Τραμπ – Απόπειρα δολοφονίας: Το FBI αναζητά απαντήσεις, οι υποψήφιοι νέα στρατηγική

Τραμπ – Απόπειρα δολοφονίας: Το FBI αναζητά απαντήσεις, οι υποψήφιοι νέα στρατηγική

Αναπάντητα ερωτήματα για τα «κενά» ασφαλείας που οδήγησαν στην επίθεση – Το κίνητρο του δράστη ψάχνουν οι Αρχές – Ξεκινά, υπό νέα δεδομένα, το συνέδριο των Ρεμπουμπλικανών στο Μιλγούοκι – Εκκληση για αποκλιμάκωση από τον Μπάιντεν, δύσκολη εξίσωση για τους Δημοκρατικούς η τακτική έως τις κάλπες.

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκαρισμένη παραμένει η αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά και η διεθνής κοινότητα από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, τη στιγμή που οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τα «χαμένα» κομμάτια του παζλ, όπως τα κίνητρα του δράστη και το πώς κατάφερε να κινηθεί κάτω από τα «ραντάρ» των μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ξεκινούν, επί της ουσίας από την αρχή, τη χάραξη της στρατηγικής τους έως τις εκλογές του Νοεμβρίου, υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων. 

Σύμφωνα με το FBI, ο 20χρονος δράστης που ταυτοποιήθηκε ως ο Τόμας Κρουκς έδρασε μεμονωμένα σε μια επίθεση που οι αρχές αντιμετωπίζουν ως «πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας». Ωστόσο, τα κίνητρά του καθώς και οι πολιτικές του πεποιθήσεις παραμένουν ασαφείς, με τις αρχές να μην έχουν προσώρας «αποκρυπτογραφήσει» τα στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν στο κινητό του τηλέφωνο.

Οι πράκτορες εντόπισαν έναν «υποτυπώδη», όπως τον χαρακτήρισαν, εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα του δράστη, ενώ κατά την έρευνα στο σπίτι του δράστη βρέθηκε και δεύτερη «ύποπτη συσκευή». Αυτή «κατέστη ασφαλής από τους πυροτεχνουργούς» και αξιολογείται από τεχνικούς του FBI σε εργαστήριο στη Βιρτζίνια, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διερευνάται το ενδεχόμενο ύπαρξης «συναυτουργών» στην επίθεση. 

Τραμπ – Απόπειρα δολοφονίας: Το FBI αναζητά απαντήσεις, οι υποψήφιοι νέα στρατηγική-1
Υποστηρικτές του Τραμπ περιμένουν την άφιξή του στο Μιλγουόκι – Φωτ.: REUTERS/Carlos Barria

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες ομοσπονδιακοί ερευνητές του FBI, της ATF (του Γραφείου Οινοπνευματωδών, πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών υλών) και των τριών εισαγγελιών της Πενσυλβάνια συμμετείχαν σε μια εκτεταμένη έρευνα όπου κατασχέθηκαν αρκετές από τις συσκευές του Κρουκς, το περιεχόμενο των οποίων θα συμβάλει στη σύνθεση των επικοινωνιών του και των επαφών πριν την προεκλογική συγκέντρωση. 

Στο Μιλγουόκι ο Τραμπ 

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ που από νωρίς διεμήνυσε πως δεν καμφθεί από τον φόβο, έφτασε στο αεροδρόμιο του Μιλγουόκι, όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. 

«Το συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να φέρουμε κοντά όλη τη χώρα, ακόμη και όλο τον κόσμο. Η ομιλία μου θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ στην Washington Examiner κατά την άφιξή του στο Μιλγουόκι. 

Τραμπ – Απόπειρα δολοφονίας: Το FBI αναζητά απαντήσεις, οι υποψήφιοι νέα στρατηγική-2
Με σηκωμένη τη γροθιά χαιρέτισε κατά την άφιξή του στο Μιλγουόκι ο Τραμπ – Φωτ.: Dan Scavino Jr. via X/via REUTERS

Το Μιλγουόκι – μια σχετικά μικρή πόλη 560.000 κατοίκων, με περιορισμένα ξενοδοχειακά καταλύματα και απειρία στη διοργάνωση συγκεντρώσεων μεγάλης κλίμακας – βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπο με τον φόβο, αλλά και τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, λόγω των γεγονότων.

Οι αξιωματούχοι του Μιλγουόκι και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ πέρασαν την παραμονή της έναρξης του συνεδρίου προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους πολίτες πως το συνέδριο θα είναι ασφαλές, εν μέσω μαζικών αφίξεων χιλιάδων αντιπροσώπων.

Όπως προβλέπει το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος θα οριστεί την Τετάρτη, ενώ ο Τραμπ θα λάβει επισήμως το χρίσμα ως προεδρικός υποψήφιος του κόμματος την Πέμπτη

«Τα πάντα για το συνέδριο θα εξελιχθούν βάσει προγραμματισμού. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως σημαντική αλλαγή σε στο πρόγραμμα του συνεδρίου» διεμήνυσε ο ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, Μπράιαν Σίμινγκ.

Οι αριθμοί του συνεδρίου  

50.000: Οι συμμετέχοντες που αναμένονται στο συνέδριο, στο στάδιο Fiserv Forum, σύμφωνα με τον δήμο του Μιλγουόκι.

2.400: Οι σύνεδροι που θα δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιο πρόεδρο και στον (ή στην) υποψήφιο (-α) αντιπρόεδρό του. Επίσης παρόντες πρόκειται να είναι χιλιάδες δημοσιογράφοι — και αστυνομικοί, ανάμεσά τους πράκτορες της Secret Service, για παν ενδεχόμενο, όπως η πιθανότητα να γίνουν διαδηλώσεις και να ξεσπάσουν επεισόδια.

15.000: Οι τσάντες με υλικό που ετοίμασε για τους δημοσιογράφους η ομάδα «Visit Milwaukee», αφοσιωμένη στην προώθηση του τουρισμού στην πόλη που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν.

4.500: Τα μέλη δυνάμεων ασφαλείας που θα επιστρατευτούν από αλλού για να συνδράμουν την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel. Θα μεταβούν από άλλες περιοχές του Ουισκόνσιν, καθώς και από άλλες πολιτείες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του συνεδρίου, στο οποίο η μορφή που θα δεσπόζει είναι αναμφίβολα αυτή του πρώην προέδρου. Η Secret Service, η ομοσπονδιακή υπηρεσία επίλεκτων αστυνομικών που εγγυώνται την προστασία πολιτικών προσωπικοτήτων, δεν σχεδιάζει «να τροποποιήσει τα σχέδιά της» και δηλώνει «απόλυτα έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεδρίου και του πρώην προέδρου. Στην περιοχή απαγορεύτηκε η πτήση κάθε είδους drone.

85.000.000: Το ποσό σε δολάρια που ανακοίνωσε πως μπόρεσε να συγκεντρώσει η επιτροπή που οργανώνει το συνέδριο· πρόκειται για «ρεκόρ», κατ’ αυτή, για το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε ποτέ ενόψει οποιουδήποτε συνεδρίου του κόμματος της αμερικανικής δεξιάς. Στα κόστη συμπεριλαμβάνονται ενοικιάσεις αιθουσών, μετακινήσεις και οι εκδηλώσεις υποδοχής, έναρξης και τερματισμού του συνεδρίου.

200.000.000: Τα χρήματα που αναμένει ότι θα εισπραχθούν στην πόλη και θα έχουν «άμεση, έμμεση ή δευτερεύουσα» σχέση με το συνέδριο η επιτροπή Visit Milwaukee. Αφορά κυρίως ποσά που θα δαπανηθούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και ευρύτερα την αύξηση της δραστηριότητας λόγω του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

100.000: Ο αριθμός των λευκών, κόκκινων και μπλε μπαλονιών —τα χρώματα του αμερικανικού εθνικού συμβόλου— που θα πέσουν τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το χρίσμα από τους συνέδρους την Πέμπτη. «Δεν γίνεται εθνικό πολιτικό συνέδριο χωρίς μπαλόνια!», όπως το έθεσε η επιτροπή Visit Milwaukee.

Εκκληση για ηρεμία

Μπάιντεν και Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τα δραματικά γεγονότα της Πενσιλβάνια, ενώ η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν επικοινώνησε με την προκάτοχό της, Μελάνια Τραμπ το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. 

Σε ένα σπάνιο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση χωρίς αστερίσκους, καλώντας να πέσουν οι τόνοι της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία, για οποιαδήποτε βία. Τελεία και παύλα. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να “κανονικοποιηθεί” αυτή η βία. Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ έντονη. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε τους τόνους» διεμήνυσε. 

Τραμπ – Απόπειρα δολοφονίας: Το FBI αναζητά απαντήσεις, οι υποψήφιοι νέα στρατηγική-3
Έκκληση για ενότητα εν μέσω ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης έκανε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Μπάιντεν – Φωτ.: Erin Schaff/Pool via REUTERS

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν έχει ήδη αποσύρει όλες τις αρνητικές διαφημίσεις με πρωταγωνιστή τον Τραμπ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού της πολιτικής έντασης και εν μέσω καταγγελιών πολλών Ρεπουμπλικανών πως η ρητορική των Δημοκρατικών ήταν αυτή που υποκίνησε τη βία. 

Αλλαγή ισορροπιών

Ωστόσο, πρόκειται μόνο για μια παύση, σχολιάζει το BBC, προτού οι Δημοκρατικοί περάσουν και πάλι στην αντεπίθεση, φιλοδοξώντας να αμβλύνουν περαιτέρω το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις ο τέως πρόεδρος. 

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Η απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αλλάξει τις ισορροπίες στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και να εκτρέψει την προσοχή από το πολυσυζητημένο θέμα ηλικίας του Μπάιντεν – που κατά πολλούς είναι ανασταλτικός παράγων για μία δεύτερη θητεία. Επηρεάζει, ωστόσο, εκ των πραγμάτων και την τακτική ως προς τη ρητοτική του.  

«Κατά κάποιον τρόπο, η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική σανίδα σωτηρίας για τον Μπάιντεν, δεδομένου ότι το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί δραματικά μακριά από την αντιπαράθεση για την ηλικία του και τις εσωτερικές προσπάθειες για την απομάκρυνσή του. Ωστόσο, η στρατηγική του Δημοκρατικού υποψηφίου -η οποία εδράζεται στην προβολή του Τραμπ ως επικίνδυνου για το έθνος, αν επανεκλεγεί- τίθεται εν αμφιβόλω λόγω των γεγονότων» σχολιάζει το BBC. 

Όπως και να’χει, το αιματηρό συμβάν στην Πενσυλβάνια θα αφήσει ένα μόνιμο στίγμα στο αμερικανικό θυμικό, επισημαίνει το κρατικό μέσο της Βρετανίας, αφού διέλυσε με κρότο την επίφαση της στιβαρής ασφάλειας ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα της προεδρικής πολιτικής. 

Ήταν μια δραματική στιγμή στην αμερικανική πολιτική ιστορία, που θα αναπαραχθεί – κατά πολλούς θα αξιοποιηθεί – καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας, αλλά και στο μέλλον. 

Η επίθεση έχει ήδη αρχίσει να ενσωματώνεται στον κομματικό διάλογο της Αμερικής, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς για τη δημιουργία, μέσω της ακραίας ρητορικής περί «δικτάτορα» Τραμπ και «απειλής κατά της δημοκρατίας» ενός κλίματος που ευνοεί τη βία και θα μπορούσε κάλλιστα να οπλίσει το χέρι ενός hater.  

Πηγή: New York Times/Guardian/BBC/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT