Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη

Του άρεσε το σκάκι και η κωδικοποίηση ενώ πρόσφατα είχε λάβει πτυχίο μηχανικού. Οι συμμαθητές του τον θυμόντουσαν ως έναν έξυπνο μαθητή που είχε λίγους φίλους, ένα παιδί χωρίς κραυγαλέα συμπεριφορά. Ο οίκος ευγηρίας όπου δούλευε είπε ότι δεν τους προκαλούσε ποτέ λόγο «ανησυχίας». Οι πολιτικές του απόψεις ήταν κατά βάση άγνωστες. Ποιος ήταν ο άνθρωπος που θέλησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

απόπειρα-δολοφονίας-τραμπ-γρίφος-το-κ-563127409

Το κίνητρο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ από τον 20χρονο ένοπλο Τόμας Μάθιου Κρουκς παραμένει άγνωστο για τις αρχές. Παρά τις ενδελεχείς έρευνες, το FBI αδυνατεί να βρει τους λόγους ή –έστω– κάποια ιδεολογικά κίνητρα που να ώθησαν τον νεαρό δράστη να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο.

Ακόμα και η προκαταρκτική ανάλυση του κινητού τηλεφώνου του, δεν βοήθησε το FBI να εντοπίσει το νήμα που θα οδηγήσει στο κίνητρο του δράστη.

Την ίδια ώρα, η Μυστική Υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία κριτική για την αποτυχία της να εντοπίσει τον ένοπλο. «Το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας στο πεδίο κινήθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια του συμβάντος: Η ομάδα ελεύθερων σκοπευτών εξουδετέρωσε τον δράστη και οι πράκτορές μας εφάρμοσαν προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε μια ανεξάρτητη έρευνα για το πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο να δολοφονήσει ή να τραυματίσει σοβαρά τον Τραμπ, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Δράστης ένας «άγνωστος»

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη-1
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Κρουκς φορούσε ένα μπλουζάκι από το Demolition Ranch, ένα κανάλι στο YouTube γνωστό για την αγάπη του για τα όπλα.

Αμέσως μετά το χτύπημα, οι αρχές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος είναι ο ένοπλος και –κυρίως– ποιο το κίνητρό του. Δεν έφερε πάνω του ταυτότητα, άρα έπρεπε να εξεταστεί το DNA του που αποκάλυψε ότι είναι ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, που εργαζόταν ως βοηθός στην κουζίνα γηροκομείου της περιοχής Μπέθελ Παρκ. Ενας εν γένει ήσυχος νεαρός που περνούσε απαρατήρητος.

Αποφοίτησε από το λύκειο το 2022, έχοντας τη φήμη ενός καλού και ήσυχου μαθητή. Ο σχολικός σύμβουλός του τον περιέγραψε ως ένα «παιδί με σεβασμό», σημειώνοντας ότι δεν είχε διαπιστώσει κάποια ενασχόληση του Κρουκς με την πολιτική.

Είχε γίνει μέλος σε έναν τοπικό σκοπευτικό σύλλογο, το Clairton Sportsmen’s Club, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο σύλλογος εδράζεται νότια του Πίτσμπουργκ και είναι μία από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις σκοποβολής στην περιοχή της Πενσιλβάνια, του Οχάιο και της Δυτικής Βιρτζίνια. Εχει περισσότερα από 2.000 μέλη και διαθέτει πολλαπλές βάσεις στόχευσης με διάφορα βεληνεκή, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης τυφεκίων υψηλής ισχύος με στόχους έως και 171 μέτρα μακριά.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της NY Post, ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ είχε απορριφθεί από τη σχολική λέσχη σκοποβολής, καθώς αδυνατούσε να πετύχει τον στόχο. Πρώην συμμαθητής του αποκάλυψε στο ABC News ότι ο Κρουκς «πυροβολούσε άθλια» και «δεν ήταν κατάλληλος για την ομάδα».

Ο Τζέιμσον Μάιερς, πρώην μέλος της ομάδας, επιβεβαίωσε στο CBS ότι «ο Κρουκς δεν μπήκε καν στην ομάδα». Ο ίδιος θυμάται ότι ήταν ένα «κανονικό αγόρι», όχι «ιδιαίτερα δημοφιλές». Και πρόσθεσε: «Ηταν ένα καλό παιδί που δεν μιλούσε ποτέ άσχημα για κανέναν. Ποτέ δεν θα πίστευα ότι μπορούσε να κάνει κάτι όπως αυτό που έγινε…»

Ο Μαξ Σμιθ, ο οποίος παρακολούθησε ένα μάθημα αμερικανικής Ιστορίας με τον Κρουκς, είπε στο Philadelphia Inquirer ότι ο πρώην συμμαθητής του «ήταν σίγουρα συντηρητικός». Θυμήθηκε μια συζήτηση στην τάξη: «Η πλειονότητα των μαθητών ήταν από τη φιλελεύθερη πλευρά, αλλά ο Τομ παρέμενε στη θέση του, στη συντηρητική πλευρά».

«Αναρωτιέμαι γιατί θα έκανε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του συντηρητικού υποψηφίου», πρόσθεσε.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη-2

Δεν έχει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας

Το FBI γνωστοποίησε ότι ο Κρουκς ενήργησε μόνος του και είναι απορίας άξιον το ότι αδυνατούν να εντοπίσουν το τι όπλισε το χέρι του.

Αναζητώντας πληροφορίες για τον 20χρονο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας κι ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε διατυπώσει κάτι που να μοιάζει απειλητικό.

Ο Κρουκς το απόγευμα του Σαββάτου μπόρεσε να ξεγλιστρήσει από τα μέτρα ασφαλείας, να ανέβει σε μία ταράτσα που απείχε περί 140 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Τραμπ μιλούσε και να αρχίσει να πυροβολεί με ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15, που είχε αγοράσει νομίμως ο πατέρας του, πριν από έξι μήνες.

Στο όχημά του, βρέθηκε «μια ύποπτη συσκευή», αλλά οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για εκρηκτικά. 

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη-3
Το FBI σημειώνει ότι ο Κρουκς ήταν «το υποκείμενο που ενεπλάκη στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου» και ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται μια ενεργή έρευνα». REUTERS/Aaron Josefczyk

Ο Κρουκς κατάφερε να μπερδέψει τους πάντες, καθώς το όλο προφίλ του δεν ήταν ουσιωδώς αντι-τραμπικό. Ηταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός, και έτσι θα είχε δικαίωμα να ψηφίσει για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο πατέρας του είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός και η μητέρα του εγγεγραμμένη Δημοκρατική. Ως 17χρονος, ο Κρουκς έκανε μια δωρεά 15 δολαρίων στην ActBlue, μία ακτιβιστική οργάνωση προοδευτικής σκόπευσης.

Στην εργασία του, οι πάντες δηλώνουν «σοκαρισμένοι και λυπημένοι για όσα πληροφορηθήκαμε».

Η Μάρσι Γκριμ, διευθύντρια του Κέντρου Νοσηλευτικής και Αποκατάστασης, όπου εργαζόταν ο 20χρονος είπε ότι «έκανε τη δουλειά του χωρίς προβλήματα και ο έλεγχος του ιστορικού του ήταν καθαρός».

Καλός μαθητής, ήσυχο παιδί

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γρίφος το κίνητρο του 20χρονου δράστη-4Οσοι τον γνώριζαν επί χρόνια, εκφράζουν επίσης έκδηλη απορία για τα κίνητρά του.

Ηταν ένας καλός μαθητής, με ελάχιστο έως μηδαμινό ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονταν γύρω από τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ηταν πολύ έξυπνος, ένα πολύ έξυπνο παιδί, που θα μπορούσε να διαπρέψει», δήλωσε ένας παλιός συμμαθητής του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είχε διατυπώσει ποτέ κάτι τρελό σε συζήτηση».

Ο σχολικός σύμβουλος, Τζιμ Κναπ, τον χαρακτήρισε ήσυχο σαν «ποντικάκι», εσωστρεφή και με λίγους φίλους. Τον συναντούσε σπανίως, διότι ο Κρουκς δεν είχε ιδιαίτερες ανάγκες. 

Κάποιες φορές έτρωγε μόνος του στην καφετέρια του σχολείου, είπε ο Κναπ, που πρόσθεσε ότι δεν είχε ακούσει ότι ο Κρουκς δεχόταν μπούλινγκ από άλλους μαθητές.

Ποτέ δεν είχε τιμωρηθεί με αποβολή από το σχολείο και ποτέ δεν τον είχε δει κάποιος να εκφράζει κάτι σε σχέση με την πολιτική. 

Μιλώντας στο KDKA (τοπικό ΜΜΕ), ντόπιοι νεαροί που πήγαν στο σχολείο μαζί του τον περιέγραψαν ως μοναχικό, ο οποίος δεχόταν συχνά μπούλινγκ, ενώ αρκετές φορές εμφανιζόταν στο σχολείο φορώντας στολή κυνηγιού.

Η πρώην συμμαθήτριά του, Σάμερ Μπάρκλεϊ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι ο Κρουκς πάντα έπαιρνε καλούς βαθμούς και ότι ήταν «πολύ παθιασμένος με την Ιστορία». «Οτιδήποτε σχετικό με την κυβέρνηση και την ιστορία φαινόταν να το γνωρίζει. Αλλά αυτό δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο… Ηταν πάντα καλός».

«Ηταν εκεί, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που τον γνώριζε καλά», είπε ένας άλλος πρώην συμμαθητής του, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Απλώς δεν ήταν ο τύπος που θα με τραβούσε, αλλά έμοιαζε μία χαρά».

Μιλώντας στο CNN, τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό με τον πυροβολισμό κατά του Τραμπ, ο πατέρας του Κρουκς έμοιαζε κεραυνοβολημένος. Δήλωσε ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», συμπληρώνοντας ότι θα αναφερθεί στον γιο του αφού πρώτα μιλήσει με τις αρχές.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times, WP, BBC, Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT