Τραμπ: Πυροβολισμοί σε ομιλία του – Τραυματίστηκε ελαφρά, σε εξέλιξη οι έρευνες

Τραμπ: Πυροβολισμοί σε ομιλία του – Τραυματίστηκε ελαφρά, σε εξέλιξη οι έρευνες

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης και ένας πολίτης που είχε πάει στη συγκέντρωση σκοτώθηκαν, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπευσμένα αποχώρησε από εκδήλωση στην Πενσιλβάνια στη διάρκεια ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ακούστηκαν κρότοι που μοιάζουν με πυρά.

Ενώ ο Τραμπ μιλούσε στην πόλη Μπάτλερ, αρχικά ακούγεται ένας κρότος κι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αφού πιάνει στιγμιαία το αυτί του, πέφτει στο έδαφος.

Αμέσως σπεύδουν και τον καλύπτουν πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Δευτερόλεπτα μετά κι αφού δεν ακούγονται πυρά, σηκώνονται.

Ο Τραμπ είναι περικυκλωμένος από μέλη της ασφάλειας του, που τον μεταφέρουν προς το όχημα του. Ο ίδιος σταματά, υψώνει τη γροθιά του και κάτι λέει προς το πλήθος. Από το δεξί του αυτί, φαίνεται να τρέχει αίμα. Αξιωματούχοι ασφαλείας, λίγη ώρα μετά, διαβεβαίωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης και ένας πολίτης που είχε πάει στη συγκέντρωση σκοτώθηκαν, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενα τον εισαγγελέα της κομητείας Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας, μια σφαίρα τραυμάτισε τον πρώην πρόεδρο πετυχαίνοντάς τον ξυστά. Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως διενεργείται έρευνα για απόπειρα δολοφονίας πρώην προέδρου.

Τραμπ: «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας»

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.


Η Μυστική Υπηρεσία ζήτησε από τα μέλη των ειδησεογραφικών μέσων να αποχωρήσουν περίπου 20 λεπτά αφότου ο κ. Τραμπ αποχώρησε από τη σκηνή, δηλώνοντας τον χώρο ως τόπο εγκλήματος. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαριστεί τις δυνάμεις ασφαλείας και τους γιατρούς για την άμεση αντίδραση τους κατά τη διάρκεια αυτής της στυγερής ενέργειας. Είναι καλά και υποβάλλεται σε έλεγχο σε τοπική ιατρική μονάδα», έγραψε στο Χ η ομάδα του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η ακριβής πηγή των κρότων ήταν ασαφής σε αρχική φάση.

Ένας εκπρόσωπος του κ. Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν «καλά και υποβάλλεται σε έλεγχο σε τοπική ιατρική μονάδα». Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το αν ή πώς τραυματίστηκε ο κ. Τραμπ.

Ένας εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιέλμι, είπε ότι ο κ. Τραμπ είναι «ασφαλής» μετά από «ένα περιστατικό» στη συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο.

Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον αντίπαλό του. Επανέλαβε πως κατά τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Τραμπ είναι καλά.

Ομπάμα: Ευχόμαστε στον Τραμπ ταχεία ανάρρωση

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αντέδρασε στην επίθεση εκφράζοντας τη θλίψη του.

Ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν υπογράμμισε ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει ποτέ να είναι». Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.


Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο είπε ότι είχε ενημερωθεί και ότι η αστυνομία της πολιτείας βρίσκεται στη σκηνή και συνεργάζεται με ομοσπονδιακούς εταίρους.

«Προσεύχομαι για τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε μέσω X ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

«Η πολιτική βία δεν έχει καμιά θέση στις ΗΠΑ», τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ.

«Σκέφτομαι τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και προσεύχομαι γι’ αυτόν», ανέφερε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις.


Τη στήριξή του στον Τραμπ εξέφρασε ο Ελον Μασκ ανεβάζοντας το βίντεο με τον Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του.

Ο γιος του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, έσπευσε να αναρτήσει φωτογραφία με τον πατέρα του να υψώνει τη γροθιά του, λέγοντας: «Δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για να σώσει την Αμερική».

«Σοκαρισμένος» δηλώνει ο Μπορέλ

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα την επίθεση και δήλωσε «σοκαρισμένος». «Είμαι σοκαρισμένος εξαιτίας της είδησης της επίθεσης κατά του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, την οποία καταδικάζω σθεναρά. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας κατά πολιτικών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στάρμερ: Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε «φρίκη» για τις «σοκαριστικές σκηνές στη συγκέντρωση του Τραμπ». «Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας (…) οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», τόνισε ο κ. Στάρμερ μέσω X.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Κισίντα: Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του Τραμπ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και να καταδικάσει σθεναρά κάθε μορφή βίας που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. «Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του πρώην προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσω X.

Ο προκάτοχος του κ. Κισίντα στο αξίωμα, ηγετικό στέλεχος της παράταξής του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά), ο Σίνζο Αμπε, δολοφονήθηκε από ένοπλο ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία την 8η Ιουλίου 2022.

Τριντό: Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή

«Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μέσω X, αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που διαπράχθηκε το Σάββατο στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Ορμπαν: «Σκοτεινές ώρες»

Ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν τόνισε μέσω X πως «σκέφτεται» τον Ντόναλντ Τραμπ και «προσεύχεται» για αυτόν «αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Μόλις δυο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Όρμπαν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, την οποία παρουσίασε ως μέρος της πρωτοβουλίας του για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία — την οποία πάντως απορρίπτει το Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT