Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον νέο Βρετανό ΥΠΕΞ

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον νέο Βρετανό ΥΠΕΞ

Ο Ντέιβιντ Λάμι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος μόλις διορίσθηκε, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων που είχε σήμερα με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ.

Ο Λάμι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή με φόντο τη συντριπτική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, απηύθυνε και χθες, Κυριακή, έκκληση για παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Λάμι είχε επίσης συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μουστάφα, ύστερα από την οποία απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.

«Ελπίζω […] ότι θα επιτύχουμε σύντομα κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λάμι σε δημοσιογράφους, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ.

Αναφερόμενος στο «τραύμα της 7ης Οκτωβρίου», σημείωσε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς οφείλει να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε όταν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι έχει «απόλυτη επίγνωση του πόνου και της αγωνίας που βιώνουν πολλές οικογένειες ομήρων και που βιώνει το έθνος» του Ισραήλ.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι περίπου 100 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα συνιστούν την πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για τους ομήρους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», σημείωσε ο Χέρτσογκ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ αντιμετωπίσει «με σοβαρότητα τη σύναψη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ζήτησε, επίσης, να επιταχυθούν οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι 680 τόνοι βρετανικής βοήθειας περιμένουν να εισέλθουν στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT