Πώς είναι η ζωή στις κατασκηνώσεις της Βόρειας Κορέας

Πώς είναι η ζωή στις κατασκηνώσεις της Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα με 25χρονο Ρώσο που έζησε για δύο εβδομάδες στη Διεθνή Παιδική Κατασκήνωση Songdowon, έπαιζαν βιντεοπαιχνίδι με θέμα την καταστροφή του Λευκού Οίκου και κάθε πρωί καθάριζαν τα αγάλματα των ηγετών της χώρας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και για τους βορειοκορεάτες, τα ταξίδια στο εσωτερικό της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας» είναι αυστηρά περιορισμένα.

Αλλά για τον 25χρονο Ρώσο Γιούρι Φρολόφ, η διοργάνωση ενός ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη, αφού ως μαθητής λυκείου κατάφερει περάσει δύο εβδομάδες στην απομονωμένη χώρα, το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον του Γιούρι για τη Βόρεια Κορέα είχε «γεννηθεί» χάρη σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τη χώρα ως «πολιορκημένη από τους καπιταλιστές γείτονες». Η περιέργεια τον οδήγησε να ενταχθεί σε μια ομάδα «Αλληλεγγύη στη Βόρεια Κορέα» στο VKontakte, το αντίστοιχο “Facebook” της Ρωσίας.

Μέσω αυτής της ομάδας, ανακάλυψε τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στη Διεθνή Παιδική Κατασκήνωση Songdowon στο Γουόνσαν, στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας. Χρειάστηκε περίπου 500 δολάρια για όλα τα έξοδα για ένα ταξίδι 15 ημερών και, όπως μεταδίδει το CNN, οι γονείς του συναίνεσαν και ταξίδεψε μόνος του από την Αγία Πετρούπολη στο Βλαδιβοστόκ, όπου γνωρίστηκε με άλλα παιδιά και αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος στο ταξίδι.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, περίπου 100 Ρώσοι υπήκοοι αποτελεσαν το πρώτο γκρουπ ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία, σημάδι της αυξανόμενης δημοφιλίας της Ρωσίας, καθώς η Πιονγιάνγκ ενισχύει τους δεσμούς της με τη Μόσχα. Πριν από την πανδημία, οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονταν από την Κίνα. 

Κατά την άφιξή του στη Διεθνή Παιδική Κατασκήνωση Songdowon το καλοκαίρι του 2015, το προσωπικό της κατασκήνωσης υποδέχτηκε τον Φρολόφ. Η κατασκήνωση φιλοξενούσε παιδιά από χώρες όπως το Λάος, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κίνα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η επικοινωνία με τα παιδιά της Βόρειας Κορέας περιορίστηκε απότομα το τελευταίο 24ωρο, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση «πραγματικών εμπειριών».

Η κατασκήνωση προσέφερε κλασικές καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως εξορμήσεις στην παραλία και διαγωνισμούς κατασκευής κάστρων στην άμμο, αλλά περιλάμβανε και ιδιότυπες δράσεις. Παραδείγματος χάριν, οι κατασκηνωτές έπρεπε να ξυπνούν στις 6 το πρωί και να καθαρίζουν τα αγάλματα των πρώην ηγετών της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ, παρόλο που τα μνημεία συντηρούνται από επαγγελματίες. 

Μια από τις πιο αλλόκοτες δραστηριότητες ήταν ένα βιντεοπαιχνίδι στον υπολογιστή όπου οι παίκτες, ως χάμστερ σε δεξαμενή, έπρεπε να καταστρέψουν τον Λευκό Οίκο.

Το αυστηρό πρόγραμμα απογοήτευσε τον Φρολόφ, ειδικά όταν δεν του επέτρεψαν να απουσιάσει από την πρωινή άσκηση παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος. Το φαγητό της κατασκήνωσης ήταν μια άλλη πρόκληση, με τον Φρόλοφ να θυμάται ότι έτρωγαν κυρίως ρύζι, πατάτες και ψωμί, με αποτέλεσμα να χάσει 11 κιλά βάρος κατά τη διάρκεια των 15 ημερών.

Η λαχτάρα του για το νόστιμο φαγητό ήταν τόσο έντονη που επιστρέφοντας στην πατρίδα του, αγόρασε ένα γεύμα από γνωστή αλυσίδα μπέργκερ, αλλά δεν κατάφερε να το τελειώσει όλο.

Ο Φρολόφ αφηγήθηκε ένα αξιομνημόνευτο περιστατικό στην Πιονγιάνγκ: «Ενα κορίτσι, πολύ νεαρό, που φορούσε ένα φόρεμα με στυλ αμερικανικής σημαίας στο κέντρο της πόλης. Παραδόξως, κανείς δεν θύμωσε μαζί της, παρόλο που της είπαν να μην το ξαναφορέσει. Ηταν μια παράξενη στιγμή σε ένα τόσο ελεγχόμενο περιβάλλον».

«Πολλά πράγματα έμοιαζαν ψεύτικα, ειδικά τα κτίρια επιστήμης και καινοτομίας. Δεν ήταν πειστικά ούτε καν για ένα παιδί» θυμήθηκε. «Δεν ήταν μια εντελώς απαίσια εμπειρία. Ως επί το πλείστον απλά βαριόμουν. Αλλά πέρα από την έλλειψη διαδικτύου, ήταν σαν οποιαδήποτε τυπική ρωσική κατασκήνωση για παιδιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT