Ερντογάν: Προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για τα F-16

Ερντογάν: Προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για τα F-16

Όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στην τελευταία τους συνάντηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δεσμεύτηκε να λύσει «το πρόβλημα των F-16 μέσα σε 3-4 εβδομάδες». 

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους, στην πτήση επιστροφής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Όπως είπε, «η προτεραιότητα μας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα μας για τα F-16. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις σε υποδεέστερα ζητήματα, όμως δεν θέλουμε να βάλουμε στην ατζέντα μας τις χρήματοοικονομικες σχέσεις». 

Όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στην τελευταία τους συνάντηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δεσμεύτηκε να λύσει «το πρόβλημα των F-16 μέσα σε 3-4 εβδομάδες». 

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς σε αυτό το σημείο, είναι το θέμα των F-16. Αν αυτά τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά έρθουν σε εμάς, έχουμε ήδη επαρκές τεχνικό προσωπικό. Όλα τα εργαστήρια μας είναι πολύ επιτυχημένα στον εκσυγχρονισμό των F-16. Εμείς, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί και οι αρμόδιοι τομείς, παρακολουθούμε από κοντά αυτή τη διαδικασία και συνεχίζουμε το έργο μας για να έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και την ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg, o πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «για το ζήτημα των F-16 μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και μου είπε πως “αν συμβαίνει αυτό, εγώ θα λύσω αυτό το θέμα”. Πριν από την αναχώρησή του το υπενθύμισα αυτό το ζήτημα και μου είπε πως θα το λύσει εντός 3-4 εβδομάδων. Μεταξύ μας υπήρξαν και διάφορες παρατηρήσεις. Το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι από αυτά που συζητάμε».

Η Αγκυρα φέρεται να υπαναχωρεί στο ύψος της συμφωνίας που άγγιζε τα 23 δισ. δολάρια και θα επιδιώξει συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Αγκυρα θα μειώσει τη σύμβαση και θα επιδιώξει μια αντισταθμιστική συμφωνία, καθώς η Τουρκία επιδιώκει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά λόγω των περικοπών δαπανών στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT