Γκιουλέρ: Απειλή για την «ΤΔΒΚ» η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο λόγω Γάζας

Γκιουλέρ: Απειλή για την «ΤΔΒΚ» η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο λόγω Γάζας

Όπως είπε, ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν λιμάνια της Κύπρου με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. 

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αφορμή τη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων λόγω του ρόλου της Κύπρου στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. 

Ο επικεφαλής της τουρκικής Άμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν λιμάνια της Κύπρου με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. 

«Γνωρίζουμε ότι από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, στρατιωτικά στοιχεία ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.λπ.) έχουν αναπτυχθεί στην ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ υπό το πρόσχημα της εκκένωσης αμάχων από τη ζώνη των συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι πολεμικά πλοία άλλων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ιταλία κ.λπ.) έχουν χρησιμοποιήσει τα λιμάνια που ανήκουν στην ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ (Ελληνική Διοίκηση Νότιας Κύπρου). Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστηριοτήτων της ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ που διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι τόσο να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου τα αδέρφια μας της Κύπρου θα ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία όσο και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ στη Μεσόγειο». 

Παράλληλα, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τουρκικής εισβολής λέγοντας πως «οι ικανότητες, ο πρωτοφανής ηρωισμός και η θυσία του Τούρκου στρατιώτη σε αυτή την ‘επιχείρηση’, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ως εγγυήτρια χώρα, καταγράφηκαν για άλλη μια φορά στην ιστορία. Η ‘Διοίκηση των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου’, η οποία σταθμεύει στο νησί από το 1974, αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τις δύο πλευρές. Το να ορίζεται με διαφορετικό τρόπο η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και οι προκλητικές δηλώσεις για το θέμα αυτό δεν θα ωφελήσουν σε καμία περίπτωση την ‘Ε/Κ πλευρά’. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό οφείλεται στην παρουσία των ‘Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων’ εκεί. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μακροχρόνιες και ξεπερασμένες συζητήσεις δεν συμβάλλουν και δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης. Οι προκλητικές κινήσεις της ‘Ε/Κ πλευράς’ και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες εξυπηρετούν καθαρά και μόνο την έλλειψη λύση.

Ο ίδιος τόνισε πως η λύση των δύο κρατών είναι μονόδρομος και πως έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

«Ο πρόεδρός μας καλεί τη διεθνή κοινότητα σε κάθε βήμα να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατό την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Στον πυρήνα αυτής της έκκλησης βρίσκεται η ιδέα της μόνιμης και δίκαιης επίλυσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λύση των δύο κρατών και δεν υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός στο θέμα αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και ο στόχος που θα επιτευχθεί πρέπει να στηριχθούν σε αυτή την πραγματικότητα. Με αυτήν την αντίληψη, η Τουρκία πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών, να καταγραφεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του ‘Τ/Κ λαού’ και να αναγνωριστεί η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT