Μπάιντεν και Δημοκρατικοί σε αναζήτηση νέας στρατηγικής

Μπάιντεν και Δημοκρατικοί σε αναζήτηση νέας στρατηγικής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν αναζητά μία νέα στρατηγική στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη δυτική Πενσυλβάνια.

Σε πρώτη φάση κι αφού ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση, το επιτελείο του αποφάσισε να πατήσει το κουμπί της παύσης στις λεκτικές επιθέσεις κατά του πρώην προέδρου.

Μέσα σε λίγες ώρες, η εκστρατεία του Μπάιντεν απέσυρε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και ανέστειλε τα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν τονίσει την καταδίκη του Τραμπ τον Μάιο σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούσαν χρήματα που καταβλήθηκαν σε πορνοστάρ για να αποτραπεί ένα σεξουαλικό σκάνδαλο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αντί να επιτεθούν κατά του Τραμπ τις επόμενες ημέρες, ο Λευκός Οίκος και η ομάδα του Μπάιντεν θα βασιστούν στο ιστορικό του προέδρου που καταδικάζει κάθε είδους βία, συμπεριλαμβανομένης της οξείας κριτικής του για την «αταξία» που δημιούργησαν οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της εκστρατείας, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν ήλπιζαν να μετριάσουν τις πρόσφατες εκκλήσεις από Δημοκρατικούς και άλλους να κάνει στην άκρη ο νυν πρόεδρος και να αφήσει άλλον υποψήφιο να εκπροσωπήσει το κόμμα στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου,

«Αυτό αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε την κατάσταση. Το να φτιάξουμε την υπόθεση εναντίον του Τραμπ, να σχεδιάσουμε αυτή τη διαχωριστική οθόνη, θα γίνει πολύ πιο δύσκολο. Ο πρόεδρος αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της εκστρατείας του Μπάιντεν δήλωσαν ότι αναμένουν πως η απόπειρα δολοφονίας θα μειώσει την πίεση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου προς τον 81χρονο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα εν μέσω ανησυχιών για την καταλληλότητά του για το αξίωμα.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του, μετά την αποτυχημένη εμφάνισή του σε ένα ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον Ιούνιο.

Το προγραμματισμένο ταξίδι του Μπάιντεν τη Δευτέρα στην προεδρική βιβλιοθήκη του Λίντον Β. Τζόνσον στο Οστιν του Τέξας -όπου αναμενόταν να μιλήσει για τον νόμο-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα που υπέγραψε ο Τζόνσον τη δεκαετία του 1960 και να επικρίνει τις επιθέσεις του Τραμπ κατά των μεταναστών και της αμερικανικής ποικιλομορφίας- ήδη ακυρώθηκε.

Επειδή η δολοφονική επίθεση συνέβη στην Πενσιλβάνια, την οποία ο Μπάιντεν κέρδισε έναντι του Τραμπ το 2020 με μικρή διαφορά, το περιστατικό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, αυξάνοντας την προσέλευση των Ρεπουμπλικανών που συμπαθούν τον Τραμπ.

«Αυτό δεν εγγυάται ότι ο Τραμπ θα πάρει την Πενσυλβάνια», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Φρανκ Λουτζ. «Αλλά ο μακρύς και ελικοειδής δρόμος για τον Τζο Μπάιντεν μόλις έγινε ακόμη μακρύτερος και πιο ελικοειδής. Ακριβώς όπως αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ είχε διαρκή αντίκτυπο σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, ο πυροβολισμός κατά του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σημαντικές συνέπειες».

Αλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών αναθεωρούν τα σχέδιά τους να επικεντρωθούν στους κινδύνους που, όπως λένε, εγκυμονεί ο Τραμπ σε περίπτωση εκλογής του. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν σε δύο εβδομάδες μπορούμε να πάμε πίσω και να δηλώσουμε ότι ο Τραμπ αποτελεί απειλή για τη χώρα», δήλωσε ένας Δημοκρατικός, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο 78χρονος Τραμπ πρόκειται να λάβει το επίσημο χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι που αρχίζει αύριο Δευτέρα.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT