η οποία μπορεί τελικά να ωθήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν εκτός κούρσας.

– Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί προσπέρασαν μέχρι τώρα το πρόβλημα με τη φυσική κατάσταση του Μπάιντεν και χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι το ντιμπέιτ για να το διαπιστώσουν; Είχαν υποτιμήσει το πρόβλημα; Ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος;

– Τα αμερικανικά πολιτικά κόμματα είναι αρκετά αδύναμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν διαθέτει σαφή μηχανισμό για να εξαναγκάσει τον Μπάιντεν εκτός προεκλογικής καμπάνιας, και η πρόσφατη παράδοση στην αμερικανική πολιτική είναι οι πρόεδροι να διεκδικούν την επανεκλογή τους ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Οι πρόεδροι είθισται να ελέγχουν το DNC –Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση– και ο θεσμός είναι ως επί το πλείστον ένα κέλυφος που στελεχώνεται από πιστούς του Μπάιντεν. Ορισμένες φωνές, ανήκω σε αυτούς, πίστευαν ότι η απόφασή του να θέσει ξανά υποψηφιότητα ήταν απερίσκεπτη. Πολύ λίγοι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί φάνηκαν να κατανοούν τον βαθμό στον οποίο η κατάσταση του Μπάιντεν επιδεινώθηκε το περασμένο έτος.

– Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν, είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ. Τι λέτε;

– Αυτή είναι μια παράλογη ιδέα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος ότι ο Μπάιντεν χάνει από τον Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο στο Εκλεκτορικό Κολέγιο αλλά και στη λαϊκή ψήφο. Υπάρχουν ίσως τουλάχιστον δώδεκα Δημοκρατικοί που θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα.

– Πόσο πιθανό είναι να αποσύρει την υποψηφιότητα ο πρόεδρος Μπάιντεν;

– Είναι δύσκολο να βάλουμε πιθανότητες σε αυτό, γιατί η απόφαση ανήκει τελικά στον Μπάιντεν. Αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν τουλάχιστον 50-50 πιθανότητες να αποσυρθεί.

– Θα πρέπει να πάρει την απόφαση ο ίδιος για να το δούμε να συμβαίνει ή υπάρχει και άλλος τρόπος ή διαδικασία;

– Τεχνικά, οι αντιπρόσωποί του θα μπορούσαν να επαναστατήσουν στη συνέλευση. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται ρήτρα καλής συνείδησης στους κανόνες του κόμματος και το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αντιπρόσωποι για να ψηφίσουν κάποιον άλλον. Αυτό όμως φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους του εγκρίθηκαν από την εκστρατεία του και είναι πιθανώς πιστοί στο πρόσωπό του.

– Ποιος θα ήταν ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Μπάιντεν;

– Κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.

– Επικρατεί η εντύπωση ότι η Χάρις δεν είναι κατάλληλη για τη θέση του Μπάιντεν. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Νομίζω ότι η Χάρις είναι υποτιμημένη. Της έδωσαν ανεπιθύμητες δουλειές από τον Λευκό Οίκο, σε μεγάλο βαθμό για να μειώσουν την πολιτική της απήχηση, και λειτούργησε. Ωστόσο, η ποιότητά της είναι καλύτερη από του Μπάιντεν ή του Τραμπ. Είναι ένα καταξιωμένο άτομο που θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από προετοιμασμένο για την εκστρατεία και την προεδρία.

– Τι πιστεύετε ότι σκέφτεται ο Τραμπ αυτήν τη στιγμή και ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό σενάριο στις εκλογές του Νοεμβρίου;

– Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ παίζει την μπάλα χαμηλά για να αφήσει να εξελιχθεί αυτό το δράμα. Το επιτελείο του φαίνεται να προτιμά να παραμείνει ο Μπάιντεν στην κούρσα, γιατί πιστεύουν –και συμφωνώ μαζί τους– ότι ο Μπάιντεν είναι πλέον ο πιο αδύναμος υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις γενικές εκλογές. Ωστόσο, όπως έχουμε μάθει πολλές φορές, είναι πολύ δύσκολο κάθε φορά να κρατάς τον Τραμπ σιωπηλό και πειθαρχημένο για περισσότερο από μερικές ημέρες. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT