Ουκρανία: Το τελευταίο περιπολικό της Ρωσίας αναχωρεί από την Κριμαία

Ουκρανία: Το τελευταίο περιπολικό της Ρωσίας αναχωρεί από την Κριμαία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας δήλωσε ότι το τελευταίο περιπολικό πλοίο της Μόσχας έφυγε από την υπό κατοχή Κριμαία, «πιθανότατα» για να επανατοποθετηθεί αλλού μετά τη συντονισμένη στρατιωτική εκστρατεία του Κιέβου στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και δεν έχει μεγάλα πολεμικά πλοία στη διάθεσή της, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους και ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος εδώ και καιρό εδρεύει στη Σεβαστούπολη.

Ο αντιναύαρχος Ολεξιί Νείζπαπα, αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να επανατοποθετήσει σχεδόν όλα τα πολεμικά πλοία της από την κατεχόμενη Κριμαία.

«Το τελευταίο περιπολικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποχωρεί από την Κριμαία μας μόλις τώρα. Θυμηθείτε αυτή τη μέρα», δήλωσε στο Facebook ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, Ντμίτρο Πλετεντσούκ.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει εάν αυτή ήταν μια μόνιμη κίνηση, είπε στο Reuters: «Πιθανότατα, μετακινείται προς άλλη βάση», προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνήθως δεν έστελνε πλοία στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς λόγο. Η ονομασία του σκάφους είναι Project 1135.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας αναφορικά με τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο κατέστρεψε 27 πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, είπε ο Νείζπαπα.

Τον Μάιο, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι κατέστρεψαν το τελευταίο ρωσικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με πυραύλους κρουζ που βρισκόταν στη χερσόνησο.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT