Η απόπειρα κατά του Τραμπ είναι αδύνατον να δικαιολογηθεί

Η απόπειρα κατά του Τραμπ είναι αδύνατον να δικαιολογηθεί

Τα ψηφοδέλτια, όχι οι σφαίρες, πρέπει πάντα να είναι το μέσο με το οποίο οι Αμερικανοί λύνουν τις διαφορές τους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί έλαβαν μια σκληρή υπενθύμιση το Σάββατο για την απειλή που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία τους, αναφέρουν σε άρθρο της σύνταξης οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, μερικές ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια, που οδήγησε στον ελαφρύ τραυματισμό του τέως προέδρου αλλά και τον θάνατο ενός άνδρα.

«Είναι ευτύχημα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς σε μια απογευματινή προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ, μια πόλη της Πενσιλβάνια βόρεια του Πίτσμπουργκ, και τραγωδία που τουλάχιστον ένα άτομο στη συγκέντρωση σκοτώθηκε. Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα αναρρώσει γρήγορα και πλήρως», γράφει η σύνταξη των Τάιμς σε άρθρο ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένης και της σφοδρής κριτικής που συχνά ασκεί στον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον ένοπλο και τους πυροβολισμούς, που ερευνώνται ως απόπειρα δολοφονίας. Αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο: Οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης εκλογών μέσω της βίας είναι απεχθής. Η βία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία. Τα ψηφοδέλτια, όχι οι σφαίρες, θα πρέπει πάντα να είναι το μέσο με το οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους», τονίζει η εφημερίδα αντιπαραβάλλοντας έτσι τις λέξεις ballots (ψήφοι) και bullets (σφαίρες).

«Εναπόκειται πλέον στους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων, και στους Αμερικανούς ατομικά και συλλογικά, να αντισταθούν σε μια διολίσθηση σε περαιτέρω βία και στο είδος της εξτρεμιστικής γλώσσας που την τροφοδοτεί. Η επίθεση του Σαββάτου δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόκληση ή δικαιολογία.

«Οι Αμερικανοί πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαροι σχετικά με την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να διαγραφούν ως παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή», υπογραμμίζουν οι Τάιμς.

Ολο και πιο σκοτεινές

«Οι πράξεις βίας έχουν από καιρό επισκιάσει την αμερικανική δημοκρατία, αλλά παρουσιάζονται όλο και πιο σκοτεινές τελευταία. Η πολιτιστική και πολιτική πόλωση, η πανταχού παρουσία των όπλων και η δύναμη του Διαδικτύου να οδηγήσει στη ριζοσπαστικοποίηση έχουν όλα συνεισφέρει, όπως αυτό η εφημερίδα παρουσίασε στη συντακτική του έρευνα The Danger Within το 2022. Αυτές οι υψηλού κινδύνου προεδρικές εκλογές επιβαρύνουν περαιτέρω τη δέσμευση του έθνους για την ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών.

«Η δημοκρατία απαιτεί από τους κομματικούς να αποδεχτούν ότι η διαδικασία είναι πιο σημαντική από τα αποτελέσματα. Ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Σαββάτου, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι πολλοί Αμερικανοί αποτυγχάνουν σε αυτό το ουσιαστικό τεστ. Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το Chicago Project on Security and Threats, το 10% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Τραμπ να γίνει πρόεδρος και το 7% είπε ότι η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη για να επιστρέψει ο Τραμπ στην προεδρία.

«Η πολιτική ατζέντα του Τραμπ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται με βία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιωχθεί μέσω της βίας.

«Η επίθεση το Σάββατο ήταν μια τραγωδία. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανοί είναι να αποτρέψουν αυτή τη στιγμή να γίνει η αρχή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας. Αυτές οι εκλογές πρέπει να επιλυθούν με τις ψήφους που θα ρίξουν οι Αμερικανοί», καταλήγει με πνεύμα κατευνασμού η σύνταξη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT