Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ενότητες επιδίωξε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν σε νεότερες δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση κατά Τραμπ στην Πενσιλβάνια. «Μία απόπειρα δολοφονίας είναι ακριβώς το αντίθετο των όσων υποστηρίζουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως ένα ενιαίο έθνος».

Οπως είπε, ο ίδιος ήδη μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που σκοτώθηκε. «Το θύμα ήταν ένας πατέρας που προστάτευσε την οικογένεια του» είπε και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στις ΗΠΑ για αυτού του είδους τη βία».

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην κάνουν υποθέσεις» για τα κίνητρα ή την πολιτική τοποθέτησή του.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι διέταξε να επανεξεταστεί τι συνέβη στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια. «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε βία για αυτό το θέμα. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα πρεσβεύουμε ως έθνος – τα πάντα», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν, αργότερα απόψε, θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβαλε το αυριανό ταξίδι του στο Τέξας. Επρόκειτο να μεταβεί στο Οστιν του Τέξας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ψήφιση του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα. 

Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Με κομμένη την ανάσα οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλη η Υφήλιος παρακολούθησε τις στιγμές κατά και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, με τους Times της Νέας Υόρκης να καταγράφουν τις κρίσιμες στιγμές της δραματικής επίθεσης με νεκρούς τον δράστη και έναν παριστάμενο, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να τραυματίζεται ελαφρά ενώ δύο άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε νοσοκομείο.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-1
Απεικόνιση των New York Times του χώρου όπου συνέβη η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτω δεξιά αναδεικνύεται η εξέδρα όπου μιλούσε ο τέως πρόεδρος, ακριβώς μπροστά του το σημείο όπου τραυματίστηκαν οπαδοί του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, πιο πάνω η οροφή κτιρίου όπου βρίσκονταν ελεύθεροι σκοπευτές της Ασφάλειας, και αριστερά ο χώρος από όπου πυροβόλησε ο δράστης (φωτ.: The New York Times).

Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και στο κεφάλι του ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε όταν τον διέκοψαν τέσσερις πυροβολισμοί.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-2

Ο Τραμπ έφερε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που ακουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω». Ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός.

Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-3

Ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί, οι παρευρισκόμενοι έπεσαν στο έδαφος και άλλοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή οπλισμένοι.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ακούστηκε ένας τελευταίος.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-4

Αφού αντάλλαξαν γρήγορα εντολές, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας βοήθησαν τον Τραμπ να σηκωθεί. «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», τους είπε ενώ εκείνοι δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Με αίματα στο πρόσωπο ο πρώην πρόεδρος ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει», οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-5

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και τον μπήκε σε ένα τεράστιο, μαύρο SUV.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό στις 20:42, όταν έγραψε στο Truth Social «χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αφτί».

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-6

«Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του το οποίο τον μετέφερε στο Νιού Τζέρσι.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-7

Η προεκλογική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αύριο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 18:50.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική», τόνισε ο Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ όπου βρισκόταν για το Σαββατοκύριακο.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-8

Λίγο πριν τις 22:30 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τραμπ και ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ταυτοποιήθηκε από το FBI ως ο «Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια».

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-9

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα) το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν «απόπειρα δολοφονίας» εις βάρος του Τραμπ.

Η Μυστική Αστυνομία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη της.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-10

Εικόνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δείχνουν το πτώμα του δράστη να κείτεται σε μια επικλινή στέγη χαμηλού κτιρίου από όπου πιστεύεται ότι πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη πριν την επίθεση και ότι ενημέρωσαν την αστυνομία του Μπάτλερ, η οποία επεσήμανε ότι «απάντησε σε κάποιον αριθμό αναφορών για ύποπτη δραστηριότητα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Επίθεση κατά Τραμπ: Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν-11

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR15.

Ενας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, επεσήμανε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα είναι ενήλικες άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT