Τζο Μπάιντεν: Ατού η αντοχή σε επικρίσεις

Τζο Μπάιντεν: Ατού η αντοχή σε επικρίσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει ακλόνητος, αρνούμενος να αποχωρήσει. Κάποιοι ίσως το θεωρούν εγωιστικό και ανεύθυνο. Μερικοί έως και επικίνδυνο. Εγώ προσωπικά το θεωρώ αξιέπαινο. Υπάρχει μια σταθερή προσπάθεια από σημαίνουσες προσωπικότητες, δωρητές και εκλεγμένους αντιπροσώπους του κόμματος να γράψουν την πολιτική νεκρολογία του Μπάιντεν. Ολοι αυτοί φαίνεται πως πιστεύουν ότι μπορούν να εμποδίσουν την υποψηφιότητά του, αμφισβητώντας τον ή στερώντας του την οικονομική βοήθεια.

Προσωπικά, δεν μ’ αρέσουν όλα αυτά. Πρώτον, επειδή ο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές. Εχει τους εκλέκτορες. Κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί μέσω μιας ανοιχτής, οργανωμένης δημοκρατικής διαδικασίας. Θαρρώ ότι η αποπομπή του ενάντια στις δικές του προθέσεις υπονομεύει την εγκυρότητα της διαδικασίας. Η φαινομενική δικαιολογία γι’ αυτή την ενέργεια είναι οι δημοσκοπήσεις, που είναι ανέκαθεν απρόβλεπτες και ασταθείς. Τώρα μοιάζουν να συγκλίνουν στην άποψη πως οι ψηφοφόροι επιθυμούν την αντικατάστασή του, επιχείρημα που εμένα δεν μου αρκεί, διότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ψηφοφορίες.

Είναι αλήθεια ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν καλός στο ντιμπέιτ και πιθανότατα έχει πληγεί η απήχησή του. Επίσης ισχύει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να χάσει τις επικείμενες εκλογές. Αυτή η πιθανότητα είναι υπαρκτή για οποιονδήποτε υποψήφιο. Το να επιτρέψει, όμως, στην ελίτ να τον παραγκωνίσει από την κούρσα θα ήταν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που ενέχει ρίσκο. Δεν διασφαλίζει τη νίκη και μπορεί να προκαλέσει χάος. Η λογική που λέει ότι πρέπει να απορριφθεί ο Μπάιντεν προκειμένου να νικηθεί ο Τραμπ είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα στοίχημα, προϊόν πανικόβλητων ανθρώπων σε υπερπολυτελή δωμάτια.

Δεν είμαι συνεργάτης του Μπάιντεν. Δεν τον έχω γνωρίσει. Ούτε διαφωνώ με τις εντυπώσεις εκείνων που τον έχουν συναντήσει από κοντά και εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Δεν είμαι υπέρ του Μπάιντεν, όσο είμαι υπέρ της σταθερότητας. Οπως και οι Δημοκρατικοί επικριτές του Μπάιντεν, θέλω πάνω απ’ όλα να αποτρέψω την επανεκλογή του Τραμπ και τη διατήρηση του θεσμού της δημοκρατίας. Παρ’ όλ’ αυτά, πιστεύω ότι η παραμονή του Μπάιντεν στη θέση του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του στόχου.

Αφού αυτός είναι ο στόχος, ίσως το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του Μπάιντεν είναι η αντοχή την οποία έχει επιδείξει υπό τον ορυμαγδό επικρίσεων κατά την περίοδο μετά το ντιμπέιτ, κυρίως από άλλους αριστερούς. Δεν έχει καταρρεύσει η δημοτικότητα του Μπάιντεν, όπως θα περίμενε ο καθένας. Αυτό αποδεικνύει ότι η ιδέα πως ένας άλλος υποψήφιος του κόμματος θα είχε πιο εύκολη πορεία προς τον Λευκό Οίκο, βασίζεται μόνο σε εικασίες. Διάβασα έναν τίτλο που έγραφε: «Δημοσκόπηση δείχνει τον Μπάιντεν σε χειρότερη θέση λόγω του ντιμπέιτ, ενώ η Χάρις και η Κλίντον βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση να κερδίσουν». Σκέφτηκα: «Η Χίλαρι Κλίντον; Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT