Ο φωτογράφος που δεν γνώριζε πως είχε απαθανατίσει «την αρχή δύο θρύλων»

Ο φωτογράφος που δεν γνώριζε πως είχε απαθανατίσει «την αρχή δύο θρύλων»

Ο Τζόαν Μόνφορτ δηλώνει «περήφανος» για τις φωτογραφίες αυτές που κατέγραφαν μια μοναδική συγκυρία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Ιουλίου, ο φωτογράφος Τζόαν Μόνφορτ έλαβε μια αναπάντεχη κλήση: «Ενας συνάδελφός μου στην εφημερίδα μου τηλεφώνησε στις 12 το βράδυ και με ρώτησε: “Αυτή είναι η φωτογραφία σου;”. “Ναι”, του απάντησα, “δική μου είναι, την πήρα πριν από χρόνια”. Επειτα ρώτησα ποιο είναι το μωρό. Κι εκείνος μου είπε πως το ένα “μωρό” είναι ο Λιονέλ Μέσι και το δεύτερο είναι ο Λαμίν Γαμάλ». 

Οι φωτογραφίες του Μέσι να κρατά στην αγκαλιά του τον Γιαμάλ άρχισαν να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, όταν ο μπαμπάς του δεύτερου ανάρτησε στο Instagram μία από αυτές με τη λεζάντα «Η αρχή δύο θρύλων». 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOUNIR (@hustle_hard_304)

Η φωτογράφιση είχε γίνει το 2007, όταν ο Μέσι ήταν μόλις 20 χρόνων, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ ευαισθητοποίησης μεταξύ UNICEF και Μπαρτσελόνα, όπου απαθανατίζονταν σταρ της ομάδας με κατοίκους της πόλης από διαφορετικά κοινωνικά προφίλ.

Πριν από το τηλεφώνημα του συναδέλφου, ο Μόνφορτ παραδέχεται πως είχε ξεχάσει εκείνη τη φωτογράφιση, ενώ ούτε κατά διάνοια γνώριζε πως το μωρό που είχε απαθανατίσει χαμογελαστό στο μπάνιο ήταν ο σήμερα 17χρονος Γιαμάλ.

O Γιαμάλ μεγάλωσε στη γειτονιά Ροκαφόντα στο Ματαρό, μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη. Πλέον, όταν πανηγυρίζει τα γκολ του, σχηματίζει με τα δάχτυλά του τους αριθμούς τρία, μηδέν και τέσσερα μπροστά από το στήθος του, που αποτελούν τους τρεις τελευταίους του ταχυδρομικού κώδικα της γειτονιάς του. 

Ο φωτογράφος που δεν γνώριζε πως είχε απαθανατίσει «την αρχή δύο θρύλων»-1
Φωτ.: AP Photo/Joan Monfort

Η οικογένεια Γιαμάλ είχε κερδίσει τη συμμετοχή της στη φωτογράφιση μέσω κλήρωσης. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, ο Μόνφορτ θυμάται τον Μέσι ως «πολύ ντροπαλό και πολύ επαγγελματία». 

Καθώς, όμως, ο καιρός περνούσε και ο Μόνφορτ ασχολήθηκε με άλλες δουλειές –καλύπτοντας πλήθος αθλητικών διοργανώσεων, Ολυμπιακούς, F1, MotoGP, αλλά και πολλούς αγώνες του Μέσι στην Μπαρτσελόνα–, οι φωτογραφίες ξεχάστηκαν. 

Ο φωτογράφος που δεν γνώριζε πως είχε απαθανατίσει «την αρχή δύο θρύλων»-2
Φωτ.: AP Photo/Joan Monfort

Ο φωτογράφος που δεν γνώριζε πως είχε απαθανατίσει «την αρχή δύο θρύλων»-3Ακόμη και όταν πέρυσι ο Μόνφορτ (φωτό αριστερά) απαθανάτιζε τον 15χρονο τότε Γιαμάλ να κάνει το ντεμπούτο του και να γίνεται ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δεν είχε ιδέα πως τον είχε φωτογραφίσει ήδη, στα σπάργανα της ζωής του. 

Μόλις λίγες ώρες αφότου ο (παρά μερικές ημέρες 17χρονος) Γιαμάλ έδωσε μια ασίστ στον προημιτελικό Ισπανίας – Γερμανίας, οδηγώντας στην πρόκριση της ομάδας του, ο Μόνφορτ έμαθε –και θυμήθηκε– ποιος ήταν. 

Ο ίδιος δηλώνει «περήφανος» για τις φωτογραφίες αυτές, που κατέγραφαν μια συγκυρία «μία στο δισεκατομμύριο». 

Τόσο ο Μέσι όσο και ο Γιαμάλ πέρασαν από τη φημισμένη ακαδημία La Masia της Μπαρτσελόνα και έκαναν το ντεμπούτο τους σε νεαρή ηλικία, αν και ο Μέσι σε μεγαλύτερη από τον Γιαμάλ – ο οποίος έκλεισε τα 17 του το περασμένο Σάββατο. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT