Αρθρο Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016

Αρθρο Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016

Τιμάμε τη μνήμη των πολιτών μας που θυσίασαν τότε τη ζωή τους, προστατεύοντας την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα της Τουρκίας

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε μια προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας.

Η απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση τoυ Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ) ξεκίνησε με το κλείσιμο των γεφυρών στην Ιστάνμπουλ** και την έξοδο των τανκς/αρμάτων μάχης στους δρόμους. Πολλά κρατικά ιδρύματα και οργανισμοί και κυρίως η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, το Προεδρικό Συγκρότημα και η Διεύθυνση Ασφαλείας της Επαρχίας της Ανκαρα** βομβαρδίστηκαν. Σύντομα έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συντονισμένη επίθεση.

Οι πραξικοπηματικές ομάδες της FETÖ οργάνωσαν μια δολοφονική επίθεση εναντίον του Προέδρου μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το κάλεσμα του Προέδρου μας που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση, ο λαός μας βγήκε στις πλατείες για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία του. Εκατομμύρια πολίτες μας αγωνίστηκαν κατά της πραξικοπηματικής τρομοκρατικής οργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρωί της 16ης Ιουλίου, με τις προσπάθειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και του έθνους μας που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία του, η προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος καταπνίγηκε και οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν. Χάσαμε συνολικά 252 μάρτυρες και είχαμε 2.740 βετεράνους, στρατιωτικούς και πολίτες. Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, για να προστατεύσουν τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων και να εξουδετερώσουν τον στρατηγό, που ήταν μέλος της ομάδας που ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, ήρωες όπως ο μάρτυρας Ομέρ Χαλισντεμίρ (Ömer Halisdemir), ο οποίος αντιστάθηκε με κίνδυνο της ζωής του, αποτέλεσαν εμπόδιο κατά των πραξικοπηματιών. Στην κλειστή γέφυρα του Βοσπόρου, οι πολίτες μας με κίνδυνο να γίνουν μάρτυρες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους πραξικοπηματίες που επιχείρησαν να πάρουν τις ζωές τους. Πρόκειται για μια από τις ιστορικές στιγμές όπου δοκιμάστηκε η ενότητα και η αποφασιστικότητα του έθνους μας.

Η τουρκική κυβέρνηση έδρασε από τις πρώτες στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος για να αποκαταστήσει την τάξη και να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι δηλώσεις του Προέδρου μας και των κρατικών αξιωματούχων αποκάλυψαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε από μια παράνομη ομάδα που διείσδυσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εκτός του ελέγχου του επιτελείου διοίκησης.

Εγινε βέβαιο ότι η FETÖ βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης που διαμένει στις ΗΠΑ πραγματοποίησε αυτή την προδοτική πράξη με την παράλληλη δομή του εντός του κράτους. Η νίκη καταγράφηκε ως μία από τις πιο έντιμες αντιστάσεις όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την ιστορία της δημοκρατίας παγκοσμίως.

Η Τουρκία, η οποία συνεχίζει και σήμερα τον αγώνα της, αναμένει την αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων χωρών, ιδίως όσον αφορά την έκδοση των φυγάδων και των αρχηγών της FETÖ που διέφυγαν στο εξωτερικό. Αν και υπάρχουν πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας που έχουν δείξει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Τουρκία, η αντίδραση ορισμένων συμμάχων μας στην απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ανεπαρκής. Ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών κάθε άλλο παρά ικανοποίησε την Τουρκία. Τα δυτικά Μέσα, υπεύθυνα για την ενημέρωση διεθνώς, επιχείρησαν να απλοποιήσουν τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Αναφέρθηκαν στην αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο τη δημοκρατία της χώρας μας με την ατυχή έκφραση «δύο πλευρές μάχονται».

Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες έκδοσης του επικεφαλής της οργάνωσης που φωλιάζει στην Πενσιλβάνια, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τις σύμμαχές μας ΗΠΑ. Λυπούμαστε για αυτή τη στάση μπροστά στην απειλή της δημοκρατίας μας. Γνωρίζουμε ότι η FETÖ συνεχίζει να δρα σε πολλές διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας χωρών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία απειλεί την ασφάλεια όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και όλων των κρατών εντός των συνόρων των οποίων δρα σε κάθε τομέα.

Ως χώρα που ενίσχυσε περαιτέρω τους δημοκρατικούς της θεσμούς μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος, ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τις ζωές των πολιτών μας και την ανεξαρτησία της χώρας μας θα συνεχιστεί σε κάθε τομέα. Θα συνεχίσουμε να τιμάμε τη μνήμη των πολιτών μας που θυσίασαν τη ζωή τους εκείνη την αιματηρή νύχτα, προστατεύοντας την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.

* Ο κ. Φαχρετίν Αλτούν είναι διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

** Τηρήθηκε η γραφή που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας στο άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT